Διάφορα

Καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου

Στη θέση τους θα ιδρυθεί υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Αν. Μακεδονίας Θράκης, σε διάστημα περίπου τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου.

Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», για τη σύσταση ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς και η δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιεί το Κτηματολόγιο, η ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση).

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταφέρει στον νέο Οργανισμό το σύνολο του προσωπικού στα υποθηκοφυλακεία της χώρας και στην ΕΚΧΑ, καταργώντας τα υποθηκοφυλακεία και μεταφέροντας τις αρμοδιότητες τους στα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία ή τα υποκαταστήματα τους, ενώ εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

Έτσι μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται να καταργηθούν όλα τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας μετά την ίδρυση του νέου Νομικόού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας.

Την ίδια ώρα, αλλάζει ο χάρτης του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται.

Ο χάρτης των νέων Κτηματολογικών Γραφείων, τα υποκαταστήματα τους και τα υποθηκοφυλακεία, που καταργούνται  έχει ως εξής για την περιοχή μας:  1.Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή και 8 υποκαταστήματα. -Υποκαταστήματα:  Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σαμοθράκης, Θάσου, Παγγαίου και Ορεστιάδας .Με αρμοδιότητες στις περιοχές  των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων Κομοτηνής, Σαπών, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Δικαίων, Σαμοθράκης, Δράμας, Νευροκοπίου, Νέστου, Καβάλας, Χρυσουπόλεως, Θάσου, Παγγαίου, Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.

Η έδρα των Υποκαταστημάτων των Κτηματολογικών Γραφείων θα είναι η ίδια με την έδρα των ομώνυμων Υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται μετά την ισχύ του νέου νόμου.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Νουσδίλης

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)