OIKONOMIA

“SOS” εκπέμπουν οι Κτηνοτρόφοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Δηλώσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης Κώστα Ακριτίδη στα “Χρονικά”

Σήμα κινδύνου για την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια ΑΜΘ εκπέμπουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής μας και διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 11:30 π.μ.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι επανέρχονται στις δυναμικές κινητοποιήσεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν ένα τέλος στην κοροϊδία που υφίστανται.
«Ακούγοντας για το τρένο της ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει, χωρίς κανένας μας να μπορεί να επιβιβαστεί σε αυτό και πριν κάποιοι από εμάς να βρεθούμε μπροστά του και πάνω στις ράγες του, καθώς αυτό κινείται, θα δώσουμε τη δική μας απάντηση σε όλους αυτούς που μας θεωρούν εύκολη λεία, δηλαδή πρόβατα» αναφέρει το σχετικό κάλεσμα – ανακοίνωση και προσθέτει: «Βαρεθήκαμε να ακούμε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου μας, να μας λένε συνεχώς ότι έχουμε δίκιο σε όποιο πρόβλημα τους θέτουμε και σε όποια λύση τους προτείνουμε. Είτε υπουργοί, είτε βουλευτές, είτε αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί, διαχρονικά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενικό.

Τέλος η κοροϊδία!»

Η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης και ο Συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός” αναφέρει ακόμα:«Αναλάβετε όλοι τις ευθύνες σας απέναντι στους κτηνοτρόφους, που με την απραξία σας και τις πολιτικές σας τους έχετε φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο. Αν έχετε το ηθικό ανάστημα ελάτε στη συγκέντρωση και δώστε εσείς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Απαριθμήστε μας τα έργα σας για την κτηνοτροφία, αλλιώς απολογηθείτε για την αδράνεια ή την ανικανότητά σας. Η ανοχή και η υπομονή έχουν και τα όριά τους. Εσείς δυστυχώς τα ξεπεράσατε!»

Κώστας Ακριτίδης: “Μας αγνοούν και απαξιούν όταν μιλάνε για την Περιφέρεια ΑΜΘ»

Τα “Χρονικά επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ, Κώστα Ακριτίδη, ώστε να σας μεταφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά στο νομό Δράμας και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κατά την τελευταία κινητοποίηση που κάναμε στην επίσκεψη του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στη Δραμοινογνωσία, μας υποσχέθηκε ότι θα στηριχθούμε με ζωοτροφές, κάτι παραπλήσιο με αυτό που έγινε στη Θάσο, για τις ζημιές που πάθαμε στον παγετό, που ήταν πολύ μεγάλες, χάθηκαν πάρα πολλά αμνοερίφια και δεν μπόρεσαν να καταγραφούν μέσω ΕΛΓΑ» ανέφερε ο κ. Ακριτίδης και πρόσθεσε «εκεί τον ευχαριστήσαμε γιατί περιμέναμε ότι θα πάρουμε κάτι για τις ζωοτροφές που δίναμε επί σαράντα – πενήντα ημέρες τον περασμένο χειμώνα, αλλά ξαφνικά μαθαίνουμε με μια ανακοίνωση πριν από μερικές εβδομάδας ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι αγελέες μονάδες αιγοπροβάτων που δεν υπάρχουν στο νομό Δράμας».
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης ανέφερε ότι αυτή η υπαναχώρηση εξόργισε τους κτηνοτρόφους και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μεταπειστεί το Υπουργείο και να δοθεί μικρότερη αποζημίωση σε όλα τα ζώα που υπέστησαν ζημιά, παρά να δοθεί αποζημίωση για μερικά μόνο ζώα.

Σε ότι αφορά άλλα θέματα, ο κ. Ακριτίδης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων συμμετέχουν σε όλες τις συσκέψεις που καλεί σε τοπικό επίπεδο το κυβερνών κόμμα για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει μεγάλη ζημιά με την εξισωτική αποζημίωση τα τελευταία δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτή τη ζημία, καθώς δόθηκαν χρήματα των κτηνοτρόφων (μείωση 65% των εθνικών πόρων που δίνονταν ως εξισωτική αποζημίωση για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων) σε αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα και μένουν και σε περιοχές που δεν είναι δυσπρόσιτες. «Ένας μέσος κτηνοτρόφος, στο Κ. Νευροκόπι ή στο Παρανέστι για παράδειγμα, έπαιρνε γύρω στις 3.000 ευρώ εξισωτική αποζημίωση, η οποία ουσιαστικά εξίσωνε το κόστος παραγωγής, για τα καύσιμα, τις ζωοτροφές και τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τις καιρικές συνθήκες και ξαφνικά βρέθηκαν άνθρωποι που μένουν σε πόλεις και που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή κτηνοτρόφοι να παίρνουν εξισωτική πάνω από 1.500 ευρώ» τόνισε ο κ. Ακριτίδης και τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη βλάπτει τους κτηνοτρόφους στο νομό Δράμας, καθώς παρά την αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης σε απόλυτα ποσά, τα ποσά μειώθηκαν γιατί διπλασιάστηκαν σχεδόν οι δικαιούχοι.


«Οι κτηνοτρόφοι κάνουμε τρομερή υπομονή, είδατε ότι μετά τη κινητοποίηση που κάναμε το 2016 με τους αγρότες δεν έχουμε κάνει σοβαρή κινητοποίηση, την ώρα που ο κ. Αποστόλου είναι ανένδοτος στις θέσεις του και μάλιστα όταν οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό που χτύπησε την περιοχή μας πριν από δύο χρόνια, είναι ακόμα απλήρωτες» πρόσθεσε και συνέχισε “δηλαδή εμείς πληρώνουμε κανονικά ΕΛΓΑ, πληρώνουμε ΕΦΚΑ και οι άνθρωποι αυτοί ενώ έχουν πάρει όλα τα στοιχεία από τις ΔΑΟΚ στην Αθήνα, καθυστερούν την πληρωμή». «Μας πειράζει που μας αγνοούν και απαξιούν όταν μιλάνε για την Περιφέρεια ΑΜΘ», τόνισε.
Ο κ. Ακριτίδης υποστήριξε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ προσπαθούν να πιέσουν για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στην κτηνοτροφία εδώ και πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι έχουν κατέβει δύο φορές στην Αθήνα και ενημέρωσαν για τις θέσεις τους στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν θέματα που δεν προχωρούν και σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας ΑΜΘ, παρότι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων έχουν καταγραφεί και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η επίλυση θεμάτων που αφορούν έργα εξηλεκτρισμού, αρδευτικά κ.α. «Ζητάμε να γίνει η επιτροπή για τα θέμα των κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια για να μπορέσουμε να βάλουμε λίγο – λίγο σε σειρά κάποια θέματα» πρόσθεσε και έδωσε συγχαρητήρια στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη για την εκμετάλλευση ενός ποσού της τάξης των 170.000 ευρώ για τον εξηλεκτρισμό σταβλικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε, Δράμας και την γενικότερη συνεργασία των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας με τους κτηνοτρόφους για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα.
«Δεν ήρθαμε να κάνουμε αντιπολίτευση ή συμπολίτευση, ήρθαμε για να διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε πολλά πράγματα με τη συνεργασία όλων» τόνισε  και κατέληξε λέγοντας «γι’ αυτό και θέλουμε να δώσουμε δυναμικό παρών στην Κομοτηνή και καλούμε όλους τους συναδέλφους, ακόμα κι αν χάσουν μια μέρα από τη δουλειά τους, γιατί η δουλειά μας είναι 365 μέρες το χρόνο, να είναι μαζί μας στην συγκέντρωση της Κομοτηνής την ερχόμενη Τρίτη».
Ρεπορτάζ: Άγγελος Νουσδίλης

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)