Χωρίς κατηγορία

H Π.Ε. Δράμας εκτός σχολικών γευμάτων

Κατάθεση αναφοράς στη Βουλή από την βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου για την εξαίρεση των σχολείων της Δράμας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων

Ρεπορτάζ: Άγγελος Νουσδίλης

Την εξαίρεση των σχολείων σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας από το πιλοτικό πρόγραμμα σχολικών γευμάτων της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Η εξαίρεση βασίζεται μάλιστα σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα και είναι ενδεικτικό ότι από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ εξαιρείται μόνο η Π.Ε. Δράμας, ενώ στην Π.Ε. Ξάνθης εντάσσονται δύο Δήμοι (Ξάνθης και Αβδήρων) στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Σχολικών Γευμάτων.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε χθες αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Προκήρυξη Διαγωνισμού (Αρ. Διακήρυξης 06/2017) που αφορά σε Υπηρεσίες Σχολικών Γευμάτων, ότι ούτε ένας Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας δεν συγκαταλέγεται στους Δήμους που τελικά επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Αναθέτουσα αρχή του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει όμως η κ. Κεφαλίδου, σε επικοινωνία που είχαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δράμας με το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας. Σε επόμενη επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, αυτή τη φορά, υπήρξε ενημέρωση ότι τα σχολεία της Δράμας δεν συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα παροχής Σχολικών Γευμάτων, γιατί τα ποσοστά ανεργίας στη συγκεκριμένη πόλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μικρότερα (!) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων περιοχών, οι οποίες και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα (π.χ. Καβάλα, Διδυμότειχο, Άβδηρα, Ξάνθη και Κομοτηνή). Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιλοτικό, έχει διάρκεια δυο μηνών (02.10.2017-22.12.2017) και θα ακολουθήσει νέο (Πρόγραμμα) από το νέο έτος, το οποίο θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κ. Κεφαλίδου σημειώνει ακόμα ότι τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% ενώ η περιοχή κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Προσθέτει ακόμα ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ μεγάλο ποσοστό ανέργων έχει μεταναστεύσει με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στα ποσοστά ανεργίας. Επίσης, τα ποσοστά της μαύρης αδήλωτης εργασίας καθώς και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με χαμηλές αμοιβές αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της απασχόλησης στην περιοχή μας.

«Τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτά όσοι άνεργοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλής εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο θλιβερό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τους ανέργους. Προφανώς για να εξαιρεί την πόλη μας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων θεωρεί ότι στη Δράμα η ανάπτυξη καλπάζει.

Η Κυβέρνηση ζει σε εικονική πραγματικότητα τη χθεσινή «παράσταση» στο Υπουργείο Εργασίας με τραγικούς κομπάρσους τον κ. Τσίπρα και την κ. Αχτσιόγλου. Για ακόμη μια φορά ακολούθησαν τη γνωστή πια σε όλους τους Έλληνες τακτική τους: όταν δεν τους βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για αυτήν… απλά την αλλάζουν. Οι πολίτες όμως βιώνουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της Κυβέρνησης έχει δημιουργήσει γονατίζοντας την ελληνική κοινωνία», τόνισε σε δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)