ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Εμείς να φτιάξουμε τη Δράμα μεγαλύτερη…»

Ο κορυφαίος δραμινός καλαθοσφαιριστής Μάνθος Κατσούλης, που βραβεύεται το Σάββατο από τον ΚΑΟΔ, μίλησε στα “Χρονικά” για το μπάσκετ και τη Δράμα

Συνέντευξη: Άγγελος Νουσδίλης

Ο δραμινός καλαθοσφαιριστής Μάνθος Κατσούλης θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στον φιλικό αγώνα παλαιμάχων του ΚΑΟ Δράμας και της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ, το ερχόμενο Σάββατο 8 Ιουλίου στις 6:30 μ.μ. Με αφορμή την βράβευση του από την ομάδα από την οποία ξεκίνησε την μεγάλη καριέρα του στον χώρο του μπάσκετ, τα «Χρονικά» επικοινώνησαν με τον Μάνθο Κατσούλη, που ζει πλέον μόνιμα στην Ελβετία, αλλά επισκέπτεται συχνά και την Δράμα.
Ο κορυφαίος δραμινός καλαθοσφαριστής μας μιλάει για τη καριέρα του στο ελληνικά γήπεδα,το ξεκίνημα του από τον Α.Ο. Δράμας, το ελληνικό μπάσκετ και τον ΚΑΟΔ, αλλά και για το πως βλέπει τη Δράμα στο πέρασμα των χρόνων με το βλέμμα ενός ανθρώπου που μένει πλέον μακριά.

Ξεκινώντας την κουβέντα, μιλήσαμε για το πως βλέπει τον επικείμενο αγώνα των παλαιμάχων ΚΑΟΔ και Εθνικής Ελλάδος, στα πλαίσιο του οποίου θα τιμηθεί για την προσφορά του, ο Μάνθος Κατσούλης ανέφερε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής αυτού του μεγάλου φιλικού αγώνα ένιωσε μια ευχάριστη έκπληξη και έκανε ένα μικρό απολογισμό της μεγάλης καριέρας του στο ελληνικό μπάσκετ. «Αγωνίστηκα μόνο σε ομάδες της Μακεδονίας, παρότι είχα από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας μου προτάσεις για να αγωνιστώ στην Αθήνα, προτίμησα να μείνω σταθερός στα μέρη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έφτασα μια χρονιά να αγωνίζομαι σε πέντε διαφορετικές ομάδες»

Στην ερώτηση γιατί δεν ασχολήθηκε μετά το κρέμασμα των αθλητικών του παπουτσιών με το μπάσκετ, ως προπονητής ή team manager, o Μάνθος Κατσούλης ανέφερε ότι αγωνίστηκε για πολλά χρόνια ως αθλητής σε επαγγελματικό επίπεδο, παρότι αρχικά το άθλημα ήταν ερασιτεχνικό στη συνέχεια ημιεπαγγελματικό και επαγγελματικό και τόνισε ότι μία συγκεκριμένη χρονιά έφτασε να αγωνίζεται για πέντε διαφορετικές ομάδες. Ήταν αθλητής του ΠΑΟΚ, της Εθνικής Ελλάδος, της Εθνικής Ενόπλων, της Αστυνομίας και του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Καναδά, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του. «Τόσο χρόνια με μια βαλίτσα στο χέρι και από αγώνα σε αγώνα, είπα κάποια στιγμή ότι θέλω να ξεκουραστώ, δεν θέλω να αναλάβω κάποιο άλλο πόστο, γιατί υπάρχουν και άλλες ομορφιές στη ζωή, δεν υπάρχει μόνο το μπάσκετ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σήμερα παρακολουθεί το μπάσκετ σαν έναν άθλημα που τον συγκινεί και τον ενδιαφέρει.

«Κάναμε τη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του ‘80 επίκεντρο του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο του μπάσκετ»


Μοιραία η κουβέντα μας έφτασε και στην κάθοδο των ηνίων του ελληνικού μπάσκετ στην Αθήνα, σε αντίθεση με την κυριαρχία των ομάδων της Θεσσαλονίκης, κατά τη δεκαετία του ‘80, όταν ο Μάνθος Κατσούλης αγωνιζόνταν στα αξέχαστα ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ. «Ένας κύκλος είναι η ζώη, ένας κύκλος είναι και το μπάσκετ» ανέφερε αρχικά ο κ. Κατσούλης και μίλησε για το ξεκίνημα του μπάσκετ στην Ελλάδα από την ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, τη δεκαετία του ‘70
όταν τα ηνία ήταν και τις μεγάλες ομάδες ΠΑΟ με Κορωναίο, Κέφαλο, Κοκολάκη, Κόντο και Ολυμπιακού με Γιατζόγλου Καστρινάκη, Μελίνι, Γιάγκουλας, Μαχαίρας, και την προσπάθεια που έκαναν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης για να πάρουν το μπάσκετ στον βορρά. Ανέφερε ότι οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας αγωνιστικά ήταν ο ίδιος και ο Φασούλας για τον ΠΑΟΚ ενώ για τον Άρη ήταν οι Γκάλης και Γιαννάκης και έγινε η Θεσσαλονίκη το επίκεντρο του ελληνικού αθλητισμού και όχι μόνο του μπάσκετ. Σχολιάζοντας την κυριαρχία του Άρη επί του ΠΑΟΚ στη δεκαετία του ‘ 80 ο Μάνθος Κατσούλης ανέφερε “δυστυχώς εγώ και ο Φασούλας ήμασταν ετερόφωτοι, αφού ο ψηλός περιμένει να έρθει η μπάλα στα χέρια του από τον κοντό, οπότε στις λεπτομέρειες και στις ισορροπίες ήταν που υπερίσχυσε ο Άρης, αλλά αυτή η περίοδος ήταν ότι καλύτερο για το μπάσκετ στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι αυτές οι ομάδες μεγαλούργησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και ήταν αυτές που τροφοδότησαν και την Εθνική Ελλάδος στο μεγάλο θρίαμβο της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ του 1987, ενώ τόνισε ότι αυτή η επιτυχία είχε προπομπούς τα χρυσά μετάλλια στους βαλκανικούς και τους μεσογειακούς αγώνες. «Με λίγα λόγια, εμείς σπείραμε τον καρπό που έφερε τη μεγάλη προβολή του ελληνικού μπάσκετ και φτάσαμε σήμερα οι καλαθοσφαιριστές να έχουνε μια παιδεία πολύ επαγγελματική και να διακρίνονται σε ευρωπαϊκές ομάδες και στο NBA» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας την αναφορά του πρόσθεσε ότι πολλά συνέβησαν από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα για να κατέβει το μπάσκετ στην Αθήνα, σίγουρα η κάθοδος βασικών πρωταγωνιστών (Ιωαννίδης, Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας) έπαιξε ρόλο και φυσικά η εμφάνιση ισχυρών οικονομικών παραγόντων (Γιαννακόπουλοι, Αγγελόπουλοι) στις διοικήσεις των ομάδων. “Σήμερα οι οικονομικοί παράγοντες προσδιορίζουν το φτιάξιμο μιας μεγάλης ομάδας», επισήμανε.

«Χρειάζεται μια πόλη σαν τη Δράμα να αγκαλιάσει αυτό το άθλημα και την ομάδα…»


Η επανασύσταση της ομάδας μπάσκετ του ΚΑΟΔ, μετά το σοκ της προ διετίας αποχώρησης της ομάδας από το πρωτάθλημα, ήταν το επόμενο θέμα που θίξαμε. Ο Μάνθος Κατσούλης ανέφερε ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ η απόσυρση του ΚΑΟΔ από το πρωτάθλημα καθώς το οικονομικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία, στην ενίσχυση ή στη διατήρηση μιας ομάδας. «Το 1973 το γήπεδο ήταν πάλι γεμάτο, παίζαμε με τρύπια παπούτσια στο Εθνικό Στάδιο για τις τοπικές κατηγορίες, αλλά βέβαια ο ΚΑΟΔ μεγαλούργησε με την άνοδο και τις καλές πορείες στην Α1 κατηγορία, όταν και έγινε φόβος και τρόμος για τους μεγάλους, αλλά δυστυχώς όλα καταλήγουν στο οικονομικό», σημείωσε.
«Ωστόσο», τόνισε , «δε φτάνει μόνο ένας παράγοντας που θα βάλει τα χρήματα, χρειάζεται μια πόλη σαν τη Δράμα να αγκαλιάσει αυτό το άθλημα και την ομάδα, να είναι όλοι στο γήπεδο» και πρόσθεσε ότι «έρχονται κάποιοι άνθρωποι να ξαναδημιουργήσουν τον ΚΑΟΔ από τις στάχτες του, αναλαμβάνοντας μια πολύ όμορφή πρωτοβουλία που θα πρέπει όλοι μαζί να την βοηθήσουμε, να ξεκινήσει από το μηδέν και να φτάσει εκεί που ήταν και ακόμη ψηλότερα».

«Ας κοιτάξουμε εμείς να φτιάξουμε τη Δράμα μεγαλύτερη…»


Η τελευταία ερώτηση προς τον Μάνθο Κατσούλη ήταν πως βλέπει ο ίδιος τη Δράμα, ως ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι το τέλος του Λυκείου εδώ, αλλά πλέον τη βλέπει σποραδικά και πως κρίνει τις αλλαγές που εντοπίζει στην πόλη και τους ανθρώπους της. «Η Δράμα θα είναι μόνιμα πρώτη προτεραιότητα στη ζωή μου» τόνισε ο Μάνθος Κατσούλης και πρόσθεσε: «Ας πούμε ότι η κατάσταση της Δράμας βελτιώνεται, αλλά δυστυχώς
συγκριτικά αν το δούμε, βελτιώνεται πολύ λιγότερο από ότι βελτιώνονται όλα τα άλλα. Αυτό συνέβαινε πάντα με τη Δράμα, δεν είναι σημερινό φαινόμενο, να μας έχουνε λίγο στο περιθώριο εμάς του Βορειολλαδίτες και ειδικά όσους είναι κοντά στα βόρεια σύνορα μας, αυτό πάντα ήταν ένα πρόβλημα που με απασχολούσε από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι μόνοι μας θα πρέπει να δώσουμε το κάτι παραπάνω και από εκεί και πέρα θα έρθει και η βοήθεια, ας πούμε, των μεγάλων, γιατί η ζωή είναι σαν τον αθλητισμό, οι επιτυχίες φέρνουν τον κόσμο κοντά και κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και εδώ. Ας κοιτάξουμε εμείς να φτιάξουμε τη Δράμα μεγαλύτερη και από εκεί και πέρα θα έρθουν και οι υπόλοιπες ενισχύσεις όταν χρειαστεί.»

Μια σύντομη παρουσίαση του Μάνθου Κατσούλη

Ο Μάνθος Κατσούλης, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Α.Ο. Δράμας (το μπασκετικό τμήμα του συλλόγου μετέπειτα μετονομάστηκε σε ΚΑΟΔ) το 1973. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε για 14 χρόνια στον ΠΑΟΚ από το 1974 έως το 1988 έχοντας ηγετικό ρόλο. Το 1984 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό τω ξυρισμένων κεφαλιών όπως έμεινε στην ιστορία, απέναντι στον Άρη.

Το 1988 μετακόμισε στον Άρη και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδας (1989, 1990), δύο κύπελλα Ελλάδας και συμμετείχε σε 2 φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Μόναχο και στη Σαραγόσα.

Το 1991 αγωνίστηκε με τον Ηρακλή και το 1993 στο Μακεδονικό.

Ο Μάνθος Κατσούλης αγωνίστηκε και στην εθνική Ελλάδος από το 1976 έως 1984. Συμμετείχε σε 165 παιχνίδια και σημείωσε 1371 πόντους, μέσος όρος 8,3 ανά παιχνίδι. Ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ και αγωνίστηκε στα Ευρωμπάσκετ 1979, 1981 και 1983, ενώ αντιμετώπισε τον θρυλικό Μάικλ Τζόρνταν και το Κολλέγιο της Νορθ Καρολάινα. Το 1979 με την εθνική Ελλάδος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες.
Παραμένει μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος αθλητής μπάσκετ που έχει αναδείξει ο δραμινός αθλητισμός.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)