OIKONOMIA

Δημοπρατείται προσεχώς το τμήμα «Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα»

Η κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αντιπεριφέρεια Δράμας για τους οδικούς άξονες “έβγαλε είδηση” για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη

                                                                                                                         Ρεπορτάζ: Άγγελος Νουσδίλης

Η δυνατότητα άμεσης δημοπράτησης της κατασκευής του τμήματος Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα του

Η διασταύρωση για Καλαμπάκι λίγο έξω από τη Μαυρολεύκη.

οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη, υπάρχει βάσει της ωρίμανσης των μελετών, όπως καταγράφηκε στη χθεσινή σύσκεψη για τους οδικούς άξονες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη. Στη σύσκεψη αυτή, η οποία για ακατανόητους λόγους ήταν κλειστή, έλαβαν μέρος οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Χρ. Καραγιαννίδης και Δημ. Κυριαζίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στεφ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αν. Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, υπηρεσιακού παράγοντες και δύο εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων που εκπονούν τις μελέτες για τα τμήματα Δράμα – Αμφίπολη και Δράμα – Καβάλα, ο κ. Πάρης Μπίλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Μ. Φράγκος.

Αργύρης Πατακάκης: Μπορεί να δημοπρατηθεί άμεσα το τμήμα Μαυρολεύκη – Νέα Μπάφρα

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης ανέφερε ότι οι μελετητές έκαναν μια λεπτομερή ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες των οδικών αξόνων που ενδιαφέρουν τη Δράμα. Πρόσθεσε ότι βάσει αυτής της ενημέρωσης οι μελέτες για το τμήμα Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη είναι ολοκληρωμένες σε ποσοστό 95% και απομένουν δύο μόνο μικρές αναθέσεις της τάξης των 135.000 ευρώ για να έχει πλήρη ωριμότητα και να ξεκινήσει η δημοπράτηση του και συμπλήρωσε ότι οι μελετητές τόνισε ότι το τμήμα από Μαυρολεύκη μέχρι Ν. Μπάφρα μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας πρόσθεσε ότι η κατασκευή αυτού του τμήματος είναι πολύ σημαντική καθώς συμπίπτει με τον άξονα Ε61 και φαίνεται ότι υπάρχει η ωριμότητα να ξεκινήσει η κατασκευή του οδικού άξονα έστω και με ένα κομμάτι 10 χιλιομέτρων. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή του θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική, για τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις ασφαλείς μετακινήσεις.
Σχετικά με τον κλειστό χαρακτήρα της σύσκεψης ο κ. Πατακάκης ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους μελετητές να μη συμμετάσχουν πολλά άτομα στην ενημέρωση και πρόσθεσε ότι θα γίνει νέα συνάντηση με συμμετοχή όλων των φορέων της Δράμας για να ληφθεί απόφαση για να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη.

Χρ. Καραγιαννίδης: «Αυτή τη στιγμή το εφικτό είναι να γίνει ο άξονας Δράμα – Αμφίπολη»

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη γιατί είχε θεσμικό χαρακτήρα και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν χρήματα για τη κατασκευή δρόμων, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο κομμάτι “Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα” μπορεί βρεθούν τα χρήματα για να ξεκινήσει και στη συνέχεια να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση των πόρων για να ολοκληρωθεί.

Πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο τμήμα υπάρχει ωριμότητα 99% και τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν, τόνισε ότι πρέπει όλη η δραμινή κοινωνία να στοχεύσει στην κατασκευή του άξονα Δράμα – Αμφίπολη ενώ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο Ε61, αλλά προς τα παρόν την κυβέρνηση ενδιαφέρει η έξοδος προς την Εγνατία οδό. «Αυτή τη στιγμή το εφικτό είναι να γίνει ο άξονας Δράμα – Αμφίπολη με το κομμάτι Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα να είναι αυτό με το οποίο θα ξεκινήσουμε, αυτή είναι η δικιά μας προσπάθεια και των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Καραγιαννίδης.
Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση θα γίνουν από εδώ και πέρα τα όποια ραντεβού στην Αθήνα ώστε να ληφθεί η υπογραφή για την έναρξη των εργασιών στο τμήμα «Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα». Σχετικά με τη χρηματοδότηση του τμήματος αυτού, ύψους 40 εκ. ευρώ, ανέφερε ότι θα βρεθούν τα χρήματα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Δημήτρης Κυριαζίδης: Να υπάρξει πίεση για να κατασκευαστεί άμεσα το Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης εξέφρασε την έκπληξη του για τον κλειστό χαρακτήρα της σύσκεψης και εξέφρασε την άποψη ότι οι μελετητές, δεν ανέφεραν στη σύσκεψη κάτι νεότερο από τα όσα ήταν ήδη γνωστά. Ανέφερε ότι στη σύσκεψη της Παρασκευής θα πρέπει να κληθούν όλοι οι φορείς ώστε να παρθεί μια συγκεκριμένη απόφαση για τους οδικούς άξονες. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν μελέτες σε ώριμο στάδιο αλλά και χρηματοδοτήσεις, ούτε για το “Δράμα – Αμφίπολη” ούτε για το “Δράμα – Καβάλα” αναφέροντας ότι όλα είναι μετέωρα.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο χρειάζεται πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του όποιου έργου, ενώ τόνισε ότι παραμένει το αίτημα για την κατασκευή του άξονα Ε61. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση να κατασκευαστεί άμεσα το τμήμα που έχει μελετητική ωριμότητα, δηλαδή το “Μαυρολεύκη – Ν. Μπάφρα” και σε αυτό θα αποσκοπεί η συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)