ΔΡΑΜΑ

Ένα ιστορικό της αναγνώρισης των μαρτυρικών τόπων Προσοτσάνης και Κυργίων

Η απόφαση για τον χαρακτηρισμό της Προσοτσάνης ως μαρτυρική πόλη και των Κυργίων ως μαρτυρικό χωριό, που περιλαμβάνεται στο πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 49 που δημοσιεύτηκε στο φύλλο εφημερίδας της κυβέρνησης 79 τεύχος την 1η Ιουνίου 2017, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων στους μαρτυρικούς αυτούς τόπους και δικαιώνει τη μνήμη των νεκρών που θυσιάστηκαν, εξαιτίας των γεγονότων της περιόδου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1941.

Η έναρξη της προσπάθειας για την αναγνώριση των μαρτυρικών τόπων του νομού Δράμας, έγινε τη δεκαετία του ‘90 και μετά από τη σύσταση της τριμελούς επιτροπής χαρακτηρισμού μαρτυρικών πόλεων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Βασική πηγή για την τεκμηρίωση των αιτημάτων αποτέλεσε η αναλυτική καταγραφή των θυμάτων σε όλο τον νομό Δράμας που έκανε ο δραμινός ιστορικός Δημήτρης Πασχαλίδης, για το διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941 που περιλαμβάνεται στο βραβευμένο από την Ακαδημια Αθηνών βιβλίο που εξέδωσε με τον Τάσο Χατζηαναστασίου «Τα Γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941) εξέγερση ή προβοκάτσια;» (Επιμέλεια: Χρίστος Π.Φαράκλας. Έκδοση: ΔΕΚΠΟΤΑ 2003).

Από το 1998 με το Π.Δ. 277-16/12/1998 αναγνωρίστηκαν ως μαρτυρικές πόλεις η Δράμα και το Δοξάτο, ενώ ακολούθησε το 2005 με το Π.Δ. 140-5/8/2005 η Χωριστή. Οι τρεις μαρτυρικοί τόποι του νομού Δράμας είχαν δώσει στο παρελθόν το όνομα τους σε τρία πολεμικά πλοία, Δράμα, Δοξάτο και Τσατάλτζα.
Στοιχεία για τα θύματα στις τρεις μαρτυρικές περιοχές περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940 – 1945 – Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη.

Προσοτσάνη, Μαρτυρική πόλη

Με βάση την εμπειρία του κ. Πασχαλίδη και τη γνώση ότι η Επιτροπή Χαρακτηρισμού Μαρτυρικών Πόλεων για να αναγνωρίσει ως μαρτυρικό έναν τόπο ζητούσε πέρα από τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων και όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, άρχισε η συγκρότηση του φακέλου της Προσοτσάνης.
Το 2009 κατατέθηκε από τον δραμινό ιστορικό, στον αείμνηστο γραμματέα του Δήμου Προσοτσάνης Άρη Μελαδίνη, ονομαστικός κατάλογος των θυμάτων της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941 στην Προσοτσάνη, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο «Τα γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941). Εξέγερση ή προβοκάτσια;». Την ίδια περίοδο βρέθηκε σε κάποιο γραφείο στον Δήμο Προσοτσάνης και ο Πολεμικός Σταυρός Α’ τάξεως που είχε απονεμηθεί με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 21/10/1945) στην Προσοτσάνη, όπως και στη Δράμα και στο Δοξάτο.

Ο φάκελος με τα ονόματα των 148 θυμάτων της Προσοτσάνης εκείνη την περίοδο, τελικά κατατέθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τον γραμματέα του συλλόγου κ. Ιωάννη Αραμπατζή στο δήμαρχο Προσοτσάνης, σε συνεργασία με τον κ. Πασχαλίδη, στον κ. Άγγελο Λύσσελη στα τέλη του 2014. Έτσι μετά από πρόταση του Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” η Δημοτική Κοινότητα Προσοτσάνης υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση για αναγνώριση της Προσοτσάνης ως Μαρτυρική Πόλη με την απόφαση 18/2005 στις 31/3/2015 και λίγες εβδομάδες αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, στη συνεδρίαση της 29/4/2015 ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας, έξι σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση του φακέλου με τα ονόματα των θυμάτων. Έτσι το αίτημα πήρε τον δρόμο για την υλοποίηση του, η οποία ήρθε περίπου δύο χρόνια μετά.

Κύργια, Μαρτυρικό χωριό

Στην περίπτωση των Κυργίων, η προσπάθεια συγκρότησης του φακέλου για την αναγνώριση ως μαρτυρικό χωριό ξεκίνησε το 2011, επί δημαρχίας του κ. Αναστάσιου Χατζηλαζάρου. όταν ο κ. Πασχαλίδης, πρότεινε τη δημιουργία σχετικού φακέλλου για τα Κύργια παραχωρώντας του ως σχέδιο τον ήδη σχηματισθέντα φάκελλο της Προσοτσάνης. Τον παραπάνω φάκελλο διαβίβασε ο τότε δήμαρχος στον συνταξιούχο Κυργιώτη δάσκαλο κ. Στράτο Σαρρίδη, ο οποίος και πρόθυμα ανέλαβε τη σύνταξη του σχετικού φακέλλουπρόσθέτωντας στο πρώτο μέρος αξιόλογα στοιχεία και από το βιβλίο του Νίκου Εμμανουηλίδη «ΤΑ ΚΥΡΓΙΑ – Προσφυγικό Κεφαλοχώρι της Δράμας, τα αρχαία Κρίφλα» (Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος Σ.Ι.). Στο δεύτερο μέρος υπήρχαν τα στοιχεία των 144 θυμάτων που καταγράφονται από τον Δημήτρη Πασχαλίδη την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941 και άλλων 26 θυμάτων από τα Κύργια που κατέγραψε ο κ. Σαρρίδης στην υπόλοιπη την περίοδο της κατοχής μέχρι το 1945. Τον σχηματισθέντα φάκελο, με εντολή του τότε δημάρχου, προσκόμισε επανειλημμένα στον κ. Πασχαλίδης για περαιτέρω επεξεργασία, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κυργίων κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος.
Τελικά, το νυν Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου αποφάσισε ομόφωνα να κατατεθεί το αίτημα για αναγνώριση των Κυργίων ως μαρτυρικό χωριό, με την απόφαση 5 στις 11-2-2016 και η δικαίωση ήρθε μετά από ενάμιση περίπου χρόνο.

Ευτυχής συγκυρία είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί μέλος της επιτροπής χαρακτηρισμού ο δραμινής καταγωγής, από το Δοξάτο, καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Η σημερινή εκτενής αναφορά στο ιστορικό της προσπάθειας για την αναγνώριση των μαρτυρικών τόπων του νομού Δράμας, γίνεται για την διόρθωση της λανθασμένης αναφοράς στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας μας, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, όπου αναφέρεται το όνομα Δημήτρης Καρσανίδης, αντί του ονόματος του δραμινού ιστορικού, πάνω στη δουλειά του οποίου στηρίχτηκαν τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, του κ. Δημήτρη Πασχαλίδη.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)