OIKONOMIA

Αντώνης Σκουλίδης στα «Χ»: Εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα

Κλειστά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα στη Δράμα, την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας χθες βράδυ, αντιδρώντας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τα καταστήματα. Σε θέσεις μάχης είναι ο εμπορικός κόσμος σε όλη τη χώρα και οι εμποροϋπάλληλοι.
Σε δηλώσεις του στα “Χρονικά” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας Αντώνης Σκουλίδης ανέφερε ότι η θέση του συλλόγου ταυτίζεται με τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τα καταστήματα στη Δράμα θα είναι κλειστά την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου. Ο κ. Σκουλίδης τόνισε ότι οι τριάντα Κυριακές μπορεί στο μέλλον να γίνουν και πενήντα και ο εμπορικός κόσμος θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. “Είναι εις βάρος της μικρής και υγιούς επιχείρησης, αυτής που χρόνια τώρα έχει υποστεί όλο το βάρος της κρίσης και προσπαθεί να επιβιώσει και θεωρούμε ότι δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση της τρόικας, αλλά επιβλήθηκε από διαπλεκόμενα συμφέροντα που δρουν και εδράζονται στην Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αντώνης Σκουλίδης


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου συνέχισε αναφέροντας ότι με τη ρύθμιση των τριάντα Κυριακών φωτογραφίζονται είτε τα μεγάλα εκπτωτικά χωριά, είτε εμπορικά κέντρα όπως το “Cosmos” στη Θεσσαλονίκη και πολλές πολυεθνικές που έχουν έδρα γύρω από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, είτε το νέο εγχείρημα που θα δημιουργηθεί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Πρόσθεσε ότι αυτά τα κέντρα έχουν διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τους είναι το Σάββατο, επιδιώκουν να διευρύνουν τη λειτουργία τους και την Κυριακή ώστε να προσελκύσουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό πελατών από την περιφέρεια. “Όλα αυτά όμως θα λειτουργήσουν σε βάρος των μικρών καταστημάτων και των περιφερειακών αγορών, επειδή δεν έχει μεγαλώσει η πίτα της αγοράς και από αυτή την περιορισμένη πίτα, θέλουν να αντλήσουν περισσότερα έσοδα σε βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων”, κατέληξε.

Κοινό μέτωπο ΕΣΕΕ
και Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κήρυξαν καθολικό και πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων απεργία, ως αντίδραση στην ουσιαστική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης περί δήθεν «εκσυγχρονισμού». Μάλιστα, οι οργανώσεις αποφάσισαν ότι, για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.
Η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.
Οι οργανώσεις καταγγέλλουν την ενσυνείδητη και προκλητική συνταγματική εκτροπή, ενάντια στην απόφαση 100/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον αυθαίρετο και προβληματικό καθορισμό των δήθεν «τουριστικών» περιοχών, βάσει κριτηρίων αναξιόπιστων και αντιεπιστημονικών και την απαξίωση των αρμοδιοτήτων των εκλεγμένων εκπροσώπων τής κάθε περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τις δικές τους τύχες, σε ό,τι αφορά τις αγορές τους.
“Ως ΕΣΕΕ, ζητήσαμε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να μας δείξει τι θέση παίρνει απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών, καθώς το οργανωμένο εμπόριο θέλει πλέον να μετρήσει τους φίλους του και τους εχθρούς του”, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:
“Η Συνομοσπονδία κάλεσε τον εμπορικό κόσμο της χώρας και τους Εμπορικούς Συλλόγους να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτύχει το κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή τους και δηλώνει εντυπωσιασμένη από το αποτέλεσμα, καθώς η συμμετοχή προβλέπεται καθολική.”
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι απέστειλε προς τους τοπικούς εκπροσώπους του εμπορίου υλικό με επιχειρήματα τις κατά καιρούς έρευνες του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών σε ότι αφορά τα φτωχά αποτελέσματα των εργάσιμων Κυριακών, μαζί με την αφίσα της κινητοποίησης.”
“Το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλο λάθος και η λειτουργία των Κυριακών σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης και φτώχειας είναι το απόλυτο λάθος! Μαζί μας και κατά των όψιμων υποστηρικτών των «τουριστικών» Σπάτων, Ελληνικού και Θέρμης συντάσσονται και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς μετά την ξεκάθαρη θέση του ομίλου Σκλαβενίτη, έρχεται και η ανακοίνωση της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία διαφωνεί ρητά με την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο.” καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Geologos
Ζητείται Γεωλόγος για ερευνητικές εργασίες λατομείων μαρμάρων Περιοχής Ν. Δράμας - Καβάλας. Προηγούμενη εργασιακή εμπειρία θα εκτιμηθεί. Αποστολή βιογραφικών στο cv@iktinos.gr
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)