ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσμός για τη Δράμα οι εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας

Οι εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας 2017 θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα, από την Παρασκευή 31 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, σε μια συνεργασία των καθηγητών Γαλλικών με τον Δήμο και άλλους φορείς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή τεσσάρων ταινιών στο Δημοτικό Ωδείο, ενώ οι εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας άνοιξαν ουσιαστικά την περασμένη Κυριακή με την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση των “Fetes Galantes” στο Δημοτικό Ωδείο.
Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων η κ. Ρένα Τσιόγκα, «μετά το πολύ επιτυχημένο Αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας 2017, οι Καθηγητές Γαλλικών συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις για τη Γαλλοφωνία σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, το Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, τις Διευθύνσεις Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης Δράμας, την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.»
Πρόσθεσε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Μεγάλη Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και όλες οι ταινίες θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στις εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας 2017
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων η κ. Τσιόγκα ανέφερε τα εξής:
«Την Παρασκευή το πρωί θα γίνουν 2 προβολές για τα Δημοτικά Σχολεία στις 9.30 και τις 11.30 κατά τις οποίες θα προβληθεί μία ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Η μέρα των κοράκων» (Le jour des corneilles)
Το βράδυ της Παρασκευής στις 7.30 θα γίνει η επίσημη έναρξη του αφιερώματος στο Γαλλικό Κινηματογράφο, όπου η χορωδία και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας θα πουν γαλλικά τραγούδια και θα παίξουν γνωστά γαλλικά κομμάτια. Οι μαθητές μας των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας (θα έχουμε συμμετοχές από τα σχολεία του Κάτω Νευροκοπίου και του Νικηφόρου) θα απαγγείλουν ποιήματα, θα παίξουν σκετσάκια και θα τραγουδήσουν τραγούδια που ετοίμασαν στα σχολεία τους.
Το Σάββατο το βράδυ θα παιχτεί στις 9.30 η ταινία δράσης «το τελευταίο διαμάντι» (le dernier diamant), όπου το μυθικό διαμάντι Florentin γίνεται η αιτία για μία από τις μεγαλύτερες ληστείες των τελευταίων ετών και αφορμή για έναν απρόσμενο και μεγάλο έρωτα.
Την Κυριακή το βράδυ, τελευταία ημέρα του Αφιερώματος, θα προβληθούν 2 ταινίες. Η πρώτη είναι κωμωδία, ξεκινά στις 8.30 και έχει τίτλο «ηλικία του πανικού» (la bataille de Solferino). Η Laeticia, μια δημοσιογράφος της τηλεόρασης που καλύπτει τις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία ζει σκηνές απείρου κάλλους με τον πρώην άντρα της, τις 2 μικρές και ζωηρές κόρες της, μία απεγνωσμένη μπέιμπι σίτερ, ένα μισάνθρωπο δικηγόρο και μία Γαλλία κομμένη στα 2.
Η τελευταία ταινία που θα προβληθεί στις 10.30 έχει τίτλο «Ιπποκράτης» (Hippocrate) και είναι μια δραματική κομεντί που προβάλλει κωμικοτραγικές καταστάσεις που συμβαίνουν σε ένα γαλλικό νοσοκομείο, μέσα από τα μάτια ενός νεαρού ειδικευόμενου γιατρού.
»

Ανέστης Τερζής: «Θεωρήσαμε ότι είναι χρέος μας έναντι της χώρας της Γαλλίας…»

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, αφού έδωσε συγχαρητήρια στους καθηγητές γαλλικών για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις, υπενθύμισε ότι η Γαλλία βρίσκεται αρκετά ψηλά στον κινηματογράφο και δεν θα μπορούσε να μείνει ο Δήμος Δράμας αμέτοχος. Ο κ. Τερζής εξήγησε τους λόγους που έπρεπε να συμμετάσχει ο Δήμος Δράμας στις εκδηλώσεις Γαλλοφωνίας. Ο πρώτος είναι ότι μπορούν να επιλεγούν ταινίες από ένα μεγαλύτερο φάσμα, όπως είναι αυτό της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής και ο δεύτερος έχει σχέση με την άμεση συνεργασία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με το κανάλι TV5 και την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η οποία είναι αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
«Θεωρήσαμε ότι είναι χρέος μας έναντι της χώρας της Γαλλίας και έναντι αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουν οι καθηγητές Γαλλοφωνίας να δηλώσουμε παρών» πρόσθεσε ο κ, Τερχής και κατέληξε: «Παρόντες λοιπόν με τη θετική πάντα έννοια να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, να την αναδείξουμε σε έναν θεσμό, έχοντας πάντα οι καθηγητές την ελευθερία κινήσεων και επιλογών, γιατί η συμμετοχή μας σε αυτή την υπόθεση είναι επικουρική και όχι μία συμμετοχή που θα αλλάξει τον ρου των πραγμάτων.»

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)