Διάφορα

Ζητούμενο οι απαντήσεις για το κόστος του ΚΔΑΥ

Αυξήθηκε 15 φορές το κόστος του Κέντρου Διαλογής για τους δημότες καταγγέλλουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας…

 Επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δράμας, Μιχάλη Μλεκάνη, Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, Στέργιο Ηλιόπουλο, Αλέξη Τσιαμπούση και Γιάννη Στεφανίδη,  πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 όπως είχε προαναγγελθεί κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 11 Ιουνίου.

Η επίσκεψη έγινε προκειμένου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δράμας να διαπιστώσουν από κοντά την κατάσταση λειτουργίας του ΚΔΑΥ Δράμας και να ενημερωθούν για την πορεία της ανακύκλωσης.

Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την επίσκεψη στο ΚΔΑΥ αλλά και την πορεία του εγχειρήματος της ανακύκλωσης στην Δράμα ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη και Ζωή Μιχάλης Μλεκάνης «Με την προηγούμενη σύμβαση είχε ανατεθεί στον ανάδοχο να κάνει την διαλογή και τα ανακυκλώσιμα που προκύπτουν να πωλούνται από τον ίδιο και να εισπράττει τα έσοδα. Το κόστος ήταν 10.000 – 20000 ευρώ τον χρόνο. Σήμερα η σύμβαση που έχει η ΔΙΑΜΑΘ με τον ανάδοχο δεν προβλέπει κανένα έλεγχο για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων που παράγονται και χωρίς καμία συμφωνία για το ανώτατο ύψος του ποσού που θα πληρώνει η ΔΙΑΜΑΘ στον ανάδοχο ο οποίος πλέον κάνει μόνο την διαλογή. Τα ανακυκλώσιμα δεν τα πουλάει ο ανάδοχος αλλά η ΔΙΑΜΑΘ. Για αυτή την διαλογή με βάση τους 25 εργαζόμενους που έχει προσλάβει (αρκετούς κατά παραγγελία) ο ανάδοχος λαμβάνει 300.000 ευρώ τον χρόνο. Το ποσό είναι τρομακτικό και πιθανόν δεν το γνωρίζουν οι Δήμαρχοι του Νομού και της Περιφέρειας οι οποίοι πληρώνουν επίσης. Στήθηκε ένας μηχανισμός για να προσλαμβάνονται κατά παραγγελία εργαζόμενοι χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε κανένα κόστος ο ανάδοχος για την πληρωμή τους αφού αυτή γίνεται από την ΔΙΑΜΑΘ μέσω του εργολάβου. Αυτό είναι επιλογή του σημερινού προέδρου της ΔΙΑΜΑΘ. Η επιβάρυνση των Δήμων και των πολιτών με την προηγούμενη σύμβαση ήταν 10 έως 15 φορές μικρότερη. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η καθαριότητα της πόλης ούτε η προστασία του περιβάλλοντος αλλά μόνο πως θα ικανοποιούν τα συμφέροντα των κολλητών και των συγγενών είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με διορισμούς και προσλήψεις…”.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το ίδιο θέμα ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο, Αλέξης Τσιαμπούσης, είπε ότι  «Όσο περισσότερα απορρίμματα δεν ανακυκλώνονται τόσο περισσότερα χρήματα πληρώνουν οι δημότες. Κατά την επίσκεψή μας στο ΚΔΑΥ ο κύριος Γιώργος Βογιατζής Προϊστάμενος της Δνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ είπε ότι δεν υπάρχει αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Στην σύμβαση πάντως που έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται ότι υπάρχει ακριβώς η ίδια ποσότητα ανακυκλώσιμων με πέρσι και πρόπερσι. Ζήτησα να ενημερωθώ ποιά ποσότητα εισέρχεται στο ΚΔΑΥ, ποιά ποσότητα ανακυκλώνεται, τι μένει ως υπόλειμμα από την ανακύκλωση κλπ Για όλα αυτά τα στοιχεία είπαν ότι θα μας στείλουν απαντήσεις εγγράφως. Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι η ανακύκλωση θα μπορούσε να λειτουργεί πολύ καλύτερα στην Δράμα. Σε επίπεδο ενημέρωσης θα πρέπει να προτρέψουμε τον κόσμο να συμμετέχει στην ανακύκλωση ώστε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων και άρα το κόστος που επωμίζονται οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών. Τρία χρόνια το ποσοστό της ανακύκλωσης παραμένει στάσιμο. Ο εργολάβος δεν έχει την διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά μόνο την διαχείριση της δομής του ΚΔΑΥ. Άρα δεν έχει υποχρέωση  να αυξήσει το ανακυκλούμενο ποσοστό των απορριμμάτων. Το ανακυκλούμενο ποσοστό απορριμμάτων πλέον το διαχειρίζεται και το πουλά η ΔΙΑΜΑΘ. Τα 300.000 ευρώ που δίνονται στον ανάδοχο εργολάβο είναι πάρα πολλά.  Εμείς σαν παράταξη θεωρούμε ότι, είτε θα έπρεπε να δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη η διαχείριση του ΚΔΑΥ όπως και του ανακυκλώσιμου υλικού, είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την διαχείριση η ΔΙΑΜΑΘ. Η σημερινή κατάσταση είναι μία μεσοβέζικη λύση η οποία είναι η χειρότερη δυνατή, διότι δεν θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση του ανακυκλούμενου υλικού και άρα την μείωση του κόστους για τους δημότες…Συνέπεια αυτής της διαχείρισης από την σημερινή Δημοτική Αρχή είναι η αύξηση των τελών κατά 55% σε βάρος των πολιτών…”.

Σε χθεσινό δελτίο τύπου μάλιστα η Δημοτική Παράταξη Πόλη+Ζωή επισημαίνει τα εξής για το ίδιο θέμα:

«Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας από τους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων στο Δήμο Δράμας (Μιχάλης Μλεκάνης, Παπαεμμανουήλ Γρηγόρης, Ηλιόπουλος Στέργιος, Τσιαμπούσης Αλέξης και Στεφανίδης Γιάννης).

Στην ενέργεια αυτή οδηγηθήκαμε λόγω της κακής εικόνας που υπάρχει στην πόλη και τα χωριά σχετικά με την έγκαιρη και συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων, με τους κάδους να ξεχειλίζουν πολύ συχνά και να παρατηρείται έντονη δυσοσμία σε μεγάλη ακτίνα γύρω τους, παρότι οι δημότες υποχρεώθηκαν σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 55%.

Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα μπορούσε να μειωθεί κατά πολύ με την προμήθεια του εξοπλισμού για την μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων, αν γινόταν έγκαιρη αξιοποίηση του 1.000.000 Ευρώ που δόθηκε από το Κράτος από τις αρχές του 2015 για αυτό το σκοπό. Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια και δεν μπόρεσε η Δημοτική αρχή να προμηθευτεί τον προβλεπόμενο μηχανικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρονται στις Σέρρες για υγειονομική ταφή να είναι πολύ μεγάλες και το υπέρμετρο κόστος να επωμίζονται οι δημότες. Σήμερα, παρότι έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για την προμήθεια του εξοπλισμού, η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, επειδή έχει παρέλθει ο προβλεπόμενος από το χρονοδιάγραμμα της Προγραμματικής Σύμβασης χρόνος, και η ακύρωσή της είναι σχεδόν βέβαια. Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο έχει ακυρωθεί η διαδικασία ακόμη μία φορά. Η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής πληρώνεται από τους δημότες και μάλιστα πολύ ακριβά.

Από την επίσκεψη στο ΚΔΑΥ διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που προκύπτουν από τη διαλογή είναι πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες.

Αυτό, μεταξύ άλλων, οφείλεται:

α) Στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής η  πώληση των ανακυκλώσιμων να γίνεται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και όχι από τον ιδιώτη ανάδοχο που έχει την ευθύνη της διαλογής. Με αυτό τον τρόπο, ο ανάδοχος ιδιώτης δεν έχει κίνητρο για αποτελεσματικότερη διαλογή ώστε να προκύπτει μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων προς πώληση, αφού δεν πρόκειται να εισπράξει ο ίδιος το κέρδος από την πώληση. Έτσι, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων «ξεφεύγουν» κατά τη διαλογή και, αντί να αποφέρουν έσοδα, καταλήγουν στα … σκουπίδια.

β) Στην αδιαφορία για την προστασία των ανακυκλώσιμων από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή), αφού έχουν αποσυρθεί τα κιόσκια που είχαν κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων να καταστρέφονται και, αντί να αποφέρουν έσοδα, να καταλήγουν στα … σκουπίδια.

γ) Στην έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δράμας, που καθιστά αδύνατη την έγκαιρη και επιμελημένη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων να καταστρέφονται και, αντί να αποφέρουν έσοδα, να καταλήγουν στα … σκουπίδια.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αποκομιδή του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι (χαρτιά και χαρτόνια) γίνεται με ανεύθυνο τρόπο και με κίνδυνο να αναζητηθούν ευθύνες από ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτε. Απασχολείται προσωπικό που προσελήφθη από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποκομιδή. Ποιος επέτρεψε την εργασία στο απορριμματοφόρο εργαζομένων που δεν εποπτεύονται από τις υπηρεσίες του Δήμου; Τι θα γίνει στην περίπτωση ατυχήματος κατά την αποκομιδή; Και ατυχήματα συμβαίνουν. Και δεν μπορούν όλα να είναι της μορφής «γλίστρησε και έπεσε ο εργαζόμενος», όπως το πρόσφατο ατύχημα στο ΚΔΑΥ.

Ακόμη, διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στο πλύσιμο των κάδων, οι οποίοι δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια. Φέτος προβλέπεται το πλύσιμο να γίνεται από ιδιωτική εταιρεία, παρότι θα μπορούσαν συχνότερα και φθηνότερα να πλένονταν οι κάδοι, αν  ο Δήμος Δράμας, που διαθέτει δύο αυτοκίνητα – πλυντήρια κάδων και  τα αφήνει να καταστρέφονται από την αχρησία, φρόντιζε έγκαιρα για την πρόσληψη έκτακτου εποχιακού προσωπικού.

Η τελική διαπίστωση είναι ότι την Δημοτική Αρχή δεν την ενδιαφέρει ούτε η καθαριότητα της πόλης και των χωριών την, ούτε η προστασία του περιβάλλοντος, ούτε η μείωση των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες για δημοτικά τέλη. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων συγγενών, φίλων και συνεργατών, είτε με διορισμούς, είτε με απευθείας αναθέσεις εργασιών που πληρώνονται ακριβά και επιβαρύνουν τους δημότες”…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)