Διάφορα

Ερευνώντας την ιστορία της Δράμας με άξονα το Erasmus+

Το  1 ΓΕΛ Δράμας με τη συμμετοχή 70 μαθητών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με βασικό άξονα τo πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο «Digital Extra-SMILE»  που υλοποιείται φέτος από το  1 ΓΕΛ Δράμας με τη συμμετοχή τουλάχιστον 70 μαθητών το σχολείο συμμετέχει στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του 2018 .

Το Πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγουμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Στοχεύει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης

Όπως αναφέρει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ κος Γρηγόρης Χρυσομαλλίδης καθηγητής Πληροφορικής του 1ου Λυκείου Δράμας, το σχέδιο που έτρεξε με την συμμετοχή των μαθητών αφορούσε πολιτιστικά θέματα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας έγινε αναζήτηση – έρευνα από τους μαθητές σε τοποθεσίες της Δράμας που έχουν άμεση σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Δυο καθηγητές στου σχολείου εκπαιδεύτηκαν από τον οργανισμό  Eucourses.eu,  που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ στην Μεγάλη Βρετανία και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών, όπως αυτά που σχετίζονται με την πολλαπλή νοημοσύνη και την αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω της ενσωμάτωσης.

Το πρώτο σεμινάριο, με τίτλο «Digital Extra», πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στη Σουηδία με βασικό αντικείμενο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων για την παραγωγή εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού.  Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρακολούθησαν επταήμερο σεμινάριο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, που σχετίζεται με την μουσειακή αγωγή και την ένταξη θεμάτων που άπτονται της πολιτιστικής κληρονομίας στην  καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αποκτηθείσα γνώση αξιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μέσα στην τάξη στα πλαίσια :

Του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας με την υλοποίηση των θεμάτων:

«Αναζητώντας την Βυζαντινή Οθωμανική και νεότερη Δράμα»

«Ανακαλύπτοντας τα Κάστρα και τις Καστροπολιτείες»

«Digital Extra-SMILE μουσειακή αγωγή»

Προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα:

«Περπατώντας σήμερα στις Καστροπολιτείες του χθες»

Παράλληλα το πρόγραμμα εξελίχτηκε και συνδέθηκε με  την ηλεκτρονική διάσταση του προγράμματος  Erasmus+, το Εtwinning,  με την υλοποίηση σχετικής σύμπραξης με σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Γερμανία  υπό τον τίτλο «Treasuring Europe». Σε αυτή τη δράση η μαθητές μας κλήθηκαν να αναδείξουν και το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο, εμβληματικές πολιτιστικές τοποθεσίες και κτίρια της περιοχής μας,  δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που αυτά υπέστησαν στη διάρκεια των χρόνων λόγω των κοινωνικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων διαχρονικά. Επιλέχτηκαν για προβολή  η καπναποθήκη Σπήρερ -Hydrama Hotel, το Σαντιρβάν τζαμί και το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, καθώς και το Ιμαρέτ στην Καβάλα.

Τα οφέλη τόσο για τους μαθητές  όσο και για τους εκπαιδευτικούς από τέτοιες δράσεις είναι πολλαπλά συμβάλλοντας στην κατανόηση της έννοιας της Πολιτιστικής  Κληρονομιάς αλλά και στη σφυρηλάτηση της κοινής αλλά ταυτόχρονα και πολυδιάστατης ευρωπαϊκής ταυτότητας. Προσδοκούμε για νέες ευκαιρίες και το νέο σχολικό έτος.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)