Διάφορα

11.000 δέντρα …αποκτούν ταυτότητα

Πρότυπο σύστημα διαχείρισης του πρασίνου από το ΤΕΙ ΑΜΘ στον Δήμο Δράμας

Στην ανάπτυξη ενός πρότυπου συστήματος για την άσκηση διαχείρισης και τη λήψη αποφάσεων στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας προχωρά το ΤΕΙ ΑΜΘ.

Πρόκειται για την υλοποίηση του υποέργου (1) της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη πρότυπου συστήματος για την άσκηση διαχείρισης και την λήψη αποφάσεων στο αστικό πράσινο του Δήμου Δράμας» με Κωδικό ΟΠΣ 5016099 στο ΕΠ «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020.

Όπως εξηγεί στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο  καθηγητής του ΤΥΕΙ ΑΜΘ κ. Ιωάννης Τάκος επιστημονικός υπεύθυνος του συγκεκριμένου υποέργου και διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος «Σχεδιασμός και διαχείριση του αστικού πρασίνου”, το έργο αφορά την σωστή διαχείριση του αστικού πρασίνου η οποία προϋποθέτει και την λεπτομερή καταγραφή του. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του συγκεκριμένου πρότυπου συστήματος που εντάσσεται στην Βιοκλιματική Αναβάθμιση της περιοχής θα γίνει λεπτομερής καταγραφή του αστικού πρασίνου που υπάρχει στα όρια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Δράμας. Ακολούθως τα  στοιχεία αυτά θα συγκεντρωθούν σε ειδικό λογισμικό το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση του αστικού πρασίνου που διαθέτει η περιοχή και βοηθά την ορθολογική του διαχείριση. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής κος Τάκος, το έργο έχει εγκριθεί από τις 5 Μαίου και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην φάση της πρόσληψης προσωπικού για την υλοποίηση του συγκεκριμένου υποέργου. Η καταμέτρηση και η συγκέντρωση στοιχείων για το αστικό πράσινο που υπάρχει στον Δήμο Δράμας υπολογίζεται ότι θα αρχίσει  στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το υποέργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2020 σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Όπως σημείωσε ο κος Τάκος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, υπολογίζεται ότι μέσα στον αστικό χώρο του Δήμου Δράμας υπάρχουν περίπου 10000 με 11000 δέντρα κάτι που σημαίνει ότι η δειγματοληψία θα είναι πάρα πολύ σχολαστική και θα απαιτήσει πολύ υπαίθρια εργασία. Εκτιμούμε σε πρώτη φάση ότι έχουμε περίπου 50 στρέμματα αστικό πράσινο που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 3,8 έως 4% της συνολικής έκτασης που βρίσκεται στο ΓΠΣ. Στόχος της καταγραφής είναι να αποκτηθεί ένα λεπτομερές μητρώο δέντρων το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσω λογισμικού που  θα είναι και η καρδιά του συστήματος σε σέρβερ που σχεδιάζουμε να βρίσκεται στο ΤΕΙ. Εκεί θα συγκεντρώνονται και θα καταγράφονται στοιχεία, όπως το ύψος, η διάμετρος, ο χώρος που καταλαμβάνει κάθε δέντρο κλπ.

Με την βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Και μόνο η εκτίμηση της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να προκύψει είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Όπως για παράδειγμα σημαντικά στοιχεία μπορούν συγκεντρωθούν και για την σκιά των δέντρων και το πόσο μπορούν να μειώνουν την θερμοκρασία, στοιχείο πολύ σημαντικό για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.  Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε διαχείριση του αστικού πρασίνου, τέτοια που να επιτρέπει την ακόμη μεγαλύτερη συμβολή του στην βιοκλιματική αναβάθμιση…

Στόχος τελικά είναι η λεπτομερής απογραφή του αστικού πρασίνου στο Δήμο Δράμας η οποία θα γίνει μετά τον καθορισμό των κριτηρίων και δεικτών. Για κάθε δένδρο του αστικού συγκροτήματος θα δημιουργηθεί ξεχωριστή ταυτότητα (μητρώο) με καταγραφή των χαρακτηριστικών του και τη φωτογραφία του τη στιγμή διενέργειας των μετρήσεων. Για τη διενέργεια της απογραφής θα χρησιμοποιηθούν άτομα που θα είναι έμπειρα και θα εκπαιδευτούν επιπροσθέτως στον τρόπο λήψης των στοιχείων, ώστε να επιτευχτεί ομοιογένεια στη συλλογή δεδομένων και να περιοριστεί η πιθανότητα λάθους.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)