Διάφορα

«Μπορεί να προληφθεί το 80% των εγκεφαλικών»

170 επαγγελματίες υγείας στο Συνέδριο της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος που έγινε στη Δράμα 

H Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος στις 8 και 9 Ιουνίου στο ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ διοργάνωσε διημερίδα με θέμα τη διαχείριση ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ομιλητές από διάφορες πόλεις και ειδικότητες. Η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό και για επαγγελματίες υγείας (που ξεπέρασαν τους 170) και η εγγραφή ήταν δωρεάν.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία και αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων παρουσιάζοντας ότι νεότερο υπάρχει στη βιβλιογραφία και με προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν με σύντομες ομιλίες τους, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λιθηρόπουλος, εκπρόσωπος της Βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου κ.α.

Όπως ανέφεραν  η κ. Παγώνη Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», καθώς και πρόεδρος Ανωτάτου Πειθαρχικού Π.Ι.Σ. και ΕΙΝΑΠ και ο Παθολόγος κ. Ανδρέας Ξάνθης, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Ιατρείου Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων Γ.Ν. Δράμας « Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους θεράποντες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων αλλά και τους ασθενείς και φροντιστές ασθενών με ΑΕΕ. Συγκεκριμένα υπήρξε τράπεζα για εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με ΑΕΕ, με ομιλητές τον κ. Γ. Τσινόπουλο Καρδιολόγο και τις κλίμακες εκτίμησης της λειτουργικής έκβασης από τον Νευρολόγο κ. Α. Χατζηδημητρίου.

Φωτογραφία 2:  Ματίνα Παγώνη, Πρόεδροw Δ.Σ. της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος, Συντονίστρια Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Αναφέρθηκαν από την Παθολόγο κ. Α. Μιχαηλίδου οι παθήσεις που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με ΑΕΕ, αλλά δεν είναι ΑΕΕ και θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να είναι υποψιασμένος και να γνωρίζει τι πρέπει να προσέχει στη διαφορική διάγνωση αυτών των ασθενών. Στη συνέχεια ο Νευρολόγος κ. Κ. Νάτσης μίλησε για τη χορήγηση ενδοφλέβιων ορών στην οξεία φάση του ΑΕΕ και ο Χειρουργός κ. Α. Tesfaye για την πρόληψη κατακλίσεων. Ο παθολόγος Κος Σκούτας για τη ρύθμιση της γλυκόζης στην οξεία φάση των ΑΕΕ, ο παθολόγος κ. Δ. Αγαπάκης στη σχέση των λιπιδίων με τη δευτερογενή πρόληψη των ΑΕΕ και ο ψυχίατρος κ. Α. Χουρμουζιάδης στην αντιμετώπιση της αντιδραστικής κατάθλιψης μετά από ΑΕΕ. Ο παθολόγος Κος Λεκάκης μίλησε  για τη σχέση διαβήτη και ΑΕΕ, ο καρδιολόγος Η. Κανέλλος για τη σχέση κολπικής μαρμαρυγής και ΑΕΕ, ο νεφρολόγος Κος Ντιούδης για τη χρόνια νεφρική νόσο στα ΑΕΕ και ο παθολόγος κ. Ξ. Κροκίδης για τη σχέση υπέρτασης και ΑΕΕ. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής παθολογίας κ. Χ. Σαββόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο των μονάδων ΑΕΕ στη διαχείριση ασθενών με ΑΕΕ, ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας κ. Δ. Κοφτερίδης στις λοιμώξεις μετά από ένα ΑΕΕ και η παθολόγος κ. Μ. Μπαλτατζή στη θρομβοεμβολική νόσο και τη σχέση με τα ΑΕΕ. Κατόπιν, ο παθολόγος Κος Ξάνθης μίλησε  για την πρωτογενή πρόληψη των ΑΕΕ, ο καθηγητής Κος Σαββόπουλος για τη νοσοκομειακή θεραπεία στην οξεία φάση , ο επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας κ. Σ. Φοινίτσης για την ενδαρτηριακή θρομβόλυση και ο φυσίατρος κ. Β. Καλλίνικος για την αποκατάσταση μετά από ΑΕΕ.

Τέλος δημιουργήθηκε τράπεζα με θέμα το ρόλο των ειδικοτήτων στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με ΑΕΕ, με ομιλία του Καρδιολόγου κ. Θ. Τσελεμπή, του επίκουρου καθηγητή Αιματολογίας κ. Ε. Σπανουδάκη, του κ. Κροκίδη και της ακτινολόγου κ. Α. Σπανουδάκη για το ρόλο τους στα ΑΕΕ.

Φωτογραφία 3: Ανδρέας Ξάνθης, Διδάκτωρ Α.Π.Θ., Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Ιατρείου Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων Γ.Ν. Δράμας

Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν  η ενημέρωση με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και η ευαισθητοποίηση κοινού, ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τα ΑΕΕ.

Ειδικότερα όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Παθολόγος κ. Ανδρέας Ξάνθης, Διδάκτωρ Α.Π.Θ, και υπεύθυνος Ιατρείου Πρόληψης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων Γ.Ν. Δράμας «Στόχος του συνεδρίου ήταν η ολιστική προσέγγιση του ασθενή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αξίζει να πούμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων προλαμβάνεται με καλή ρύθμιση παραγόντων κινδύνου και αναζήτηση, από τον ιατρό, του αιτίου που το προκάλεσε. Επίσης σημαντικό είναι ότι υπάρχει οξεία θεραπεία η οποία είναι η θρομβόλυση και η νοσηλεία σε μονάδες εγκεφαλικών. Όπως επίσης και η φροντίδα σε κέντρα αποκατάστασης και η εντατική φυσικοθεραπεία”.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ειδικότερα για το θέμα του συνεδρίου, η κα Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος του  Δ.Σ. της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος είπε ότι «Στόχος της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος είναι να οργανώνει συνέδρια σε όλη την ελληνική περιφέρεια για να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους ιατρούς και να ανταλλάσσει επιστημονικές σκέψεις. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ο τρίτος παράγοντας θανάτου στην χώρα μας αλλά και γενικά. Επίσης είναι η πρώτη αιτία θανάτου από αναπηρία. Μιλήσαμε στο συνέδριο για τα αίτια των εγκεφαλικών, την θεραπεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη. Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο με ιδιαίτερα μηνύματα για τους νεότερους συναδέρφους μας…”.

Σημειώνεται ότι τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν στην Ευρώπη την 1η αιτία σοβαρής αναπηρίας και τη 2η αιτία θανάτου και άνοιας. Στην Ελλάδα έχουμε 35-40.000 νέα ΑΕΕ κάθε χρόνο και το 80% από αυτά μπορεί να προληφθεί, ενώ τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η αποκατάσταση αυτών των ασθενών. Ως εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού ιστού αγγειακής αιτιολογίας (ΑΕΕ) που προήλθε είτε από διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ). Ανάλογα με την αιτιολογία τους, μπορούμε να διακρίνουμε 5 τύπους ισχαιμικών ΑΕΕ: Α. Καρδιοεμβολικό: εμβολή θρόμβου από την καρδιά-συνήθως παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους Β. Αθηρωμάτωση μεγάλου αγγείου: είναι η πιο συχνή αιτία ΑΕΕ σε μεσήλικες Γ. Η νόσος μικρών αγγείων συνδυάζεται με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία. Δ. Σπανιότερες αιτίες ΑΕΕ είναι οι διαταραχές πηκτικού μηχανισμού, οι ανοσολογικές διαταραχές και τα αιμοδυναμικά έμφρακτα. Ε. Τα κρυψιγενή ΑΕΕ, στα οποία δεν βρίσκουμε κανένα από τα ανωτέρω αίτια. Πράγματι τα ΑΕΕ μπορούν και πρέπει να προληφθούν, αλλά και να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη συνεργασία κράτους, ιδιωτών και φορέων σε μονάδες ΑΕΕ σε όλη τη χώρα και η αποκατάσταση τους με επιστημονικό τρόπο μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα των ασθενών μειώνοντας σημαντικά την αναπηρία τους.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)