Διάφορα

Πανόραμα προϊόντων στην 4η SINERGIA

Xρήστος Μέτιος: Nα στηρίξουμε την ανάπτυξη της ενδοπεριφερειακής οικονομίας

Mε σειρά εντυπωσιακών εκδηλώσεων αλλά και δεκάδες συμμετοχές παραγωγών και επιχειρήσεων από την Δράμα και ευρύτερα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η 4η Θρακο –  Μακεδονική SINERGIA που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στον ανοικτό χώρο εμπρός από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στήθηκαν δεκάδες εκθετήρια με προϊόντα του Αγροτοδιατροφικού κλάδου από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι επισκέπτες της διοργάνωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα του συγκεκριμένου κλάδου που παράγονται στην περιοχή μας και οι εκθέτες είχαν την δυνατότητα να αναδείξουν και να  προωθήσουν περισσότερο τα προϊόντα των επιχειρήσεων τους.

Παράλληλα στην διάρκεια της 4ης Sinergia καταρτιζόμενοι της σχολής μαγειρικής του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας παρασκεύασαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα υπό την επίβλεψη του Σεφ Στέλιου Ιωαννίδη.

Στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Λιθηρόπουλος, Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, Κωνσταντίνος Κινατζίδης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, η συγκεκριμένη διοργάνωση προέκυψε από την συνειδητοποίηση ότι η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα απαιτεί την συνεργασία όλων των επαγγελματιών της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Από τον παραγωγό της πρώτης ύλης μέχρι και τον επιχειρηματία που θα διαθέσει το τελικό προϊόν προς πώληση. Στην ΑΜΘ ο τομέας της αγροτοδιατροφής αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό άξονα. Η καλλιεργήσιμη έκταση της περιφέρειάς μας είναι πάνω από 5 εκ. στρέμματα δηλωδή το 10% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης στην χώρα μας. Στην περιφέρεια μας καλλιεργείται το 28% περίπου των επιτραπέζιων αμπελιών. Το 15% της καλλιεργήσιμης πατάτας και το 14% των σιτηρών της χώρας μας. Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ παράγουν το 15% του βοδινού και το 7,3 του αιγοπρόβειου κρέατος όπως και το 16,8% του αγελαδινού γάλακτος  σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα η περιφέρεια ΑΜΘ παράγει μοναδικά τοπικά προϊόντα πιστά στις τοπικές παραδόσεις σε ποσότητες ικανές για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής μας και αλλά και την ζήτηση από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό”.

Ο Χρήστος Μέτιος μίλησε για τις πατάτες και τα φασόλια του Νευροκοπίου, το κασέρι  της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, το ελαιόλαδο και τις ελιές τις Θάσου και την φέτα που παράγεται σε όλη την περιφέρεια, προσθέτοντας ότι συχνά τα προϊόντα αυτά δεν είναι γνωστά στους κατοίκους της περιοχής. Αυτή την ανάγκη έρχεται, όπως είπε, να καλύψει η SINERGIA. Nα γνωρίσουμε πρώτα οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αυτά τα προϊόντα και να γίνουμε στην συνέχεια πρεσβευτές τους. Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στόχος της διοργάνωσης «είναι να προωθήσει την συνεργασία ανάμεσα στους επαγγελματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του τουρισμού. Τα προϊόντα που παράγονται στην περιφέρειά μας να διατίθενται προς κατανάλωση και στις τοπικές μας επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει ένα ενδοπεριφερειακό δίκτυο παραγωγής και κατανάλωσης που θα έχει οφέλη τόσο για τους παραγωγούς μας όσο και για τους επιχειρηματίες, διότι έτσι καλλιεργείται η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση,  προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και στηρίζεται η ανάπτυξη της ενδοπεριφερειακής οικονομίας.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης είπε ότι η προσπάθειες που γίνονται για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού κλάδου της περιοχής μας είναι αναμφισβήτητα θετικές και για να αναπτυχθούν περισσότερο απαιτούν περισσότερη συνεργασία, συλλογικότητα, επαρκή σχεδιασμό και πολύ καλή οργάνωση.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε σχετικά με την διοργάνωση της SINERGIA «Είναι μία μοναδική εκδήλωση, που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη τον κύριο Χρήστο Μέτιο, τους διοργανωτές αλλά και τους εκθέτες που συμμετέχουν”.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)