Διάφορα

«Το νερό – νεράκι» για την άρδευση

Σε «αναμμένα κάρβουνα” δεκάδες αγρότες της Δράμας με την απειλή διακοπής ρεύματος στις γεωτρήσεις

Κορυφώνεται η αγωνία για εκατοντάδες αγρότες στη Δράμα μετά την  απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το νερό σε ΤΟΕΒ που όφειλαν σημαντικά ποσά προς αυτήν.

Την  Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε πάντως την προσωρινή αναστολή της διακοπής παροχής ρεύματος στους άμεσα ενδιαφερόμενους ΤΟΕΒ, ωστόσο ο σκεπτικισμός  των καλλιεργητών συνεχίζεται καθώς η προθεσμία της αναστολής εκπνέει στις 16 Ιουνίου  και όπως όλα δείχνουν οι προσπάθειες συμφωνίας με την ΔΕΗ δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ  κος Παναγιώτης Στεφανίδης από τον  ΤΟΕΒ Ρέμβης στη Δράμα στην εμβέλεια του οποίου ανήκουν περίπου 10.000 στρέμματα τα προβλήματα με την διευθέτηση των οφειλών προς την ΔΕΗ μετά απο κατ’ επανάληψη συναντήσεις δεν είναι εύκολο να επιλυθούν προκειμένου να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα από τους αγρότες. «Η ΔΕΗ έκανε επανασύνδεση σε όλες τις γεωτρήσεις μέχρι τις 16 Ιουνίου. Η σύνδεση ρεύματος σε δύο από τις δέκα που βρίσκονται στον ΤΟΕΒ Ρέμβης είχε διακοπεί λόγω των ανεξόφλητων οφειλών. Απο την πλευρά του ΤΟΕΒ και πριν δημιουργηθεί πρόβλημα έγινε έγγραφο προς την ΔΕΗ προκειμένου να πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό των 25.000 περίπου σε 36 δόσεις. Η πλευρά της ΔΕΗ σε νέα ρούση που έγινε απο τον ΤΟΕΒ χθες Πένπτη, απάντησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό με την καταβολή 30% της οφειλής και ρύθμιση 18 δόσεων. Κάπου εκεί υπάρχει μία διαφορά που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί. Με αυτό τον αριθμό δόσεων ο ΤΟΕΒ δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής – όπως αναφέρει ο κος Στεφανίδης-” .

Γεγονός πάντως είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση – συμφωνία του ΤΟΕΒ με την ΔΕΗ θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών στην περιοχή της Δράμας ενώ ανάλογα προβλήματα και ίσως πολύ μεγαλύτερης έκτασης υπάρχουν και σε άλλους ΤΟΕΒ του νομού οι οποίοι καλύπτουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις. Το  χρέος τους στη ΔΕΗ ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2016, οπότε οι άνθρωποι του ΤΟΕΒ Ρέμβης προχώρησαν σε ρύθμιση 36 δόσεων οι οποίες πληρώθηκαν κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Δυστυχώς όμως λόγω της περσινής λειψυδρίας έγινε πολύ μεγαλύτερη (περίπου η διπλάσια) κατανάλωση ρεύματος στις γεωτρήσεις για τις ανάγκες ποτίσματος των καλλιεργειών. Τότε λοιπόν απο τον ΤΕΟβ Ρέμβης της Δράμας απεστάλη έγγραφο προς την ΔΕΗ που ζητούσε να ενταχθούν στην ρύθμιση και τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω αυξημένων αναγκών και των καιρικών συνθηκών. Η ΔΕΗ απο την πλευρά της αρνήθηκε Ο ΤΟΕΒ ωστόσο συνέχισε να πληρώνει την αρχική ρύθμιση μέχρι τον  Μάρτιο του 2018. Παρόλα αυτά επειδή δεν πληρώθηκαν οι τρέχουσες οφειλές η ΔΕΗ έστειλε εξώδικο μέσω τρίτης εταιρείας με αποτέλεσμα τελικά να διακοπεί η σύνδεση σε δυο γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ

Εφόσον δεν βρεθεί κάποια λύση η ΔΕΗ θα κόψει το ρεύμα στις γεωτρήσεις και πάλι μετά τις 16 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει σοβαρό πρόβλημα για το πότισμα των καλλιεργειών ειδικά σε σε μία περίοδο όπως η φετινή κατά την οποία φαίνεται ότι θα έχουμε σχετικά νωρίς υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ρέμβης κος Μιχάλης Αθανασιάδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι τα προβλήματα διογκώνονται με την πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ και δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση για να εξηγήσει «Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε με τις δυνατότητες που έχουμε αλλά πιστεύω ότι σκόπιμα η ΔΕΗ οδηγείται σε χρέη και απαξίωση για να πουληθεί με χαμηλό τίμημα. Όταν οι ΤΟΕΒ ζητούν να δώσουν κάποιες προκαταβολές και να ρυθμιστούν οι οφειλές και η ΔΕΗ δεν δέχεται, αυτό λέει πολλά…”

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι των ΤΟΕΒ έχουν απευθυνθεί για την επίλυση του προβλήματος και στους τοπικούς βουλευτές αλλά και στην περιφέρεια, παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής το πρόβλημα παραμένει και εγκυμονεί κινδύνους για την φετινή παραγωγή.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)