Διάφορα

Εντυπωσιακή φέτος η Δραμοινογνωσία η οποία αρχίζει την Κυριακή

Συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές, σύλλογοι και φορείς

Περισσότερα από 1500 άτομα, δεκάδες φορείς και σύλλογοι όπως και το σύνολο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στο Νομό Δράμας στηρίζουν και  συμμετέχουν φέτος στην διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 27 Μαΐου στην πόλη της Δράμας.

Ίσως η μεγαλύτερη διοργάνωση στην διάρκεια των  πέντε χρόνων διεξαγωγής του θεσμού που διεξάγει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας,  δείχνει ότι οι προθέσεις των διοργανωτών είναι να την καταστήσουν ένα σημαντικό πανελλαδικό και διεθνές γεγονός παρά την χαμηλή χρηματοδότηση που διατίθεται για την διεξαγωγή της. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι πέντε Δήμοι του Νομού Δράμας και πολλοί ιδιωτικοί φορείς και εθελοντές στηρίζουν την διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον  και δημιουργήθηκε με στόχο την προβολή του τοπικού Οίνου ο οποίος  αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής παραγωγικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Περιφερειακή Σύμβουλος υπεύθυνη σ ε θέματα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης κα Γεωργία Χειράκη,  σημείωσε ότι …”φέτος, περισσότερο από ποτέ έχουμε την συνεργασία όλων των φορέων του Νομού Δράμας. Η Δραμοινογνωσία συμβάλλει ήδη σε μεγάλο βαθμό στην προβολή του τοπικού οίνου της Δράμας. Αν και ο προϋπολογισμός μας είναι μικρός και φέτος έχουμε την υπόσχεση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κου Χρήστου Μέτιου ότι τα χρήματα που θα διατεθούν στην επόμενη διοργάνωση θα είναι πολύ περισσότερα. Παρόλα αυτά οι ανάγκες της διοργάνωσης εξυπηρετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και με την συμμετοχή  των ιδιωτικών χορηγιών. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των εθελοντών πολιτών και φορέων που συμβάλλουν πολύπλευρα στην στήριξη της διοργάνωσης και ειδικά  φέτος περισσότερο από ποτέ. Η εθελοντική συμμετοχή και η προσφορά των συμπολιτών μας είναι απίστευτη. Αλλά και οι εκδηλώσεις της φετινής Δραμοινογνωσίας ξεχωρίζουν πραγματικά. Θα αναφέρω μόνο την ημερίδα που γίνεται για πρώτη φορά σε συνεργασία με την σχολή Οινολογίας χάρη στην οποία θα έχουμε φέτος επισκέτες και από το εξωτερικό. Ακόμη και το σκηνικό που θα στηθεί φέτος στην πλατεία Ελευθερίας και αλλού και το οποίο θα έχει σχέση με τον τοπικό οίνο και τον Διόνυσο εντυπωσιάζει. Στόχος μας είναι να γίνει η Δραμοινογνωσία σημείο αναφοράς  στον χώρο του Οίνου σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού αλλά και στην προβολή του τοπικού μας προϊόντος…”

 Οι εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν φέτος στην Δράμα στο πλαίσιο της  Δραμοινογνωσίας 2018 είναι εντυπωσιακές

Την Κυριακή 20 Μαΐου η διοργάνωση ανοίγει στις 10:30 το πρωί οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού για Ενήλικες με παράλληλες δράσεις  παιδιών και με θέμα την Τοπική Ιστορία, τον οίνο και τα οινοποιεία του Νομού μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Palso στην πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης την ίδια ώρα θα διεξαχθεί εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας, το Σ.Ε.Ο. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ, και στα πλαίσια και της Βορειοελλαδικής Συνάντησης του ΣΕΟ για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του

με τις εξής ομιλίες :

«Τοπική Ιστορία και κρασί» Β. Πουλιούδη,  αρχαιολόγος.

«Κρασί και ευτυχία» Δ. Φλαμούρης, μαθηματικός – ψυχολόγος

19:00-22:00

«Διονυσιακή λατρεία στην περιοχή», Β. Πουλιούδη αρχαιολόγος

«Βιολογική αμπελοκαλλιέργεια», Κ. Πετρίδης, γεωπόνος Καθ. Αμπελουργίας Ι.Ε.Κ.

«O ρόλος των παραδοσιακών ποικιλιών στις καλλιέργειες και στη φύση» Νόπη Καραγιάννη, Συντονίστρια ομάδας Πελίτι Δράμας.

«Εφαρμογή βιοδυναμικού ημερολογίου στην καλλιέργεια της αμπέλου», Α. Αλβανούδη, Τεχνικός Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση «Τζουρα-sic Band» στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου

και στις 20:30-22:00 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ στην Κεντρική Πλατεία Δράμας.

Ακολουθούν μία σειρά από εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν και  επίσημα από τους διοργανωτές μεταξύ των οποίων

Από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής «ο Αρίων»  Μουσικοθεατρική παράσταση στην πλατεία Ελευθερίας. Χορωδιακή εκδήλωση  των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ν. Δράμας στην πλατεία Ελευθερίας. Μουσικοχορευτική Εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή των Πολιτιστικών Συλλόγων. Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί» , Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης, Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Πανοράματος Δράμας, Σύλλογος Εβριτών Νομού Δράμας «ο Έβρος», Σύλλογος Κρητικών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος», Πολιτιστικός Σύλλογος Σκαλωτής Ν. Δράμας, Παμμικρασιατικός Σύλλογος Νομού Δράμας «Ο Εθνομάρτυς Μητροπολίτης Δράμας Σμύρνης Άγιος Χρυσόστομος», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αμισού Δράμας, Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού, Μουσικοδραματικός Σύλλογος «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία Χωριστής».

Επίσης από την Θρακική Εστία θα πραγματοποιηθεί η  εκδήλωση «Θρακο-κατάνυξη» στην Οδό  Ίωνος Δραγούμη.

Το συγκρότημα Acoustic Route 36 στο καφέ μπαρ «ΑΕΛΙΑ» Rock…Soul…Blues…

Το συγκρότημα ΜΠΛΕ στα καφέ μπαρ «AGATHANGELOU»  & «HUG»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγριος Τρύφωνας» θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα : «Άμπελος και οίνος» και θα γίνει η  παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Κωνσταντινίδη – Θα διεξαχθεί  ακόμη Γαστρονομική εκδήλωση με ποντιακά εδέσματα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Το σνακ μπαρ «Μιχάλης» και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου θα μας προσκαλέσουν σε ένα ταξίδι γεύσεων με τη συνοδεία εκλεκτών Δραμινών κρασιών και Jazz Μουσικής.

Ακόμη θα πραγματοποιηθεί  μουσική εκδήλωση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό σε εκθεσιακά βαγόνια του ΟΣΕ  Δράμας σε συνεργασία με το Σύλλογο Σιδηροδρομικών «ΜΕΑΣ Ήφαιστος» με jazz μουσική από το συγκρότημα «Acoustic Route 36»και χορευτικά από τα κέντρα Μπαλέτου και Pirouette «Έλενα και Κων/να Νότα».

Θα διεξαχθεί μουσική εκδήλωση με τους Σαφράν στα Στενά της Παλιάς Δράμας.

Στο Αμφιθέατρο της  Π.Ε. Δράμας θα γίνει Ημερίδα με το ΤΕΙ ΑΜΘ

και   με θέμα: «Οινοτουρισμός : Δυνατότητες και Προοπτικές ανάπτυξης στη Δράμα», και ομιλητές τους Alessio Cavicchi, University of Macerata απο την  Ιταλία για την  «Συν-δημιουργία περιφερειακών κόμβων καινοτομίας: η εμπειρία του έργου Wine Lab”

Τον Gigliola Paviotti του University of Macerata απο την  Ιταλία  και θέμα” Δίκτυο Wine Lab: Οι απόψεις των συμμετεχόντων”

Η Βασιλική Καζάνα, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκηςθα μηλίσει για τον ” Σχεδιασμό και αξιολόγηση πρωτοβουλιών οινοτουρισμού στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης”

Ο Σπύρος Μάμμαλης του  ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  για την «Η συμβολή των οινικών προϊόντων στη διαμόρφωση εικόνας προορισμού για την περιοχή της Δράμας”

Η Alan Clarke απο το University of Pannonia της  Ουγγαρίας, με θέμα ” Συμμετοχή και δέσμευση: Προστιθέμενη αξία στον οινοτουρισμό”

Ο Στέφανος Χωματίδης θα πραγματοποιήσει ομιλία  με θέμα  «Ο αμπελουργικός τομέας στη Δράμα”

Θα πραγματοποιηθεί ακόμη η εκδήλωση «Μονοπάτια τραγουδιού στους δρόμους της παλιάς πόλης” από την  Ένωση Κυριών Δράμας.

Η κεντρική συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας Δράμας

Από το ΤΕΕ και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων θα γίνει εκδήλωση με μουσική «wine party 3» στον αύλιο χώρο στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική παράσταση από  την Ντιλέκ Κοτς με παραδοσιακούς  Ανατολίτικους Σμυρναίικους ρυθμούς στα καφέ μπαρ «Gatto Nero»  & «Γλυκό καφέ»

Λαϊκό πρόγραμμα με τους τραγουδιστές Αντωνιάδη, Μανού και Συμεωνίδη  στα καφέ μπαρ «Agathangelou»  & «Hug».

«Γιορτή Αγοράς»  από τον Εμπορικό Σύλλογο κατά την οποία  το κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί και θα γεμίζει μουσικά σχήματα και happenings.

Εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Δράμας με την παραδοσιακή ορχήστρα των μαθητών με υπεύθυνο καθηγητή κ. Τσιπουρίδη Χαράλαμπο και την παραδοσιακή χορωδία με υπεύθυνο καθηγητή κ. Στεφανάκη Νικόλαο. Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν με χορό οι πολιτιστικοί σύλλογοι:

Βράβευση νικητών του Διαγωνισμού της Φωτογραφίας

Μουσική εκδήλωση Κλασικής Μουσικής με τίτλο  «Η μουσική συναντάει τον οίνο»  Μεστές μελωδίες από quintetto επιφανών μουσικών της πόλης

Παρουσιάση του συγκροτήματος «Χαλκιμιστές» στην Βενιζέλου

Μουσική παράσταση από  τους Soundic με μια μίξη παραδοσιακών ακουσμάτων και σύγχρονο ήχο.

Επίσης παράλληλες εκδηλώσεις στον Δήμο Προσοτσάνης με τα «Μωρά της Φωτιάς» στη Λίμνη Κοκκινογείων

Ακόμη θα είναι ανοιχτά τα  οινοποιεία το  Σάββατο και την Κυριακή 26-27/5 στην πλατεία Ελευθερίας.

Θα παρουσιαστούν χορευτικές εκδηλώσεις από σχολές χορού της πόλης.

Θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων στην κεντρική πλατεία Καλαμπακίου

Επίσης το Ορχηστρικό Σύνολο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Δημοτικού Ωδείου Δράμας θα ερμηνεύσουν αγαπημένα έργα από τον Ελληνικό και Ξένο Κινηματογράφο

Θα παρουσιαστεί μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα ΟΙ συμπέθεροι και ο αγάς στο «Καφέ Αρχοντικό»  στην στοά Μπέκου με έντεχνο και λαϊκό τραγούδι , όπως επίσης και άλλες εκδηλώσεις σε καφέ της πόλης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στην Προσοτσάνη θα πραγματοποιηθεί και συναυλία  του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα θα διεξαχθεί το Drama-Wine Trail που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Παρανεστίου και τους Dramarunners και το οποίο ακολουθεί τους δρόμους του  κρασιού μέσα από τα Οινοποιεία της περιοχής της Αδριανής. Αλλα και  το 3ο Σύστημα Προσκόπων Δράμας συγκεντρώνει τους προσκόπους όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ και οργανώνει ένα μεγάλο παιχνίδι για ηλικίες παιδιών από 7 έως 11 ετών…

Στοπ πλαίσιο της Δραμοινογνωσίας 2018 θα πραγματοποιηθούν και πολλές ακόμη εκδηλώσεις που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν όσους τις παρακολουθήσουν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)