Διάφορα

Εκπρόσωποι του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Μοναστηράκι

Συνάντηση για την ανάδειξη του χώρου στο μνημείο λατόμων

Συνάντηση στο μνημείο των αποθανόντων εξ ατυχημάτων λατόμων που βρίσκεται στην είσοδο του Μοναστηρακίου, είχαν χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ηλιάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Τάσος Χατζηγιάννης, o Αντιπρύτανης ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτριος Εμμανουλούδης, η Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δέσποινα Ζαβράκα, ο πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γιάννης Παπουτσής, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μοναστηρακίου Γιάννης Κιάκος και αρκετοί κάτοικοι της κοινότητας.

Η συνάντηση αφορούσε την δυνατότητα ανάπλασης και αξιοποίησης του χώρου γύρω από το μνημείο προκειμένου να αναδειχθεί ένα σημείο που έχει ιστορική σημασία όχι μόνο για το Μοναστηράκι αλλά και για την Δράμα καθώς η εξόρυξη του Μαρμάρου αφορά σημαντικό μέρος της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας στον Νομό μας.

Φωτογραφία 1:  Απο αριστερά o Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, o Αντιπρύτανης ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτριος Εμμανουλούδης, η Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δέσποινα Ζαβράκα και ο πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γιάννης Παπουτσής

Σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Γιάννης Παπουτσής, «Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του χώρου γύρω από το μνημείο των λατόμων είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής του Μοναστηρακίου που παρόλα αυτά αφορά και ευρύτερα τον Νομό Δράμας διότι μπορεί η τέχνη της εξόρυξης των ογκομαρμάρων να ξεκίνησε από το Μοναστηράκι αλλά αργότερα το Μάρμαρο ως παραγωγικός κλάδος ήταν αυτό που ανέπτυξε οικονομικά ολόκληρο τον Νομό Δράμας. Το μνημείο δεν μπορεί να μείνει στην παρούσα κατάσταση από πλευράς αισθητικής. Υπήρξε λοιπόν συνάντηση των κατοίκων της περιοχής και του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση και αναβάθμιση του χώρου με την βοήθεια του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος Δράμας πιστεύουμε ότι η εκπόνηση μελέτης από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής, για την αναβάθμιση του  χώρου μπορεί να βοηθήσει στις σκέψεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη της  περιοχής γύρω από το μνημείο. Το τελευταίο βέβαια πέρα από την συναισθηματική και ιστορική αξία που έχει για την περιοχή μπορεί να αναδειχθεί και σε έναν ακόμη πόλο έλξης στην ευρύτερη περιοχή”.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης και στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν απο τους κατοίκους της περιοχής, ο Δήμαρχος Δράμας κος Χριστόδουλος Μαμσάκος, εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του στο αίτημα των κατοίκων ενώ πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος του έργου μπορεί να διερευνηθεί και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Leader που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας και το οποίο στην παρούσα φάση αφορά καταρχάς την επιχορήγηση έργων υποδομής που μπορούν να προταθούν από τους ΟΤΑ όπως και άλλους συλλογικούς φορείς με επιχορήγηση που φθάνει το 100% της χρηματοδότησης των έργων.

Απο την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κος Δημήτρης Εμμανουλούδης όπως και η  Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δέσποινα Ζαβράκα, κατέγραψαν τις προθέσεις των κατοίκων του Μοναστηρακίου όπως και τις επιδιώξεις τους για την αναβάθμιση του χώρου γύρω από το μνημείο προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με το ΤΕΙ και να γίνουν τα πρώτα βήματα, σε επίπεδο προετοιμασίας και μελετών για την ανάδειξη του χώρου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)