Διάφορα

Μία εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής για τον Πόντο στην αίθουσα «Μελίνα»

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Παναγία Σουμελά συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της  έκθεσης ζωγραφικής με έργα της Λίας Ελευθεριάδου που πραγματοποιείται από 12 έως 19 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο «Μελίνα» της ΔΕΚΠΟΤΑ.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά απο τις 11.00 έως τις  13.00 και απο τις 18.00 έως τις  21.00.

Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρώην πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κα Χρύσα Παπαδοπούλου, αφορμή για την έκθεση ήταν η εβδομάδα που διανύουμε και είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η πρώτη επαφή της Μέριμνας Ποντίων Κυριών με την Λία Ελευθεριάδου ήταν πριν από δυο χρόνια όταν για την παρουσίαση του λευκώματος για την Πόντια Γυναίκα χρησιμοποιήθηκε ένα πορτρέτο από την συλλογή της Λίας Ελευθεριάδου. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν και η αρχή της συνεργασίας που ακολούθησε για να καταλήξει στην συγκεκριμένη έκθεση που φιλοξενείται στην αίθουσα Μελίνα της ΔΕΚΠΟΤΑ που γίνεται για πρώτη φορά στη Δράμα και αφορά εξ ολοκλήρου τον Πόντο και την Ποντιακή Γενοκτονία.

«Μέσα στον χώρο της αίθουσας Μελίνα θα μπορούσα να πω ότι πάλλεται η Ποντιακή Ψυχή» σημείωσε η κα Χρύσα Παπαδοπούλου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, για να υπογραμμίζει «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των προγόνων μας και της πρώτης ξεριζωμένης γενιάς. Καλούμε τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν αυτή την μοναδική έκθεση»

Ποιά είναι η Λία Ελευθεριάδου

Γεννήθηκε το 1960 στην Τιφλίδα της Γεωργίας.Σπούδασε στη Σχολή Ραδιοεπικοινωνιών-Ραδιομεταδόσεων του Πολυτεχνείου της Τιφλίδας (1977-1982) και στη συνέχεια στο τμήμα Ζωγραφικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της άρχισε την επαγγελματική της δραστηριότητα στην Γεωργία, όπου κυρίως συνεργάστηκε με την αυστριακο-γεωργιανή γκαλερί «Νταράμπα» λαμβάνοντας μέρος σε πολλές εκθέσεις.

Το 1994 εκλέχθηκε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Γεωργίας.

Το 1995 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και από τότε ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

To 1997 πήρε ενεργό μέρος στο Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε 28 ατομικές και 64 ομαδικές εκθέσεις.
Καλλιτεχνική επιμέλεια και συμμετοχή σε μεγάλες Ομαδικές Εκθέσεις:

1996 «Παρά θιν’αλός»,  Δήμος Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη

1998 «Παλιννοστούντες Εικαστικοί Καλλιτέχνες», Villa Bianca, Θεσσαλονίκη

2000 Περιοδεύουσα έκθεση Εικαστικών Τεχνών, Συμβούλιο Απόδημου
Ελληνισμού,  Θεσσαλονίκη & Αθήνα, Δημοτική Πινακοθήκη της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Ξάνθης,  Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Αθήνα

Συμμετοχή σε μεγάλες Ομαδικές Εκθέσεις:

2016 INTERNATIONAL MAIL ART PROJECT 2016 “MASCULINE VIOLENCE”, Istanbul, Turkey

2016 FEDERATION OF CANADIAN ARTISTS. «2016 Annual International Mail-in ART Exhibition»

2017 Galerie ANIXIS, Baden, Zurich, Switzerland

Το 2004 δέχθηκε τιμητική βράβευση από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το «Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ)» για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη.

Το 2015 έλαβε μέρος στη Διεθνή Μπιεννάλε του Πεκίνου (6th Beijing International Art Biennale, China, 2015). Τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε γκαλερί στις παρακάτω χώρες: Γεωργία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, και αλλού.

Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική και ταπισερί.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)