ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναστάτωση από την Λυμάντρια

Ανησυχεί η εξάπλωση δυνητικά επικίνδυνων εντόμων στις πλαγιές του Μενοικίου

Aναστάτωση έχει προκληθεί από τις αρχές της εβδομάδας στις κοινότητες που βρίσκονται στις πλαγιές του Μενοικίου αφού η τεράστια ανάπτυξη του εντόμου «Λυμάντρια” έγινε περισσότερο αισθητή, καθώς οι προνύμφες του πληθυσμού του, που μετακινούνται, διέρχονται από τις  κατοικημένες περιοχές και τις αυλές των σπιτιών δημιουργώντας σειρά σοβαρών προβλημάτων.

Μάλιστα για το ίδιο θέμα υπήρξαν και έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Ανθοχωρίου και άλλων περιοχών προς τις αρμόδιες αρχές.

Οι εξωτερικοί χώροι πολλών σπιτιών στις εν λόγω κοινότητες έχουν γίνει μέρος των διαδρομών και των μετακινήσεων για τους μικρούς απρόσκλητους αλλά και πολλές φορές επικίνδυνους επισκέπτες.

Ωστόσο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν αφορά μόνο την αισθητική εικόνα από την εμφάνιση του τεράστιου πληθυσμού της Λυμάντρια.

Οι φόβοι των κατοίκων δεν είναι αδικαιολόγητοι και ενισχύονται από τους κινδύνους που κρύβονται κατά την μετακίνηση του εντόμου καθώς εκτός από τις εκτάσεις με πουρνάρια που καταστρέφει στις πλαγιές του Μενοικίου δημιουργεί πρόβλημα και με τα υπόλοιπα φυτά, καλωπιστικά και μη, που φιλοξενούνται στις αυλές των κατοικιών. Ενώ και η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο Γεωπόνος του ΔΑΟΚ Δράμας κος Κωνσταντίνος Σίμογλου, το πρόβλημα αφορά όλα τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Μενοικίου. Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί στις πλαγιές του Μενοικίου όπως και σε άλλες περιοχές από τον Απρίλιο, παρόλα αυτά από τις προηγούμενες ημέρες  οι πληθυσμοί του εντόμου έχουν εξαπλωθεί και σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε εκτάσεις με πουρνάρια τα οποία αποτελούν και τον ξενιστή του εντόμου γεμίζοντας τους τοίχους, τους κήπους και τις αυλές αλλά  και προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσιε το έντομο δεν αφορούν τόσο τις συστηματικές καλλιέργειες, διότι οι επαγγελματίες αγρότες ακολουθούν ούτως ή άλλως πρόγραμμα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα οι καλλιέργειές τους είτε να μην εμφανίζουν προβλήματα είτε αυτά αυτά να καταπολεμούνται εύκολα. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει περισσότερο η άγρια χλωρίδα αλλα και τα φυρά που βρίσκονται σε κήπους, αυλές κλπ. Παράλληλα εξαιτίας της καταστροφής που προκαλλεί το έντομο σε ευρεία έκταση στα είδη της άγριας χλωρίδας καταστρέφονται και οι βοσκότοποι με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι (κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι) να αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος για την προμήθεια ζωοτροφών.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον άνθρωπο, η επαφή του εντόμου ειδικά με ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν απο απλές κοκκινίλες μέχρι και συνολική ερυθρίαση που μπορεί να χρειασθεί ιατρική αντιμετώπιση με ειδικούς ορούς και κορτιζόνη.

Οι εξάρσεις του πληθυσμού της Λυμάντρια στην περιοχή αλλά και γενικότερα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο λόγο πέραν των εκτιμήσεων που υπάρχουν και την συσχετίζουν περισσότερο με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα δε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι ζημιές που προκαλούνται απο το έντομο της Λυμάντρια διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
1. Απώλεια αύξησης/παραγωγής εξαιτίας της καταστροφής της αφομοιωτικής μάζας (σε περιπτώσεις ολοκληρωτικού φαγώματος το ποσοστό αυτό απώλειας αύξησης φθάνει μέχρι και 70%) (Εικ. 5 προηγούμενης σελίδας).
2. Προβλήματα υγείας στον άνθρωπο εξαιτίας των τριχιδίων που φέρει.
3. Μείωση της αισθητικής του τοπίου, εξαιτίας της απώλειας του φυλλώματος.

Πως γίνεται η καταπολέμηση

Το έντομο L. dispar καταπολεμάται με διάφορους τρόπους. Ανάμεσα σε αυτούς η βιολογική καταπολέμηση, και ιδιαίτερα η χρήση των βιο-παρασκευασμάτων με βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis, είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους.
Αποτελεσματική χημική καταπολέμηση σήμερα γίνεται με σύγχρονα εντομοκτόνα που έχουν ως βάση το Diflubenzuron (Αβτζής 1989).
Τα καλλιεργητικά μέτρα δίνουν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του L. dispar. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά κύρια θέση καταλαμβάνει η ίδρυση μεικτών συστάδων, καθώς επίσης και η χρήση ανθεκτικών ειδών π.χ. της Populus alba, όπου ενδείκνυται.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα χρησιμοποιούνται και οι φερομόνες όχι μόνο για τον προσδιορισμό του ύψους της προσβολής (πρόγνωση) (Αβτζής 1999), αλλά ακόμη και για την καταπολέμηση του εντόμου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)