Διάφορα

«Αμπελουργία και Οινοποιία στη Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της»

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο του συγγραφέα Κυριάκου Κωνσταντινίδη παρουσιάζεται στις 23 Μαίου

Το βιβλίο με τίτλο «Αμπελουργία και Οινοποιία  στη Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της” του συγγραφέα Κυριάκου Κωνσταντινίδη του Αναστασίου, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Τρύφωνα Δράμας και αφορά μία έρευνα του συγγραφέα που αποτελείται από 92 σελίδες, θα παρουσιαστεί από τον φιλόλογο – συγγραφέα και ερευνητή κο Γιώργο Χατζόπουλο, στις 23 Μαίου και ώρα 8μμ στο διοικητήριο Δράμας.

Η εν λόγω εργασία επικεντρώνεται στην εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στην Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της.

Η Ηδωνίδα γη θεωρείται από τις αρχαιότερες κοιτίδες της αμπέλου. Οι πληροφορίες που παρέχονται γύρω από τα θέματα της αμπελουργίας και της οινοποιίας, είναι συνυφασμένες με την ιστορία αυτού του τόπου.

Η Δράμα ταυτίζεται με την άμπελο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταφέρει μάλιστα να καθιερωθεί στην οινική συνείδηση του κόσμου ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπαραγωγικές περιοχές. Η ανάδειξη της ιστορίας, των πολιτιστικών και οικονομικών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της ανάπτυξης του πολιτισμού και του πνευματικού ιδεώδους. Η γνώση προέρχεται από την ορθολογική αιτίαση των γεγονότων.

Η ιστορία της αμπέλου και του οίνου στην Δράμα αποτελείται από μία αλυσίδα γεγονότων, στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους, τα οποία επηρεάζουν το ένα το άλλο. Η Ηδωνίδα γη ως κοιτίδα της αμπελοκαλλιέργειας οφείλει πολλά στην άμπελο και πρέπει να της τα ανταποδώσει. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Δράμα, τόπος αναψυχής εξ’ αιτίας της αμπέλου, της οφείλει το όνομα της και πιθανόν την μελλοντική της ευμάρεια. Είναι -όπως αναφέρει – λυπηρό το γεγονός ότι η αμπελουργία και η οινοποιία, παρά την μακραίωνη ιστορία τους, τον μοναδικό πλούτο πληροφοριών, τεκμηρίων και αρχαιολογικών ευρημάτων, παρά το θεμελιακό ρόλο του οίνου στη ζωή των ανθρώπων της Ηδωνίδας γης, ελάχιστη θέση κατέχουν στην επιστημονική βιβλιογραφία και την εκδοτική δραστηριότητα.

Ποιος είναι ο Κυριάκος Κωνσταντινίδης

Ο Κυριάκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Δράμα το 1956. Κατοικεί και εργάζεται στην Δράμα και είναι ο Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Τρύφωνα Δράμας, εξ’ ου και η αφορμή περί της συγγραφής της παρούσας εργασίας. Οικονομολόγος στο επάγγελμα, πραγματοποίησε πτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων καθώς επίσης μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην φιλοσοφία, ιστορία, αρχαιολογία, γεωγραφία και διευθέτηση χώρου των πανεπιστημίων Λυών ΙΙ και Λυών ΙΙΙ της Γαλλίας από το 1980 έως το 1986.

Έργα του ίδιου είναι επίσης: ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ ΔΡΑΜΑΣ -2017

Tο βιβλίο «Αμπελουργία και Οινοποιία  στη Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή της” εκδόθηκε  υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Τρύφωνα Δράμας με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 16/17-2-2018 –

Η παραγωγή των χαρτών και των σκαριφημάτων του βιβλίου έγινε απο τον Κυριάκο Κωνσταντινίδη.

Η δακτυλογράφηση και επιμέλεια της φόρμας και παρουσίασης κειμένου έγινε από την κα Γαρουφαιλά Βερβερίδου και η  ένθεση του φωτογραφικού υλικού από τον κο Δημήτριο Κασιώρη.

Η παραγωγή του βιβλίου έγινε απο τους Σταύρο Σοφιανό και Χρήστος Αρτεμιάδη – Αφούς Βροχίδη Ο.Ε.

Επιμέλεια: Bαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)