Διάφορα

Tεταμένο κλίμα στις εκλογές της ΝΔ

Κ. Πετρίδης: «Ανάγκασαν ολόκληρο το Δοξάτο να μην πάει να ψηφίσει»

Αθαν. Ανδρούτσος: «Παλεύω για την ενότητα»

Με ικανοποιητική συμμετοχή, που σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το απόγευμα ξεπέρασε το 60% πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης της ΝΟΔΕ Δράμας, όπως και των ΔΗΜΤΟ στους 5 Δήμους του Νομού Δράμας. Παράλληλα οι εκλογείς κλήθηκαν να αναδείξουν και τους εκπροσώπους για το συνέδριο της ΝΔ, όποτε αυτό γίνει.

Χαρακτηριστικό της εικόνας, που αντικατοπτρίζει και τον βαθμό συμμετοχής στην διαδικασία, είναι ότι στον Δήμο της Δράμας, μέχρι αργά χθες το απόγευμα ψήφισαν περισσότεροι από 750 – 800 ψηφοφόροι από τους 1050 περίπου εγγεγραμμένους στις καταστάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα αποτελέσματα για τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ σε τρείς Δήμους δηλαδή  Παρανεστίου, Δοξάτου και Νευροκοπίου ήταν υπέρ του κου Αθαν. Ανδρούτσου, ωστόσο επίσημα μέχρι και την ώρα που συντάχθηκε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής. Λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα των εκλογών στα τοπικά όργανα της ΝΔ πολύ πιθανόν θα είναι ανηρτημένα στο επόμενο φύλο των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, δηλαδή την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο σύνολο του Νομού Δράμας επρόκειτο να ψηφίσουν σύμφωνα με τις καταστάσεις των εφορευτικών επιτροπών περίπου 1400 άτομα, προκειμένου να αναδείξουν τις νέες 9μελής συνθέσεις στην ΝΟΔΕ και τις ΔΗΜΤΟ των πέντε Δήμων.

Παράλληλα από την ίδια διαδικασία αναδείχθηκαν 7ή 8 εκπρόσωποι που θα συμμετέχουν στο συνέδριο της ΝΔ. Στις δυο πρώτες κάλπες και συγκεκριμένα στα ψηφοδέλτια για την ΝΟΔΕ και τις ΔΗΜΤΟ, έπρεπε να περιλαμβάνεται  ένας σταυρός για τον πρόεδρο κάθε οργάνου και τρείς για τα μέλη του. Τα ψηφοδέλτια της τρίτης κάλπης έπρεπε να περιλαμβάνουν 2 σταυρούς για τους εκπροσώπους του συνεδρίου του κόμματος.

Στην σύνθεση της νέας  ΝΟΔΕ εκλέχτηκαν εκ των πραγμάτων και ανεξάρτητα από την προσωπική απήχησή τους, βάση τη ποσόστωσης του 30%, οι τρεις υποψήφιες γυναίκες του ψηφοδελτίου.

Το κλίμα των εκλογών

Αν εξαιρεθεί ο Δήμος Δοξάτου, το κλίμα σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού και ιδιαίτερα στον Δήμο Δράμας στον χώρο του Δοικητηρίου, ήταν ομαλό και η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.

Στον Δήμο Δοξάτου η αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους δυο υποψηφίους, για την προεδρία της ΝΟΔΕ Δράμας (του κ. Αθανάσιου Ανδρούτσου και του κ.Κώστα Πετρίδη) είχε συνέχεια και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι με απόφαση των κεντρικών της ΝΔ (που ανακοινώθηκε το πρωί της Κυριακής) η διεξαγωγή της ψηφοφορίας αποφασίστηκε να γίνει τελικά στην ιστορική έδρα του Δήμου, δηλαδή το ΔΔ Δοξάτου (στο ΚΑΠΗ Δοξάτου) και όχι στο ΔΔ Καλαμπακίου (δηλαδή την επίσημη έδρα του Δήμου) όπως αρχικά είχε αποφασισθεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση (αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες) οδήγησε τελικά  στην παραίτηση 6 υποψηφίων για την ΔΗΜΤΟ Δοξάτου το πρωί της Κυριακής. Παράλληλα στο Δοξάτο, εξαιτίας του ίδιου θέματος,  δημιουργήθηκε  αρκετά ηλεκτρισμένο κλίμα και δημιουργήθηκαν υψηλοί φραστικοί τόνοι μεταξύ των πλευρών, του κ. Κ. Πετρίδη και του κ. Αθ. Ανδρούτσου,  τόσο για την αλλαγή του τόπου ψηφοφορίας όσο και για την προσπάθεια ορισμένων να ποδηγετήσουν τις διαδικασίες και τα όργανα (όπως υπογραμμίσθηκε αργότερα από στελέχη του κόμματος).

Η κορυφή του παγόβουνου;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ειδική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Δοξάτο μεταξύ των δυο πλευρών, είναι ένα γεγονός περιορισμένης κλίμακας που ίσως δεν επηρεάζει την όλη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των τοπικών οργάνων της ΝΔ εφόσον τελικά αυτή καταλήξει οριακή σε επίπεδο ποσοστών.

Ωστόσο πολλά στελέχη της ΝΔ αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι  μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις,  ότι έγινε στο Δοξάτο είναι μόνο ένα μέρος της διαμάχης που έχει δημιουργηθεί εντός των τάξεων της τοπικής ΝΔ (που φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα”) εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, πρόκειται για την πλευρά που πρόσκειται στον εκλεγμένο βουλευτή του κόμματος κ. Δημ. Κυριαζίδη και την πλευρά των στελεχών που αντιδρούν. Η αντίδραση των τελευταίων, οφείλεται στην εκτίμηση τους  ότι γίνεται προσπάθεια να ποδηγετηθούν τα όργανα και οι δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος με κίνδυνο – όπως επισημαίνουν – να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την ενότητα του πολιτικού χώρου της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο. Ενώ εκφράζουν και τον φόβο ότι αυτή η διαμάχη (που ξεπερνά όπως φαίνεται τουλάχιστον  τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ) θα έχει ίσως αρνητικό αντίκτυπο για το κόμμα, στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών που επίκεινται.

Αντανάκλαση αυτού του κλίματος άλλωστε, θα πρέπει να θεωρηθεί και η δήλωση του απερχόμενου  προέδρου της ΔΗΜΤΟ Δράμας κου Λευτέρη Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε  να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στα όργανα,   δηλώνοντας δημόσια ” Αγαπητοί φίλοι. Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να μη συμμετέχω στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση είναι καθαρά προσωπικοί. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω παρών στις διαδικασίες του κόμματος και στηρίζω ανοιχτά και καθαρά της υποψηφιότητες του ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΙΔΗ για πρόεδρο ΝΟΔΕ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ για πρόεδρο ΔΗΜΤΟ” για να προσθέσει σε επόμενη δήλωσή του «Στηρίζω τους υποψηφίους που ανέφερα γιατί πιστεύω ότι πρεσβεύουν ένα κόμμα που πρέπει να είναι ακηδεμόνευτο και ένα κόμμα χωρίς μέντορες…”

Από την πλευρά πάντως του εκλεγμένου βουλευτή της ΝΔ κ. Δημ. Κυριαζίδη, δεν φαίνεται καμία διάθεση να δοθεί συνέχεια στις μομφές από τοπικά στελέχη του κόμματος που κάνουν λόγο για  προσπάθεια κηδεμόνευσης.  Στελέχη που πρόσκεινται στην πλευρά του εκλεγμένου βουλευτή δηλώνουν ότι οι μομφές αυτού του περιεχομένου, προς τον  κ. Δημ. Κυριαζίδη, στερούνται αλήθειας και ότι δεν είναι δυνατόν  να δοθεί συνέχεια σε τέτοιου είδους αιτιάσεις, διότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος και της παράταξης…

Οι δηλώσεις Ανδρούτσου – Πετρίδη

Σχετικά με τις χθεσινή διαδικασία των εκλογών ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ κος Αθαν. Ανδρούτσος δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: «Oι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν είναι στο κόμμα μας. Βρίσκονται απέναντι. Παλεύω για την ενότητα και θα συνεχίσω να το κάνω. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα. Αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε πράγματα που αμαυρώνουν την εικόνα του κόμματος…”

Από την πλευρά του, ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία της ΝΟΔΕ Δράμας, κος Κώστας Πετρίδης, δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: ” Κάναμε έναν έντιμο αγώνα εν αντιθέσει με τους εντός εισαγωγικών αντιπάλους μας που χρησιμοποίησαν όλα τα παράτυπα μέσα. Ανάγκασαν ολόκληρο το Δοξάτο να μην πάει να ψηφίσει. Αυτά τα πράγματα θυμίζουν άλλες εποχές. Την ΝΔ δυστυχώς την διέσπασαν…”

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)