Διάφορα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση έργων των Νηπιαγωγείων του Ν. Δράμας

Ολοκληρώθηκε χθες η έκθεση έργων των μαθητών περισσοτέρων από 35 νηπιαγωγείων του Νομού Δράμας με θέμα: «Ο κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών» που λειτούργησε τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 2 Μαΐου, στην είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τα εκθέματα ήταν έργα των παιδιών που σχετίζονταν με την εκπαίδευση και τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα έργα των μαθητών σχετιζόταν με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής αγωγής, ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning κ.ο.κ.

Η έκθεση, εντάσσεται στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εβδομάδας Νηπιαγωγείων, σε διοργάνωση της 39ης Περιφέρειας Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, σε συνεργασία με τις Νηπιαγωγούς της Περιφέρειάς μας, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, την Ύπατη  Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας και την Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής,  κα Κατερίνα Σαραφίδου, η έκθεση που άρχισε στις 2 Μαΐου δέχθηκε πολλούς επισκέπτες και μαθητές άλλων σχολείων πέρα από τους γονείς των μαθητών του νηπιαγωγείου.

…”Οι εκθέσεις αυτές -όπως είπε- αφορούν όλο το πρόγραμμα εκπαίδευσης του νηπιαγωγείου και το σύνολο των τομέων ανάπτυξης του παιδιού. Συνδέονται με την εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο”.

Τα έργα των παιδιών πάντως,  όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, ενισχύουν την άποψη ότι οι μικροί μαθητές αυτής της ηλικίας έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίληψη των πραγμάτων από αυτή που πιστεύουν οι μεγαλύτεροι,  για τον λόγο αυτό και οι δημιουργίες τους δεν σταματούν να εκπλήσσουν τους περισσότερους.

Μέσα από τις εκθέσεις αυτές ωστόσο,  κατανοεί κανείς και την προσφορά του ελληνικού νηπιαγωγείου στην κλίμακα της εκπαίδευσης,  αφού μέσα από αυτό τα νήπια έρχονται σε επαφή και μαθαίνουν να επικοινωνούν με άλλους συνομήλικους, αλλά και με ενήλικες, μαθαίνουν να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις, καθώς και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Παράλληλα επιδιώκεται σ’ αυτό η σταδιακή απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον και η ανεξαρτητοποίησή τους. Σκοπός άλλωστε του Νηπιαγωγείου είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού με την ενίσχυση  διαφορετικών τομέων ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται..

Στο νηπιαγωγείο,  μέσα από το παιχνίδι και την κοινωνική αλληλεπίδραση επιδιώκεται να αναπτύξουν τα παιδιά βασικές ικανότητες, δεξιότητες και γνώσεις. Τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, όπως προβλέπεται και από την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική, υποστηρίζουν την ανάπτυξη των εξής βασικών ικανοτήτων α) την επικοινωνία β) τη δημιουργική και κριτική σκέψη γ) την προσωπική ταυτότητα και την αυτονομία και δ) τις κοινωνικές ικανότητες και τις ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)