Διάφορα

Σε επιφυλακή για πιθανές πυρκαγιές

Εστίες πιθανής πρόκλησης πυρκαγιάς  τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Δράμας

Εστία σημαντικού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς αποτελούν τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα της Δράμας τα οποία κάποτε  έσφυζαν από ζωή και απέδιδαν με τη λειτουργία τους οικονομικά οφέλη στη τοπική κοινωνία.  Ακόμη βέβαια εκκρεμεί το αίτημα πολιτών, αλλά και των φορέων της περιοχής να αποδοθούν  και να  παραχωρηθούν αυτές  οι εκτάσεις αυτές στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αποτελέσουν χώρους πρασίνου, άθλησης και πολιτισμού.

Προς το παρόν οι χώροι των εγκαταλειμμένων στρατιωτικών μονάδων έχουν παραδοθεί όχι στους πολίτες, αλλά στην άγρια βλάστηση και στην φθοροποιό διάθεση του χρόνου. Γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνες εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς ειδικά κατά την παρούσα περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι περιστατικά πυρκαγιάς σε αυτούς τους χώρους έχουν εκδηλωθεί  πριν από μία περίπου πενταετία και μάλιστα στην τελευταία περίπτωση χρειάσθηκε να κινητοποιηθούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να ελεγχθεί και τελικά να αντιμετωπιστεί το μέτωπο της φωτιάς.

Φωτογραφία 1: Συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πυροπροστασίας

 Η ζούγκλα στην γέφυρα της οδού Αντιγόνου

Οι επικίνδυνες εστίες για πρόκληση πυρκαγιάς ωστόσο, δεν περιορίζονται εκεί. Μία ακόμη εστία βρίσκεται στο ύψος της γέφυρας της οδού Αντιγόνου, όπου η άγρια βλάστηση εντός του χειμάρρου της 19ης Μαΐου, που διέρχεται κάτω από την  γέφυρα έχει σχηματίσει μία μικρή ζούγκλα.

Φωτογραφία 2: Επικίνδυνες εστίες τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Δράμας

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το τμήμα του χειμάρρου που βρίσκεται βόρεια της γέφυρας και είναι πολύ κοντά στο παλιό κτίριο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων αλλά και σε δεκάδες οικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Η υπερβολικά άγρια βλάστηση εντός του χειμάρρου που συνδέεται και με την πευκόφυτη έκταση η οποία  ξεκινά από το συγκεκριμένο σημείο  και φθάνει μέχρι το μικρό πευκοδάσος απέναντι από το  Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, είναι ένας ακόμη  ανησυχητικός παράγοντας πιθανής πρόκλησης πυρκαγιάς.

Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες θα πρέπει να φροντίσουν για τον καθαρισμό και την αποψίλωση του χώρου όχι μόνο διότι αποτελεί εστία πιθανής πρόκλησης πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή αλλά και γιατί  εμποδίζει την ομαλή φυσική ροή παροχέτευσης των υδάτων που κατεβάζει ο χείμαρρος.

Η χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠ

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πάντως για τον συντονισμό των υπηρεσιών, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η πυροπροστασία στην περιοχή μας, επισημάνθηκαν  μεταξύ άλλων χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πυροπροστασίας το οποίο συνήλθε παρουσία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των εκπροσώπων τοπικών εθελοντικών οργανώσεων προκειμένου να συντονιστεί ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε από τις αρχές Μαΐου.

Φωτογραφία 3: Σε ζούγκλα απο άγρια βλάστηση έχει μετατραπεί ο χείμαρρος βόρεια της γέφυρας στην οδό Αντιγόνου

Στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠ που συνήλθε με πρωτοβουλία της Περιφεριεακής Ενότητας Δράμας συμμετείχαν όλοι οι φορείς που αποτελούν μέρος της Πολιτικής Προστασίας του Νομού Δράμας και κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν τα σημεία σύγκλισης των φορέων ώστε να είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ τους όταν αυτό απαιτείται. Παράλληλα έγινε συζήτηση και για τον συντονισμό που πρέπει να υπάρξει προκειμένου να μην υπάρχουν επικαλύψεις στις αρμοδιότητες μεταξύ των φορέων.

Στην ίδια συνάντηση τονίστηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών για την αντιπυρική περίοδο και επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια αναγνωρίσθηκε και η προσφορά όπως και η αναγκαία παρουσία των εθελοντικών οργανώσεων που προσφέρουν σημαντικό έργο στον τομέα της επιτήρησης αλλά και γενικότερα της πυροπροστασίας στις αστικές, περιαστικές περιοχές και δασικές περιοχές του Νομού.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)