Διάφορα

Ομιλία με τον Σάββα Καλεντερίδη

Εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία σε Σιταγρούς, Περιχώρα

Eκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (1916-1923)  θα πραγματοποιηθεί με ομιλία στους Σιταγρούς και από τον κ. Σάββα Καλεντερίδη Γεωπολιτικό Αναλυτή, Συγγραφέα & Αρθρογράφο,  την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 10:30π.μ στις Τοπικές Κοινότητες Περιχώρας & Σιταγρών του Δήμου Προσοτσάνης.

H εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Προσοτσάνης, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταγρών, τον  Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης “Ο Πόντος” , τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυρούπολης “Η Αναγέννηση” , τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Περιχώρας , τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γραμμένης “ Η Ειρήνη” και  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοκάμπου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τ.Κ Περιχώρας

09:30π.μ Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Περιχώρας.

Τ.Κ Σιταγρών

10:30 π.μ Δημοτικό πάρκο Σιταγρών – Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Κατάθεση στεφάνων.

11:00π.μ Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Τοπικής Κοινότητας Σιταγρών.

Ομιλία από τον κ. Σάββα Καλεντερίδη Γεωπολιτικό Αναλυτή, Συγγραφέα & Αρθρογράφο με θέμα: “Οι γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ”

11:30π.μ Θεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα «ΚΟΛΧΙΣ» με τίτλο:

«ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΑ» βασισμένη σε αληθινές ιστορίες επιζησάντων της Γενοκτονίας.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει να κάνει με σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων.

Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑτην Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται τμήμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής. Η γενοκτονία έγινε από την κυβέρνηση των Νεότουρκων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας γενοκτονικής πολιτικής.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)