Διάφορα

«Γονάτισε» οικονομικά η ορεινή Δράμα

Η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα Άννα Γιοβανιού μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ

Mε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δείχνει τον βαθμό οικονομικής ανέχειας των κατοίκων ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών του Νομού Δράμας έχουν έρθει οι «Γιατροί του Κόσμου» κατά την διάρκεια του τελευταίου ειδικά χρόνου.

Στα δώδεκα χρόνια την λειτουργίας του παρατήματος των Γιατρών του Κόσμου, για πρώτη φορά ακούμε εδώ και ένα περίπου χρόνο ότι οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών όπως το Νευροκόπι και όχι μόνο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα έξοδα μετακίνησης μέχρι την Δράμα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, αναφέρει μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η  υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα  κα Άννα Γιοβανιού.

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί του Κόσμου μεριμνώντας για την υγεία των πιο ευπαθών ομάδων και με σταθερή παρέμβαση στο πλευρό των κατοίκων των πιο απομακρυσμένων περιοχών στην Ελλάδα, θα επισκεφτούν το Νευροκόπι με καρδιολόγο και ορθοπεδικό για την πραγματοποίηση εξετάσεων σε ενήλικες κατοίκους της περιοχής το ερχόμενο Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στο ΚΑΠΗ Νευροκοπίου με δυο ειδικότητες γιατρών (καρδιολόγο και ορθοπεδικό). Η εξέταση θα ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. και θα διαρκέσει ως τις 14.00 μ.μ.

Η επισκέψεις των Γιατρών του Κόσμου στην περιοχή του Νευροκοπίου δεν γίνεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για πρόγραμμα επισκέψεων που ακολουθείται κάθε χρόνο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας που λόγω και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί. Η τελευταία επίσκεψη των Γιατρών του Κόσμου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο , συνοδεία Ιατρών, εθελοντών μελών της  οργάνωσης που παρείχαν υπηρεσίες στις ειδικότητες του γυναικολόγου, του οδοντίατρου, του ορθοπεδικού και του οφθαλμίατρου. Ανάλογες επισκέψεις βέβαια γίνονται και σε άλλες περιοχές της Δράμας όπως στο Παρανέστι, στην Πρασινάδα, στον Θόλο και στο Λιβαδερό, ενώ επίσκεψη με την κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου έγινε και εντός της πόλης το προηγούμενο διάστημα.

Οι προσκλήσεις προς τους Γιατρούς του Κόσμου τόσο από τον Δήμο Νευροκοπίου όσο και από τον Δήμο Παρανεστίου αλλά και από κατοίκους των περιοχών αυτών είναι συχνές κάτι που δείχνει τόσο τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάσταση, όσο και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια του Νομού Δράμας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται πάντως, από το παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καλύπτουν μία ευρεία περιοχή μεταξύ των Νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής.

Όπως αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα κα Άννα Γιοβανιού, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο αναγκών, «Την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε το Νευροκόπι, μας είπαν ότι είναι τόσο δύσκολα πλέον τα οικονομικά δεδομένα, που ακόμη και το εισιτήριο για να κατεβούν στην Δράμα για να εξετασθούν είναι για αυτούς πρόβλημα. Διαπιστώσαμε απο τα προβλήματα ότι πολλοί από τους κατοίκους είχαν να εξεταστούν από γιατρό πάρα πολύ καιρό.  Εμείς καταγράφουμε τα προβλήματα από τους ασθενείς που έρχονται να εξετασθούν κάθε φορά και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την εξυπηρέτησή τους. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε όλοι εθελοντές και βέβαια κανείς δεν πληρώνεται για αυτές τις υπηρεσίες. Προσπαθούμε να προγραμματίζουμε τις αποστολές κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου διότι οι περισσότεροι από τους γιατρούς μας εργάζονται στα ιατρεία τους τις υπόλοιπες ημέρες».

Για να αντιληφθεί κανείς πάντως, την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή στον χώρο της υγείας ειδικά στην περιφέρεια του Νομού Δράμας αρκεί και μόνο να υπογραμμισθεί ότι κατά την τελευταία επίσκεψη των Γιατρών του Κόσμου στο Νευροκόπι, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ο αριθμός των κατοίκων που προσήλθαν για εξετάσεις ξεπέρασε τους 100.

Οι Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde) είναι μία διεθνής, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική και ανεξάρτητη, ανθρωπιστική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1980 στη Γαλλία. Η ιδρυτική ομάδα που αποτελούνταν από 15 Γάλλους γιατρούς, πίστεψε στη δύναμη της μαρτυρίας, στην ανάγκη της άμεσης ιατρικής παρέμβασης και στο δικαίωμα της ίσης πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα, με έμφαση στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη.

Η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι να θεραπεύσουν. Η δράση ωστόσο επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της υγείας:

Στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία και σε πλήρη ανεξαρτησία, οι ΓτΚ μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης «Médecins du Monde» που αργότερα άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία), δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο άμεσης παρέμβασης.

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικτύου των Μη-Κυβερνητικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων.

Το λογότυπο

Το λογότυπο των Γιατρών του Κόσμου σχεδιάστηκε το Νοέμβριο του 1987 από τον Ρίτσαρντ Ροσίν. Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του μπλε χρώματος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συμβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης μας.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)