Διάφορα

Όχι στον Κλεισθένη 1 λέει ο Δήμος Δράμας

Κατά πλειοψηφία η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ναι στο ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, για την απόσυρση του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου «Κλεισθένης1” που αφορά σημαντικές αλλαγές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισε κατά πλειοψηφία, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του, στις 3 χθες το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την διάρκεια του οποίου υπήρξαν πολλές απουσίες, ελήφθη  με τις ψήφους των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής. Κατά την Ψηφοφορία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της  Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή ψήφισαν τις προτάσεις που κατέθεσαν με δικό της ψήφισμα. Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών” καταψήφισε το Νομοσχέδιο της ΚΕΔΕ όπως και ο κ. Γιάννης Στεφανίδης από την Δημοτική παράταξη «Λαική Συσπείρωση”. Ο κ. Αλέξ. Τσιαμπούσης από τη  Δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020” αποχώρησε από την συνεδρίαση και δεν ψήφισε.

Στην συνεδρίαση υπήρξαν δεκάλεπτες τοποθετήσεις των επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και ακολούθησαν δευτερολογίες και αρκετές τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος σχετικά με  νομοσχέδιο παρατήρησε ότι δεν υπήρξε  μέχρι σήμερα καμία διαβούλευση τονίζοντας ότι η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής δεν είναι  από μόνη της μεταρρύθμιση. Απευθυνόμενος στο σώμα επίσης, αναρωτήθηκε εάν είμαστε έτοιμες οι κοινωνίες και τα όργανα της Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε μία λογική συνδιαχείρισης.  Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, στην πράξη  ακυρώνει την Απλή Αναλογική.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αγγελος  Σολάκης είπε μεταξύ άλλων ότι με το Νομοσχέδιο τίθεται και θέμα κυβερνησιμότητας των Δήμων. Εξήγησε ότι μέσα απο το Νομοσχέδιο του Κλεισθένη1 δεν παρέχεται οικονομική αυτοτέλεια στους ΟΤΑ οι οποίοι παραμένουν δέσμιοι των ΚΥΑ με συνεχείς ελέγχους σκοπιμότητας. Τα κρητήρια κατανομής των ΚΑΠ δίνονται με αμφιλεγόμενο τρόπο και δεν προκύπτει πουθενά δημοσιονομική αποκέντρωση.

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή” Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι πρόκειτιαι για μια μεταρρύθμιση επικίνδυνη. Επίσης ότι ο χρόνος που δίνεται για διαβούλευση είναι ελάχιστος και ακόμη ότι πρώτα θα έρεπε να αποφασίσουν επί του Νομοσχεδίου τα Δημοτικά Συμβούλια και μετά η ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι το πρωθούμενο Νομοσχέδιο δεν αφορά την Απλή Αναλογική και υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση και όχι απόσυρση.

Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών” είπε ότι επι της ουσίας το πραγματικό θέμα της συζήτησης αφορά το εκλογικό σύστημα. Υπενθύμισε τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στον Δήμο της Δράμας κατα τις δυο τελευταίες αναμετρήσεις και τόνισε ότι με το παρόν σύστημα αλλοιώνονται τα αποτελέσματα και παραχαράσσεται η λαϊκή βούληση. Είπε ότι η στάση της ΚΕΔΕ είναι λάθος.

Ο κ. Αλέξης Τσιαμπούσης απο την παράταξη Project Δράμα 2020 παρατήρησε ότι με το Νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει βάρος μόνο στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης και δεν εξετάζει τα υπόλοιπα θέματα. Επίσης πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι γενικόλογες και σημείωσε ότι η Απλή Αναλογική μπορεί να είναι ένα πολύ καλό πείραμα για να διαπιστωθεί κατα πόσο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στην Δημοτική Αρχή να κάνει ότι θέλει αφού έχει την πλειοψηφία. Ακόμη επανέλαβε ότι είναι σωστό το ενιαίο ψηφοδέλτιο για κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων αλλά θα έπρεπε να ισχύει και για μεγαλύτερες κοινότητες..

Ο κ. Γιάννης Στεφανίδης από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι μεταρρυθμιστικό αφού θα φέρει περισσότερα φορολογικά μέτρα σε βάρος των κατοίκων των Δήμων και παρατήρησε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστούν καλύτερα τα μνημόνια. Ο μόνος που ωφελείται όπως είπε, είναι η διαπλοκή, εμείς απορρίπτουμε το Νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και να το επιστρέψει στον Υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε κάλεσε τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν άμεσα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις(όπως αυτή που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας), κατά της ψήφισης και εφαρμογής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)