Διάφορα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο με θέμα «Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της»

Με την παρουσίαση 34 εισηγήσεων ερευνητών και ερευνητριών  σε 7  συνεδρίες και με την παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών, ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου με θέμα “Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της” που διοργανώθηκε από τον Δήμο Προσοτσάνης και τον Σύλλογο “Ο Μέγας Αλέξανδρος” Προσοτσάνης.

Χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου, απέστειλε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων. Την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρέστη  ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κος Κώστας Μορφίδης, ο οποίος κατάγεται από την Προσοτσάνη καθώς και ο Βουλευτής Δράμας της ΝΔ κος Δημήτρης  Κυριαζίδης.  Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν,  ο Αντιπεριφερειάρχης κος  Κωνσταντίνος Κινατζίδης, ο πρώην Δήμαρχος Προσοτσάνης Βασίλης Φατράλης, ο πρώην Δήμαρχος Σιταγρών κος Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ. κος Γιάννης Παπουτσής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας κος Κώστας Δαδούδης και πολλοί ακόμη.

Στην έναρξη του συνεδρίου απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Προσοτσάνης Άγγελο Λύσσελη, τιμητική πλακέτα στον  κ. Γεώργιο Βελένη, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ για την συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Προσοτσάνης.

Φωτογραφία 2: Απονομή τιμητικής πλακέτας στον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ Γεώργιο Βελένη για την συμβολή του στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Προσοτσάνης

Το συνέδριο φιλοξένησε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων σχετικών με την αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε απαιτητικό εγχείρημα και πρόκληση που αφορούσε αφενός την συγκέντρωση επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και αφετέρου την διάχυση της γνώσης των επιστημόνων στο κοινό. Ίσως τελικά μέσα από το συνέδριο τέθηκαν περισσότερα ερωτήματα σε σχέση με  τις απαντήσεις που ήθελε να δώσει και κατά συνέπεια άνοιξε ένα ευρύ πεδίο επιστημονικού διαλόγου. Πέρα από όλα τα άλλα, δόθηκαν ενδιαφέροντα  στοιχεία που αφορούν την ονομασία της περιοχής, η οποία όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή, φιλόλογο, κ. Νίκο Θ. Γεωργιάδη, απαντάται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα σε έγγραφο της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους το 1316.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι αρχαιολόγοι εισηγητές προέβαλαν την ανάγκη ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής και την ανάγκη αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της περιοχής. Ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο μνημείο του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα και κατατέθηκε πρόταση για ανάγκη σύνταξης μελέτης και ανάδειξης – αποκατάστασης του μνημείου.

Υπογραμμίσθηκε επίσης κατά την εισήγηση της κας Βασιλική Πουλιούδη, αρχαιολόγου, προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ότι θα πρέπει να δημοσιευτούν πορίσματα από την ανεύρεση του Αγγείου της Προσοτσάνης με τις ενδιαφέρουσες Διονυσιακές Παραστάσεις και επίσης ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλα ευρήματα της περιοχής που χρονολογούνται από την αρχαία περίοδο.

Ο κ. Γεώργιος Βελένης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ παρουσίασε, με ανασκευαστική ματιά, τις ταφικές λατινικές επιγραφές των ρωμαϊκών χρόνων στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες δείχνουν και την τότε οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής.

Φωτογραφία 4: Απο αριστερά Γιάννης Παπουτσής πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ, Άγγελος Λύσελλης Δήμαρχος Προσοτσάνης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος”

Η σπουδαιότητα της Βυζαντινής εποχής στην περιοχή επιβεβαιώθηκε και από την εισήγηση του κ. Ευάγγελου Παπαθανασίου, αρχαιολόγου, προϊστάμενου του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για την  ανάγκη διατήρησης και ακεραιότητας του σπηλαίου «Άγιος Μάρκος» που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα η κα. Μαρία Κοντογιαννοπούλου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη τουΤμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α, αναφέρθηκε στον σταυροειδή του Αγίου Παντελεήμονα και την απαίτηση να υπάρξει αρωγή της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του μνημείου. Είπε ότι θα πρέπει να αποκαλυφθεί το ερειπωμένο κτίσμα που βρίσκεται παράπλευρα από τον Ναό και να αποσαφηνιστεί η ταυτότητά του.

Φωτογραφία 5: Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 1ου Συνεδρίου κα Αικατερίνη Κουτουξιάδου

Ο κ. Νίκος Θ. Γεωργιάδης φιλόλογος – Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας E.K.Π.Α,  μίλησε για την παλαιοχριστιανική βασιλική που βρίσκεται στην περιοχή και τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στο πλαίσιο της αναφοράς του για τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Η κα. Δέσποινα Βασιλειάδου, δασκάλα – ερευνήτρια αναφέρθηκε στην ιστορία της Προσοτσάνη μέσα από τα οθωμανικά κατάστιχα που αποτελούν πηγές για την ιστορία του λαού της περιοχής.

Στους τρόπους και τους λόγους για τους οποίους διατηρήθηκαν τα τοπωνύμια της υπαίθρου αναφέρθηκε ο οικονομολόγος με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ και ερευνητής κ. Ευστράτιος Γ. Κασμερίδης ο οποίος πρότεινε να αποτυπωθεί κι ένας τοπωνυμικός χάρτης της περιοχής.

Φωτογραφία 6: Ο φιλόλογος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Νικόλαος Θ. Γεωργιάδης

Σημαντικές ήταν και οι ανακοινώσεις του κ. Βασίλειου Μεσσής, φιλολόγου – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. για τα θρησκευτικά κτίσματα στην Προσοτσάνη κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κυριαρχίας που εστίασε στην οικοδομική αρχιτεκτονική και ιστορία των εναπομεινάντων θρησκευτικών κτισμάτων. Πρότεινε την μελλοντική ανάδειξη αυτών των κτισμάτων με την βοήθεια φορέων και συλλόγων της Προσοτσάνης για την καλύτερη τεκμηρίωση της ιστορίας της περιοχής.

Η κα Μαγδαληνή Παρχαρίδου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. μίλησε για το χαμένο οθωμανικό λουτρό του 17ου – 18ου αιώνα που υπήρχε στην Προσοτσάνη και πρότεινε ανασκαφική έρευνα προκειμένου να διευκρινισθεί η χρονολόγηση και η τοπογραφία του κτίσματος…

Φωτογραφία 7: Από την ξενάγηση στο μνημείο του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Γεώργιος Χατζόπουλος φιλόλογος – ερευνητής – συγγραφέας μίλησε για τους θετικούς και αρνητικούς  πρωταγωνιστές του «Μακεδονικού Αγώνα» στην περιοχή της Προσοτσάνης. Ο κ. Χατζόπουλος παρέθεσε μεταξύ άλλων τις απάνθρωπες συμπεριφορές των Κομιτατζήδων στον αγώνα των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής.

Μία ενδιαφέρουσα εισήγηση για τα ιστορικά, δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία των κατοίκων της περιοχής έκανε ο κ.  Ιωάννης Μπεράτης, εκπαιδευτικός – Δρ. γεωλόγος Πανεπιστημίου της Σόφιας με θέμα “Η  Προσοτσάνη και η ευρύτερη περιοχή της με τα μάτια του Γκεόργκι Στρέζοφ στα τέλη του 19ου αι. Παρατηρήσεις, σχόλια,συμπεράσματα, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”.

Φωτογραφία 8: Αναμνηστική φωτογραφία από την ξενάγηση στο μνημείο του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Ιωάννης Αθανασιάδης, φιλόλογος – ιστορικός αναφέρθηκε στην Ιστορική ερμηνεία της διαμάχης Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας «Ηώς» και «Συλλόγου προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων».

Παράλληλα η κα Χριστίνα Βαμβούρη, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δράμας μίλησε για τον Ιούλιο του 1906 όταν Η Προσοτσάνη ήταν στο επίκεντρο ενός παρ’ ολίγον διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και οθωμανικών αρχών.
Επίσης ο κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος, δάσκαλος – απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας,  αναφέρθηκε στο πέρασμα του Ίωνος Δραγούμη από την Προσοτσάνη.

Η κα Γεωργία Μπακάλη, φιλόλογος – Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στα προβλήματα ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων του 1922 στην Προσοτσάνη και την περιοχή της μιλώντας και για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων.

Φωτογραφία 9: Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Φώτης Μπέγγας την στιγμή που παραδίδει στον δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Άγγελο Λύσσελη κάδρο με φωτογραφία από την συλλογή του όπου αποτυπώνεται η στιγμή που εισέρχεται ο ελληνικός στρατός στην Προσοτσάνη μετά την απελευθέρωσή της από την οκτάμηνη βουλγαρική κατοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε και το θέμα της Σοφίας Κουλίδου, αρχαιολόγου ΥΠ.ΠΟ.Α. – μεταπτυχιακό (ΜSc) Πανεπιστήμιο του Shefeie: με θέμα “Από τον Πόντο του μεγάλου αποικισμού του 8ου αι. π.Χ. στην προσφυγιά του 20ού αι. Η περίπτωση της Προσοτσάνης”. Η κ. Κουλίδου μίλησε για την έλευση των Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της Τραπεζούντας και της Σαμψούντας κατά το 1922 στην Προσοτσάνη. Μίλησε για τον διπλασιασμό του πληθυσμού της Προσοτσάνης το 1928 κλπ

Η κα Ιορδάνα Χατζηισαάκ, ιστορικός αρχειονόμος, ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας αναφέρθηκε στα αρχειακά σύνολα του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίαςώς  Πηγή ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του Δήμου Προσοτσάνης Δράμας και ο κος Τάσος Χατζηαναστασίου, φιλόλογος – Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ. μίλησε για την Προσοτσάνη στα γεγονότα της Δράμας του 1941 μέσα από τις βουλγαρικές πηγές.

Ο κος Δημήτριος Πασχαλίδης, πρώην σχολικός σύμβουλος – ερευνητής – συγγραφέας ο οποίος ανέλυσε τις μακρόχρονες προσπάθειες για την  ανακήρυξη της Προσοτσάνης ως «Μαρτυρικής Πόλης» με Προεδρικό Διάταγμα του 2017.

Παράλληλα ο Νικόλαος Γ. Γεωργιάδης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ε.τ. και Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, δάσκαλος – Mee Ειδικής Αγωγής αναφέρθηκε σε 29 σελίδες  του κώδικα της ιεράς εκκλησίας των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου Προσοτσάνης με καταγραφές σε θέματα λαϊ­κού πολιτισμού και δημοκρατικής λειτουργίας της Κοινότητας κατά την περίοδο 1890-1908.

Η κα Αικατερίνη Θ. Κουτουξιάδου, σχολική σύμβουλος φιλολόγων – Δρ. Νεότερης Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην  εκπαίδευση στο σαντζάκι της Δράμας τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ού αιώνα και το παράδειγμα της Προσοτσάνης.

Ο κος Λιβέριος Χανουμίδης, δάσκαλος – διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης αναφέρθηκε στο εμβληματικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, την χρονολογία κατασκευής και την χωροταξία του ενώ αναφορά έγινε και στο  2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης στο Ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, από την κα Δέσποινα Βασιλειάδου, διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης και την Αναστασία Σαμαρά, δασκάλα 2ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης.

Η κα Ευαγγελία Καμπούρη, αρχιτέκτων, επίτιμη προϊσταμένη Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική των υλικών που αναγέρθηκαν στην Προσοτσάνη μεταξύ 1912 -22

Στην ενότητα Οικονομία παρουσιάστηκαν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης με επίκεντρο την καπνοπαραγωγή από τον Βασίλη Ριτζαλέο, φιλόλογος – Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. Μεταξύ άλλων η Χρυσούλα Καραντζή, ερευνήτρια Α΄ Κέντρου Έρευνας Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από επιτόπια έρευνα συλλογής γλωσσικού υλικού στον Νομό Δράμας και συγκεκριμένα για την  Προσοτσάνη. Ο Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, μαέστρος – καθηγητής ανωτ. θεωρητικών – κιθάρας αναφέρθηκε στην Ιστορία της φιλαρμονικής Δήμου Προσοτσάνης. Ο Κωνσταντίνος Παπάζογλου, αρχιμουσικός (Πανεπιστήμιο Μουσικής Βιέννης) – μεταπτυχιακό στην πολιτισμική ανθρωπολογία μίλησε για τον  Πέτρος Βεληγιάντσο, ένας ρομαντικό της μουσικής στα «πέτρινα χρόνια» της μετανάστευσης για την Προσοτσάνη και η Καλλιόπη Πανοπούλου Τζιώνη, επίκ. καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Σερρών αναφέρθηκε στην  χορευτική ταυτότητα των Βλάχων της Ανατολικής Μακεδονίας και τους  μετασχηματισμούς στη διάρκεια των τριών γενεών: με επίκεντρο την Προσοτσάνη.

Aξίζει να σημειωθεί ότι κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, το Σάββατο 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε  ξενάγηση των συνέδρων στο μνημείο του Αγίου Παντελεήμονα από τον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ καθηγητή κ. Γεώργιο Βελένη, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Προσοτσάνης.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)