Διάφορα

Σύννεφα στην αυτοδιοίκηση για τον «Κλεισθένη 1»

Κατεπείγων Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα  στη Δράμα – Τι λένε οι Δημοτικές Παρατάξεις

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας θα διεξάγεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος σήμερα στις 15.00,  προκειμένου να συζητηθεί η έκδοση ψηφίσματος για απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» ενώ το σχετικό θέμα θα εισηγηθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμά του το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι»

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου και να το επιστρέψει στον Υπουργό θεωρώντας το απαράδεκτο, αφού σύμφωνα με την ΚΕΔΕ  δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. Μάλιστα η ΚΕΔΕ ζήτησε από τους Δήμους να ξεκινήσει και η διαδικασία συλλογής υπογραφών από πολίτες και αιρετούς κατά της ψήφισης και εφαρμογής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων άλλωστε θα πραγματοποιηθεί και το κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ στις 11 και 12 Μαΐου.

Η συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς, επί του νομοσχεδίου διαφαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις Δημοτικές Παρατάξεις.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Α. Σολάκης είπε ότι καταρχάς είναι θα είναι θετικό εάν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης δώσει παράταση χρόνου στις συνομιλίες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κάτι που έχει ζητηθεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος….”Οι Αυτοδιοικητικοί δεν ζητούν Απλή Αναλογική αλλά την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή να έχουν οικονομική αυτονομία, να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις χωρίς ελέγχους της κεντρικής κυβέρνησης κλπ.  Δυστυχώς το μόνο καινούργιο στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο είναι σε ότι αφορά τις διαδικασίες ανάδειξης των αιρετών οργάνων και η Απλή Αναλογική. Τις ουσιαστικές αλλαγές που περιμέναμε από τον Κλεισθένη δεν τις είδαμε…” Επιπλέον ο κ. Άγγελος Σολάκης είπε ότι είναι υπαρκτό και το πρόβλημα της ακυβερνησίας . Θεωρεί δηλαδή ότι το προωθούμενο εκλογικό σύστημα μπορεί να  οδηγήσει τους δήμους σε ακυβερνησία διότι παραμένει ασαφές κατα πόσο υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα ο απαιτούμενος βαθμός ωριμότητας για κάτι τέτοιο.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη+Ζωή” κ. Μιχ. Μλεκάνης, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η Απλή Αναλογική απλά χρησιμοποιείται, διότι στην πραγματικότητα δεν θεσμοθετείται απόλυτα. Ενώ με διαδικασίες που δρομολογούνται ακυρώνεται η αναλογική εκπροσώπηση. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο να ανεξαρτητοποιείται και στην συνέχεια να προσχωρεί σε άλλη παράταξη κάτι που απαγορευόταν με τον Καλλικράτη. Με αυτή τη δυνατότητα μπορούν να ανατρέπονται οι συσχετισμοί που προκύπτουν από την λαϊκή ψήφο. Επίσης στις Κοινότητες, ενώ με τον Καλλικράτη, Πρόεδρος εκλέγεται ο πλειοψηφών σύμβουλος της πρώτης παράταξης, με τον Κλεισθένη θα αποφασίζουν οι Τοπικοί Σύμβουλοι ποιος θα αναδεικνύεται Πρόεδρος,  κάτι που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε σκοπιμότητα μπορεί να ανατρέπεται η λαϊκή βούληση. Επομένως η Απλή Αναλογική- όπως σημειώνει-  δεν θα υφίσταται στην πράξη. Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με την παράταση της θητείας των εκλεγμένων οργάνων. Δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγείται το διάστημα της θητείας για την οποία ο λαός εξέλεξε οποιαδήποτε εξουσία. Οι σημερινές διοικήσεις έχουν εκλεγεί από τον λαό για να διοικήσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019. Ακόμη η ανάληψη της διοίκησης από 1ης Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται δεν είναι λειτουργική. Δηλαδή οι νέες Δημοτικές Αρχές  θα ξεκινούν τον πρώτο χρόνο με τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης. Πέραν των άλλων βέβαια αν όλα κυλήσουν ομαλά θα γίνουν μέσα στο 2019 πέντε εκλογικές διαδικασίες. Αλλά ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει τα αρνητικά του νέου νομοσχεδίου είναι ότι θα προκύψει αύξηση των Δημοτικών Τελών σε όλους τους Δήμους αφού με Ανταποδοτικά Τέλη θα λειτουργήσει και ο τομέας του πρασίνου, πέραν των άλλων που υπάρχουν σήμερα”.

Όπως είπε ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης «Η παράταξη Πόλη+Ζωή θα καταθέσει δικό της ψήφισμα σήμερα”  προσθέτοντας ” Δεν είναι δυνατόν η ΚΕΔΕ να αποφασίζει προκαταβολικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος και να ζητά από τους Δήμους να το υπερψηφίσουν στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια”.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε ότι «Η ΚΕΔΕ δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί το σύνολο της αυτοδιοίκησης και αυτό διότι αποτελείται μόνο απο τους εκλεγμένους Δημάρχους και βέβαια όπως είναι λογικό οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι αντιδρούν στον «Κλεισθένη1″ διότι δεν τους βολεύει το σύστημα το οποίο εισάγεται. Η ΚΕΔΕ λέει ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται με μοναδικό στόχο να εισάγει ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο προφανώς εξυπηρετεί τους σκοπούς της σημερινής κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, η ΚΕΔΕ όλο αυτό το διάστημα δεν έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε  σχέση με το τι θέλει να δει στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Έχουμε μία κατάσταση δηλαδή κατά την οποία τόσο  η κυβέρνηση όσο και η ΚΕΔΕ μένουν στο εκλογικό σύστημα και όχι στην ουσία της μεταρρύθμισης. Σε ότι αφορά αυτά που λέγονται περί πιθανής ακυβερνησίας στους Δήμους με το νέο νομοσχέδιο, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να μιλάς για ακυβερνησία πριν δεις πως θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο. Είναι σαν να λες ότι εάν είμαι αύριο Δημοτική Αρχή δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τις υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (σήμερα) η παράταξή μας θα φέρει ένα ψήφισμα το οποίο θα αντανακλά το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου εάν είναι εφικτό…”

Μιλώντας για την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας και την συζήτηση που γίνεται για το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Στέργ.  Ηλιόπουλος,  από την πλευρά της Δημοτικής Παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών” επεσήμανε: «Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι ένα σημαντικό δημοκρατικό βήμα  που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο τολμηρό , υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης το οποίο θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συνεργασιών και συνθέσεων σε βάρος της σημερινής συγκεντρωτικής διοίκησης .
Με βάση τα παραπάνω στα θετικά του νομοσχεδίου είναι και η θεσμοθέτηση των τοπικών δημοψηφισμάτων όπως άλλωστε είχαμε καταθέσει στο πρόγραμμα της παράταξης μας το 2013.
Είναι λυπηρό που η ΚΕΔΕ για πρώτη φορά σπάει το πολύχρονο και δίκαιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης  υιοθετώνταςένα ψήφισμα αποτέλεσμα μικροκομματικών και προσωπικών φιλοδοξιών” .
Το κείμενο ψηφίσματος της ΚΕΔΕ που φέρνει η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβοιύλιο θα το καταψηφίσουμε αν και έχουμε ως παράταξη διαφωνίες επί άρθρων του νομοσχεδίου αλλά καμιά διαφωνία ως προς την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα ανάδειξης των μελών του δημοτικού συμβουλίου”.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)