Διάφορα

«Φως”στην ιστορία της Προσοτσάνης

34 πανεπιστημιακοί ανοίγουν από σήμερα ένα ενδιαφέρον επιστημονικό τριήμερο

 Σημείο συνάντησης των κατοίκων με την ιστορία τους αλλά και συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας της περιοχής θα αποτελέσει όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Δήμαρχος Προσοτσάνης  Άγγελος Λύσσελης, το τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από σήμερα στην Προσοτσάνη.

Πρόκειται για το 1ο  Ιστορικό Επιστημονικό Συνέδριο που διεξάγεται στον συγκεκριμένο Δήμο, το οποίο θα επιχειρήσει μία ερμηνευτική προσέγγιση ευρύτερων πτυχών της ιστορίας της Προσοτσάνης και θα δώσει τη  δυνατότητα σε επιστήμονες που ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας και τον πολιτισμό της περιοχής, να παρουσιάσουν με βάση διαθέσιμα αρχειακά και βιβλιογραφικά δεδομένα τις επιστημονικές εργασίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο σωζόμενο ιστορικό τεκμήριο εντοπίστηκε σε βυζαντινά απογραφικά έγγραφα του 1316 στα αρχεία της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Φυσικά, στην περιοχή υπάρχουν ίχνη νεολιθικών οικισμών (6ης π.Χ. χιλιετία) που συνεχίζονται και στη Χαλκοκρατία (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.), ενώ ρωμαϊκά ευρήματα δίνουν πληροφορίες για την κώμη Scapora που βρισκόταν στη σημερινή Προσοτσάνη.

Κύριε Λύσσελη πώς προέκυψε η ιδέα του 1ου Ιστορικού  Επιστημονικού Συνεδρίου  με θέμα «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της”;

Υπήρχε εδώ και καιρό η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για μία καταγραφή της ιστορίας της Προσοτσάνης και βέβαια την προέλευση του ονόματος. Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η ανάγκη αυτή για την διερεύνηση της τοπικής ιστορίας ήταν και είναι διάχυτη στους κατοίκους της περιοχής μας.

Να υποθέσουμε ότι η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου με σημαντικό αριθμό ομιλητών που μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στον Δήμο Προσοτσάνης απαιτεί αρκετή προετοιμασία… 

Η πρόταση έγινε από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος έδειξε διατεθειμένος να οργανώσει το συνέδριο εφόσον ο Δήμος μας έπαιρνε την σχετική απόφαση. Αυτό έγινε λοιπόν και το τριήμερο 4,5 και 6 Μαίου το επιστημονικό συνέδριο γίνεται πραγματικότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου, χάρη στην συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος. Εδώ θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι το κτίριο του Συλλόγου είναι ένα έργο που έγινε μέσω ΕΣΠΑ με προσπάθεια του Δήμου Προσοτσάνης, της ΠΕ Δράμας  και του Συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος.

Σίγουρα έχετε γίνει ήδη αποδέκτης κάποιων από τα νεώτερα στοιχεία που αφορούν την Ιστορία της περιοχής και θα αναδειχθούν στο Συνέδριο. Από πότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ξεκινά η ιστορία της Προσοτσάνης;

Η Προσοτσάνη είναι ένας οικισμός σχετικά καινούργιος. Έχουμε καταγραφή της ιστορίας στην περιοχή τους τελευταίους 7 αιώνες. Ξεκινά δηλαδή από το 1300 μΧ αν και υπάρχουν ίχνη νεολιθικών οικισμών της 6ης χιλιετίας πΧ.

Παρατηρήσαμε στο πρόγραμμα ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ομιλητών και μάλιστα εγνωσμένης αξίας. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να παρακολουθήσει το κοινό  το τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο;

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε στο συνέδριο 34 πανεπιστημιακούς διδάκτορες, συγγραφείς και ερευνητές οι οποίοι θα ανακοινώσουν στοιχεία για την ιστορία της Προσοτσάνης.

Ποιός είναι ο στόχος του Συνεδρίου πέρα απο την παρουσίαση των επιστημονικών στοιχείων για την ιστορία της περιοχής. Θεωρείτε ίσως ότι τα συμπεράσματα μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω συνοχή της τοπικής κοινωνίας;

Φιλοδοξία του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης των κατοίκων με την ιστορία και η συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας της περιοχής μας, που έχει δυνατό παρελθόν που έχει αφήσει τα ίχνη του στον Πολιτισμό, στο Περιβάλλον και στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων.

H ιστορία της Προσοτσάνης είναι μέρος της ιστορίας του ευρύτερου Νομού Δράμας. Με αυτή την έννοια πιστεύετε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής;

Το τριήμερο δεν θα απασχολήσει μόνο τους κατοίκους της Προσοτσάνης. Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, όπως και από άλλες περιοχές  θα έρθουν για να παρακολουθήσουν το τριήμερο, καθώς το αντικείμενο του συνεδρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και οι επιστήμονες είναι υψηλού επιπέδου. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει απόλυτη επιτυχία.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)