Διάφορα

Μηνύματα Ενότητας και αγώνα από το Εργατικό Κέντρο Δράμας

Ελάχιστος φόρος τιμής οι εκδηλώσεις για την Εργατική πρωτομαγιά στην Δράμα

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, ομιλίες από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας, στον Δημοτικό Κήπο της Δράμας πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις προς τιμήν της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Δράμα το πρωί της Τρίτης 1 Μαίου. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη χρονιά προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αλλά κυρίως να τιμήσουν όσους πλήρωσαν ακόμη και με την ίδια τους την ζωή τους ιστορικούς αγώνες για την καθιέρωση του 8ωρου, των εργασιακών δικαιωμάτων, την ισότητα στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας σημείωσε ότι η συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι χρέος τιμής στους πρωτοπόρους αγωνιστές της Εργατικής Τάξης. Οι αγώνες τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα με στόχους την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, την ισότητα και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι αιτήματα που δεν έχουν κόστος σε καμία κυβέρνηση αλλά αποτελούν βήματα αλλαγής προς μία δικαιότερη και καλύτερη κοινωνία. Οι εργαζόμενοι σήμερα βιώνουμε και πάλι όσα βίωσαν οι πρόγονοί μας σε άλλες εποχές. Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν μηδενιστεί, η εκμετάλλευση των εργαζομένων από την εργοδοσία  έχει φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα για την κοινωνία, τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας είναι καθημερινό φαινόμενο και οι συλλογικές συμβάσεις δεν υπογράφονται. Η ανεργία συνεχίζει να ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά. Για εμάς στο Εργατικό Κίνημα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα. Το Εργατικό Κέντρο Δράμας τίμησε όπως έπρεπε τους αγωνιστές των εργατικών δικαιωμάτων. Καλούμε την κοινωνία να είναι δίπλα στους αγώνες μας διότι μόνο με αγώνες έχει αλλάξει ότι έχει αλλάξει σε αυτή την χώρα προς όφελος των εργαζομένων. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μιλούμε για απλά πράγματα. Οι εργαζόμενοι να αμείβονται για αυτό που προσφέρουν και να εργάζονται 8 ώρες την ημέρα και πέντε ημέρες την εβδομάδα….”

Το ψήφισμα  το οποίο κατάρτισε το Εργατικό Κέντρο Δράμας για την Εργατική Πρωτομαγιά είναι το ακόλουθο:

«Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

Στη Δράμα σήμερα, 1η Μάη 2018, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι του Νομού Δράμας για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα Εργασιακά Δικαιώματα.

Για μας, η ημέρα αυτή, είναι ορόσημο αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων, είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας. Η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων.

Το 8ωρο, η μόνιμη και πλήρης εργασία, δικαιώματα για τα οποία η εργατική τάξη πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος έχουν στην πράξη καταργηθεί.

Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ.

Την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, τις αδικίες, τις διακρίσεις, την κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων

Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη για μισθωτούς και συνταξιούχους, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.

Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής.

Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

ME ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ μας

για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας,

για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας!

Οι Εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι Άνεργοι,

αρνούμαστε να πληρώσουμε την Κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Aξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και φέτος ξεχωριστή συγκέντρωση και εκδήλωση από την συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ, αρχικά στην πλατεία Ελευθερίας στην συνέχεια με πορεία στον Δημοτικό κήπο Δράμας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Γ. Μήτρου Γρ. ΤΕ ΚΚΕ Δράμας είπε ότι η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής στις θυσίες των εργατών του Σικάγο, της Καισαριανής και της Θεσσαλονίκης. Είναι ημέρα από την οποία ο λαός μας παίρνει δυνάμεις για να συνεχίσει τους αγώνες του…”

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)