Διάφορα

Το ταβερνάκι του Δαμιανού… είναι μονόδρομος

Όταν οι γεύσεις της Δράμας γίνονται  δικαιολογημένα σημείο αναφοράς για την πόλη και τους επισκέπτες της..

Δεν είναι μόνο η οδός Αμύντα, και τα «Μπακιρτζίδικα” στην Δράμα που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα και ενώνουν το χθες με το σήμερα αυτής της πόλης. Είναι και  το κάθε μικρό στέκι της περιοχής που έχει την δική του προσωπική και πολλές φορές ανεξίτηλη διαδρομή στο χρόνο.

Ένα τέτοιο στέκι είναι και το πασίγνωστο ταβερνάκι του Δαμιανού Παπαδόπουλου, του Δάμου, όπως είναι γνωστός στους φίλους του, που έχει αγαπηθεί όχι μόνο από τους δραμινούς  αλλά και από εκατοντάδες επισκέπτες της Δράμας,  που έρχονται πλέον «συστημένοι”  για να δοκιμάσουν ανάμεσα σε άλλα τα περίφημα «κεμπάπια” της παραδοσιακής «χασαποταβέρνας”.

Μοναδικές γεύσεις με σουτζουκάκια, σουβλάκια και όλων των ειδών τα κρεατικά που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς αφήνουν μοναδικές και αξέχαστες αισθήσεις στον ουρανίσκο.

Η αλήθεια είναι ότι στην κουζίνα του Δάμου, η παράδοση , η γεύση και η γνώση της κουζίνας και των υλικών, συναντώνται με την τέχνη και το μεράκι. Ένα μεράκι που ξεκινά από την ίδια την αγάπη του Δάμου για τον τόπο του και την παραδοσιακή κουζίνα,  για να καταλήξει σε γευστικότατα πιάτα που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Δαμιανός Παπαδόπουλος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης με διάφορες επιχειρήσεις από την δεκαετία του ’80. O ίδιος βρίσκεται στα ηνία και της συγκεκριμένης επιχείρησης την τελευταία διετία.  Τα χρόνια που μεσολάβησαν δείχνουν να μην τον έχουν κουράσει καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων και τα μυστικά μονοπάτια των γεύσεων που ακολουθεί συμπυκνώνονται σε αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες.

Φωτογραφία 1: Ο Δαμιανός Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης της παραδοσιακής ταβέρνας

Πολιτικοί κάθε απόχρωσης, Βουλευτές πρώην και νυν, Δήμαρχοι και πρώην Δήμαρχοι, έμποροι και άνθρωποι της εργασίας, γνωστοί και λιγότερο γνωστοί δραμινοί όπως και εκατοντάδες ακόμη επισκέπτες, είναι θαμώνες του καταστήματος. Δεκάδες καλλιτέχνες και γνωστοί ηθοποιοί, άνθρωποι του κινηματογράφου και γνωστοί ποδοσφαιριστές έχουν επισκεφθεί την ταβέρνα του Δαμιανού και συνεχίζουν να την τιμούν με την παρουσία τους σε κάθε πέρασμά τους από την Δράμα.

Στους τοίχους της παραδοσιακής ταβέρνας , σε ένα όμορφο ασπρόμαυρο φωτογραφικό πάζλ, μπορεί να δει κανείς όμορφες και ανεπανάληπτες στιγμές από τις επισκέψεις γνωστών προσωπικοτήτων του  χώρου της τέχνης, της πολιτικής και του αθλητισμού.

Φωτογραφία 2: Το έμπειρο προσωπικό και τα αγνά υλικά δημιουργούν ανεπανάληπτες γεύσεις

Οι γεύσεις του Δάμου βέβαια είναι μόνο η αφορμή. Το ίδιο μαγαζί είναι σημείο συνάντησης και αναφοράς ταυτόχρονα για τα τεκταινόμενα στην πόλη και ένα σημείο όπου μπορεί να κανείς να δοκιμάσει πολλά και να συναντήσει πολλούς. Έτσι δεν είναι λίγοι όσοι απολαμβάνουν  «το τερπνόν μετά του ωφελίμου”.

Η αισθητική και το παραδοσιακό χρώμα της ταβέρνας «δένουν” αναμφίβολα με τα «Μπακιρτζίδικα” και την ιστορία της περιοχής που είναι κομμάτι της ίδιας  της ιστορίας της Δράμας.

Φωτογραφία 3: Στου Δάμου συναντάς ένα ταβερνάκι δεμένο με τα Μπακιρτζίδικα και την ίδια την πόλη

Άλλωστε και ο ίδιος ο Δαμιανός Παπαδόπουλος αισθάνεται μέρος αυτής της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από κάθε γεύση αλλά και από κάθε αίσθηση που εκπέμπει το παραδοσιακό ταβερνάκι  βρίσκεται η ίδια η Δράμα και οι άνθρωποί της. Όπως ο ίδιος λέει κάθε υλικό για την παρασκευή των μοναδικών γεύσεων που ετοιμάζει προέρχεται μόνο από την Δράμα κι αυτό δεν θέλει πολύ για να το καταλάβεις.

Η αγάπη του Δαμιανού για την Δράμα, είναι ταυτόχρονα και μία ιδιαίτερη διαδρομή, που περνά μέσα από την συμμετοχή του σε τοπικές αθλητικές ομάδες όπως ο ΚΑΟΔ και η Δόξα Δράμας, συναντά το σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι της πόλης και τελικά συμπορεύεται με όσους σέβονται την ιστορία της περιοχής αλλά και αγαπούν με πάθος αυτό τον τόπο…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)