Διάφορα

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι επιχορηγήσεις

Σε αναμονή βρίσκονται 30  Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Δράμας

Σε καθεστώς αναμονής  παραμένουν οι τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δράμας για την έγκριση της θεσμοθετημένης επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου Δράμας καθώς αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η λήψη οριστικής απόφασης για την επιχορήγηση τους για το έτος 2018, συνολικού ποσού 31.200,00 ευρώ, δεδομένου ότι από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε, δεν προέκυψε και πάλι η οριζόμενη από το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 πλειοψηφία των 2/3.

«Η Δημοτική Αρχή έφερε για δεύτερη φορά την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων και κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν την ψηφίζουν. Είναι υπεύθυνοι των πράξεών τους” δήλωσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού Ι. Καψιμάλης και συμπλήρωσε «Δεν καταλαβαίνω, θέλουν  να απαξιώσουμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, να τους κλείσουμε; Υπάρχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι που κάνουν τεράστιο έργο και ορισμένοι  που λειτουργούσαν τόσα χρόνια με το ίδιο καθεστώς τους βάζουν εμπόδια για μικροπολιτικές σκοπιμότητες…”

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Υπενθυμίζεται ότι  με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που έχουν την έδρα τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ή της Κοινότητας, σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης, που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα , καθώς και σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στους οικείους Δήμους ή Κοινότητες για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προβλέπεται ακόμη  η επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες… ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.

Για τις επιχορηγήσεις  του Δήμου Δράμας που τελικά δεν ψηφίστηκαν για δεύτερη φορά, λήφθηκε υπόψη η σχετική πίστωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας . Για την επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων κατατέθηκαν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους στις οποίες συμπεριέλαβαν το πρόγραμμα δράσης και τις ανάγκες τους ενώ η κατανομή έγινε από διαπαραταξιακή επιτροπή.

Απο την άλλη πλευρά σύμφωνα με τις θέσεις  της αντιπολίτευσης που δεν ψήφισε το θέμα και εκφράστηκαν τόσο από τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή,  Μιχάλη Μλεκάνη, όσο  και απο τον Δημοτικό Σύμβουλο της ίδιας Δημοτικής Παράταξης  Γεώργιο Καλαϊτσίδη αλλά και απο τον Δημοτικό Σύμβουλο και εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξη Τσιαμπούση – κατα την πρώτη συνεδρίαση-  η Δημοτική Αρχή δεν εκτίμησε δεόντως την στάση των αντιπολιτεύσεων, οι οποίες πρότειναν, η επιχορήγηση των συλλόγων να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια, συνυπολογιζομένων όλων των δαπανών για επιχορηγήσεις από τον Δήμο ή από άλλα ΝΠ αυτού, έτσι ώστε το θέμα να ψηφίζεται με την απαιτούμενη πλειοψηφία. Είναι κοροϊδία και ένα τέχνασμα της δημοτικής αρχής, να παρουσιάζει 31.200,00 € επιχορηγήσεις από τον Δήμο , όταν η ΔΕΚΠΟΤΑ διαθέτει 200.000,00 για τον ίδιο λόγο . Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις επιχορηγήσεις κατά περίπτωση, που δεν είναι αναλογικές .  Υπάρχουν δράσεις χωρίς να αναφέρεται για ποιες από αυτές και για ποιες δραστηριότητες της κάθε δράσης, επιχορηγείται ο εκάστοτε σύλλογος. Όπως υπάρχουν δράσεις που επιχορηγούνται συγχρόνως και από τον Δήμο και από τη ΔΕΚΠΟΤΑ . Ακόμη σύμφωνα με την Αντιπολίτευση το ποσό των 31.200,00 € , είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό που ξοδεύει ο Δήμος για συνδιοργανώσεις με πολιτιστικούς συλλόγους

Υπενθυμίζεται ότι και ο Δημοτικός Σύμβουλλος κ. Γ. Στεφανίδης δήλωσε  ότι δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία συζήτησης με την υπάρχουσα πρόταση γιατί, υπάρχει τρόπος, ενιαία ο Δήμος, συγκεντρώνοντας όλα τα προς διάθεση ποσά, να εξετάσει το θέμα συντονισμένα, συλλογικά, ελεγχόμενα και όχι αποσπασματικά και επιπροσθέτως, φαίνεται πως παραχωρούνται χρήματα σε υμετέρους συλλόγους.

Από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε, δεν προέκυψε η οριζόμενη από το το Νόμο πλειοψηφία των 2/3 με αποτέλεσμα οι επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων να μην υπερψηφιστούν για μια ακόμη φορά.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)