Διάφορα

Σήμερα στις 5 το απόγευμα οι Ιπποδρομίες του Δοξάτου

Αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης του Δήμου Δοξάτου τα άλογα και οι ιπποδρομίες

Ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στους αιώνες, αναβιώνει σήμερα 2 Μαΐου,
στο Δοξάτο Δράμας. Οι φίλοι των ιπποδρομιών αλλά και της παράδοσης μπορούσαν ωστόσο από εχθές το βράδυ, 1 Μαΐου,  να επισκεφθούν τον κεντρικό δρόμο του Δοξάτου όπου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την περίφημη παρέλαση τον αλόγων… λίγες ώρες πριν από τους αυριανούς αγώνες.

Το έθιμο των Ιπποδρομιών είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μακράς παράδοσης του Δήμου Δοξάτου και ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα γενικότερα του Νομού της Δράμας.

Το Δοξάτο φημίζεται για τις ιπποδρομίες του. Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις 2 Μάιου, ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου και πανήγυρης του Δοξάτου και έχουν συνδεθεί με τους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής. Η μέρα αυτή της πανήγυρης ήταν μέρα γιορτής και γλεντιού όχι μόνο για τους Δοξατιανούς αλλά και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Μετά τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ο κόσμος με τη συνοδεία ζουρνάδων πήγαινε στο χώρο όπου γίνονταν οι ιπποδρομίες και τις παρακολουθούσε με ενθουσιασμό αλλά και το σχετικό φανατισμό. Κάθε χρόνο ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «Οι Φίλιπποι» σε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου και τις τοπικές αρχές καθώς και με άλλους συλλόγους διοργανώνουν τις ιπποδρομίες.

Οι ιπποδρομίες, αναδεικνύουν τους ιστορικούς δεσμούς του αλόγου με την περιοχή, και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Προστάτη και Πολιούχου Αγίου της μαρτυρικής κωμόπολης του Δοξάτου, Αγίου Αθανασίου. Εδώ βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η σχέση του αλόγου με τον Δοξατιανό υπήρξε μοναδική. Υπήρξε σύντροφος και φίλος των ανθρώπων της περιοχής  από πολύ παλιά σε όλες τις αγροτικές εργασίες, αλλα και στις μεταφορές, στο εμπόριο, στον πόλεμο και στην ψυχαγωγία. Ως πολύτιμος βοηθός του Δοξατιανού, το άλογο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών, όπως ο αλωνισμός, η άροση, η κτηνοτροφία.

Είναι αυτό που θα δώσει την κίνηση στους μυλόλιθους για το άλεσμα δημητριακών και θα κινήσει το γεράνι για την άντληση νερού από το πηγάδι. «Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί στηρίχθηκαν στο άλογο. Σε όλους τους πολιτισμούς και τις ιστορικές περιόδους, η κατοχή ενός όμορφου, καλογυμνασμένου αλόγου ήταν δείγμα κοινωνικής ισχύος και προβολής.

Η διεξαγωγή των ιπποδρομιών στο Δοξάτο είχε άμεση σχέση με την εργασία των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Καπνοπαραγωγικό χωριό από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι και το 1967 περίπου, το Δοξάτο είχε 1200 άλογα, που στην πλειοψηφία τους ήταν «εργαλεία» της δουλειάς των κατοίκων, ενώ ανάλογος αριθμός αλόγων υπήρχε και στα γύρω χωριά. Η 2α Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των ιπποδρομιών, ήταν μια μέρα ορόσημο για το Δοξάτο. Ήταν η τελευταία γιορτή πριν από την έναρξη ενός μεγάλου κύκλου εργασιών, πριν από το ξεκίνημα του μόχθου της καπνοφυτεία και στη συνέχεια της καπνοκαλλιέργειας. Ήταν η τελευταία γιορτή για τους κατοίκους του Δοξάτου και τα άλογα τους, τα οποία ήταν η κύρια καλλιεργητική «μηχανή» για τους καπνοπαραγωγούς…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
Ενοικιάζεται μεζονέτα (οδός Μελίνας Μερκούρη 50) στο Παλιό Τσιφλίκι Καβάλας, 78τ.μ., 2 υπνοδωμάτια, χωρητικότητα 6 ατόμων, διαθέσιμο από Σάββατο 11-08-2018 έως Τετάρτη 15-08-2018 και μετά τον 15 Αύγουστο. Μέσω airbnb.gr “Σπίτι με θέα”. κ.Φρόσω: 6980044557, κ.Χαρά: 6977454085 (Χ 470)
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)