Διάφορα

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος

Με μόλις 7 εποχικούς αρχίζει η μάχη της πυροπροστασίας στη Δράμα

Με 20 οχήματα εκ των οποίων τα 8 στην πόλη της Δράμας και 58 πυροσβέστες, αλλά με ελάχιστο  προσωπικό εποχικών πυροσβεστών καλείται να δώσει την μάχη της αντιπυρικής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από σήμερα 1 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι 31 Οκτωβρίου ενώ σε όλη την διάρκειά της το προσωπικό της ΠΥ Δράμας αλλά και οι συνεργαζόμενοι φορείς (Σύλλογοι Εθελοντών, Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες) θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στις 10 Μαίου μάλιστα, όπως εξηγεί στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο διοικητής της ΠΥ Δράμας κ. Κ. Δαδούδης, θα πραγματοποιηθεί και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πυροπροστασίας στο οποίο θα συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, οι Δήμοι του Νομού, στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην πυροπροστασία κλπ.

Εντωμεταξύ,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται ήδη στην διαδικασία επαναπρόσληψης εποχικών πυροσβεστών μέσω καταλόγου που έχει καταρτισθεί μετά από ειδικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Για την Δράμα ο αριθμός των αυτών των εποχικών, που προβλέπεται να ενταχθούν για φέτος στην πυροπροστασία, είναι εξαιρετικά μικρός (μόλις 7 άτομα σε όλο τον Νομό Δράμας). Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών που επαναπροσλαμβανόταν για  τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανερχόταν σε 25. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης εργασίας του προσωπικού αυτής της κατηγορίας κυμαίνεται από  5 έως  6  μήνες.

Η ΠΥ Δράμας εφιστά την προσοχή κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας πάντως ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου και με δεδομένο την αλλαγή και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλουν στην μετατροπή μιας αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών του Νομού Δράμας στα εξής:

Για να μην προκληθεί πυρκαγιά:

Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους. (9η πυρ/κή διάταξη)

Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.α.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:

Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

Τηρήστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.

Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Ειδοποιείστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 και δώστε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.

Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή.

Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά μέσα στο δάσος, καταφύγετε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα.

Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας του καπνού, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα στεγνό ύφασμα.

Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, πέστε στο έδαφος, καλύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια και κυλιστείτε στο χώμα, μέχρι να σβήσουν.

Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου άλλου, προσπαθήστε να τον τυλίξετε με μια κουβέρτα ή κάποιο ρούχο και βοηθήστε τον να κυλιστεί στο χώμα.

Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Εφιστάται η προσοχή στις πυρκαγιές λόγω υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η χωρίς άδεια από την οικεία Π.Υ. καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, εκτός αυτού ενημερώνεται άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος  στα οποία σημειώθηκε η πυρκαγιά ο οποίος εφαρμόζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η αμέλεια εξάλλου, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δασικών πυρκαγιών και καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες ζέστης και ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)