OIKONOMIA

Άρχισαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Είδη της θερινής περιόδου με εκπτώσεις μέχρι και 50% στην αγορά της Δράμας

Αρχίζουν από σήμερα οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις στην εμπορική αγορά της Δράμας με τα ποσοστά εκπτώσεων στις τιμές των προϊόντων να κυμαίνονται γύρω στο 30% για εμπορεύματα της φετινής σεζόν και έως  50% για εμπορεύματα της περσινής περιόδου.

Φωτογραφία 1:  Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Αντώνης Σκουλίδης

«Οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Μαίου», εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αντ. Σκουλίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, για να υπογραμμίσει «Επίσης, η αγορά θα είναι ανοιχτή την Κυριακή 06 Μαΐου 2018 από τις 11.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.. Στην διάρκεια αυτής της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευθούν πληθώρα προϊόντων της φετινής θερινής σεζόν σε χαμηλότερες τιμές και να μην περιμένουν μέχρι την περίοδο των θερινών εκπτώσεων που διεξάγονται τον Ιούλιο. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο οι καταναλωτές που σκέφτονται να προχωρήσουν σε οικονομικότερες αγορές θα πρέπει να αξιοποιήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και δημοσιεύεται έως την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Σε ότι αφορά τους εμπόρους πάντως, με βάση τα στατιστικά στοιχεία,  οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις είναι περισσότερο προσοδοφόρες σε σχέση με τις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, παρόλα αυτά είναι ένα καλό κίνητρο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εμπορικού τζίρου σε σχέση με την προηγηθείσα περίοδο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι αμελητέο.

Η αγορά της Δράμας, κατά παράδοση πάντως,  τόσο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις όσο και στην κανονική διάρκεια των εκπτώσεων προσελκύει επισκέπτες που δεν προέρχονται μόνο από τον Νομό αλλά και από την ευρύτερη περιοχή. Αυτό διότι πέραν της ποιότητας και της ποικιλίας των προϊόντων που διαθέτει παρουσιάζει το πλεονέκτημα της συγκέντρωσης των περισσοτέρων εμπορικών καταστημάτων σε μία συγκεκριμένη  περιοχή του κέντρου,  κάτι που εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων  γλιτώνει από χρόνο και κόπο,  για την σχετική έρευνα αγοράς, τους καταναλωτές.

Από 25 έως 27 Μαΐου κατά την περίοδο της ΔραμΟινογνωσίας θα υπάρξει πάντως και ένα επιπλέον εκπτωτικό τριήμερο το οποίο αποφασίστηκε, καθώς τις συγκεκριμένες ημέρες υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων.

Οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Σε ότι αφορά το καθεστώς των εκπτώσεων, η  Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αναφέρει ότι πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Φωτογραφία 2: Στιγμιότυπο από την κίνηση στα καταστήματα κατά την  περίοδο εκπτώσεων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)