Διάφορα

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του μαθηματικού διαγωνισμού Βασίλη Ξανθόπουλου

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων στους μαθητές που ξεχώρισαν  στον διαγωνισμό του Βασίλη Ξανθόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας.

Ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Ν. Δράμας διοργάνωσε και φέτος την καθιερωμένη τελετή απονομής των βραβείων «Βασίλης Ξανθόπουλος» με συνδιοργανωτές το Δήμο Δράμας, την Περιφεριακή Ενότητα Δράμας και την ΕΛΜΕ Δράμας.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται απο το 1992 στην μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου, ενώ στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων πραγμα τοποιήθηκε και ομιλία με θέμα: “Δηλητηριώδη βέλη, εκρηκτικά υλικά και γλυκό βιτριόλι: από την τραγωδία στην υπηρεσία της Ιατρικής”. απο τον Δρ. Αθανάσιο Γιάννη Ιατρό και Χημικό, τακτικό καθηγητή του Πανεπιστημίου Λειψίας.
Στην εκδήλωση Συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Δράμας με το σύνολο έντεχνης ελληνικής και ξένης μουσικής «Μουσικές συνομιλίες» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Ν. Γιαμαλή.

Στην απονομή των βραβείων παρέστησαν οι βουλευτές Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) και Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), επίσης ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Πατακάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή Μιχάλης Μλεκάνης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας Ανέστης Τερζής, συγγενείς των παιδιών που βραβεύτηκαν, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας κλπ.

Τα χρηματικά βραβεία που θα δωθηκαν φέτος είναι 1800 ευρώ από τον Δήμο της Δράμας τα οποία μοιράζονται στις τρείς τάξεις. Στον πρώτο μαθητή δίνονται 300 ευρώ, στον δέυτερο 200 και στον τρίτο 100 ευρώ. Η Περιφέρεια έδωσε 1500 ευρώ τα οποία μοιράζονται στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και συγκεκριμένα δίνονται 700 ευρώ στον πρώτο μαθητή, 500 στον δεύτερο και 300 στον τρίτο μαθητή. Επίσης υπήρχε το βραβείο του Δημοσθένη Τενεκετζή που ήταν επιστήθιος φίλος του Βασίλη Ξανθόπουλου και ο οποίος προσφέρει κάθε χρόνο 200 ευρώ στον μαθητή από όλες τις τάξης που θα δώσει το καλύτερο γραπτό.

Παράλληλα υπήρξε  το βραβείο της συμμετοχής σε εκδρομή στο Cern για τους τρείς πρώτους μαθητές της Α’ Λυκείου με χορηγία της Raycap η οποία προσφέρει ένα ικανοποιητικό ποσό για τα έξοδα των παιδιών ενώ μεταξύ άλλων όλα τα παιδιά που έχουν γράψει καλά κέρδισαν καλαίσθητα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Ακόμη στο πλαίσιο της επιβράβευσης των παιδιών υπενθυμίζεται ότι θα γίνει μία σχολική εκδρομή για τους τρείς πρώτους μαθητές της Β’ Λυκείου εντός Ελλάδος με έξοδα που καλύπτει η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν:

Από την Α’ Λυκείου, βραβεύτηκε ο Κωνσταντινίδης Μαυρουδής που βγήκε 1ος  (Μουσικό Λύκειο Δράμας), η Μαρία Δημητριάδου που βγήκε 2η  (1ο ΓΕΛ) και ο Παπαδάκης – Αρναούτογλου Βασίλης που βγήκε 3ος  (3ο ΓΕΛ).

Επίσης από την Α’ Λυκείου βραβεύτηκαν οι μαθητές: Καμπούρης Χρήστος (3ο ΓΕΛ), Σκαπέτη Δόμνα – Μαρία (1ο ΓΕΛ), Σαββίδου Όλγα (1ο ΓΕΛ), Ρουσσάκη Χρυσάνθη και Στάμου Νικολέτα (4οΓΕΛ), Δίδογλου Καλούδα και Αμαξόπουλος Άγγελος (3ο ΓΕΛ).

Αποτελέσματα Β’ Λυκείου

Από τους μαθητές της Β’ Λυκείου βραβεύτηκε ο Μπραζιώτης Σταύρος που βγήκε 1ος  (2ο ΓΕΛ), ο Τριανταφυλλίδης Βασίλειος (1ο ΓΕΛ) και  3η η Σωτηριάδου Σοφία (4ο ΓΕΛ).

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου που βραβεύτηκαν επίσης είναι οι: Παϊσίδου Στέλλα (2οΓΕΛ), Καλοσίδης Άνθιμος (2ο ΓΕΛ), Φιλτσόγλου Σαββίνα(1ο ΓΕΛ), Κουσίδης Στυλιανός (2ο ΓΕΛ) και Παντούλης Φώτιος (2ο ΓΕΛ).

Αποτελέσματα Γ’ Λυκείου

Από τους 26 μαθητές της Γ’ Λυκείου, βραβεύτηκε ο Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος που βγήκε 1ος  (1ο ΓΕΛ), η Καζάκου Εριέτα που βγήκε 2η  (2ο ΓΕΛ) και ο Φιλιμίδης Κωνσταντίνος που βγήκε 3ος (3οΓΕΛ).

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που βραβεύτηκαν επίσης είναι οι: Γιαννάκη ΘεοδώραΤοζακίδης Δημήτριος (2ο ΓΕΛ), Χλης Νικόλαος (1ο ΓΕΛ), Καραγιαννίδης Μίνωας (1ο ΓΕΛ), Νέδιος Κωνσταντίνος (3ο ΓΕΛ), Σαββίδης Ευστάθιος (2ο ΓΕΛ), Κυριατζής Νικόλαος (3ο ΓΕΛ) και Κατσακίδης Κωνσταντίνος (3οΓΕΛ).

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος στη μνήμη του οποίου γίνεται ο διαγωνσιμός γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Εκεί υπήρξε μαθητής του μεγάλου Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ (βραβείο Nobel Φυσικής 1983), γνωστού από το ομώνυμο Όριο Chandrasekhar. Δίδαξε στα πανεπιστήμια Montana S.U., Syracuse, Harvard, Chicago και στο ινστιτούτο Max Plank. Διετέλεσε επιμελητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-82). Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Συνεισέφερε στη μελέτη των συγκρουόμενων επίπεδων βαρυτικών κυμάτων. Μαζί με τον Τσαντρασεκάρ ανακάλυψαν μία ακριβή λύση για τη σύγκρουση αυτή, κατά την οποία τα βαρυτικά κύματα αλληλεπιδρούν μη γραμμικά και δημιουργούν στη ζώνη αλληλεπιδράσεως μια καμπυλωμένη περιοχή του χωρόχρονου που είναι τοπικώς ισομετρική προς το Κενό Kerr. Η λύση αυτή ονομάζεται σήμερα «λύση Chandrasekhar-Ξανθόπουλου για συγκρουόμενο επιπεδο κύμα». Επίσης, ασχολήθηκε με θέματα Μαθηματικής Φυσικής, ιδίως σχετιζόμενα με την επίλυση μη γραμμικών διαφορικών εξισώσεων που βέβαια χρειάζονται πολύ στη Γενική Σχετικότητα.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 60 πρωτότυπες εργασίες, πάνω από 200 κριτικές εργασιών άλλων επιστημόνων και το μικρό εκλαϊκευτικό βιβλίο «Περί αστέρων και Συμπάντων» (Πανεπ.Εκδόσεις Κρήτης, 1η έκδ.1986).

Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενω δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε επισης και ο μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.

Προς τιμή του Βασίλη Ξανθόπουλου το αμφιθέατρο του 1ου Γεν. Λυκείου Δράμας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκαν «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας«Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β.Ξανθόπουλου – Σ.Πνευματικού» στη μνήμη τους, η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές»Xanthopoulos Award», θεσμοθετημένο επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονεμόμενο μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)