Διάφορα

Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά καρκίνου

Η Δράμα κατέχει την τέταρτη θέση στους νομούς με την μεγαλύτερη θνησιμότητα

Με επιτυχία και την συμμετοχή 235 συνέδρων ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή το 4ο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» που πραγματοποιήθηκε από 13 μέχρι 15 Απριλίου στο ξενοδοχείο Κούρος και  φέτος ήταν αφιερωμένο στην πρόληψη της επάρατης νόσου.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου έκανε κατα την δεύτερη ημέρα, στην τελετή έναρξης ο γνωστός συγγραφέας Χ. Π Φαράκλας αναπτύσσοντας το θέμα » Η Δράμα ως θέμα και ως τόπος βιβλιοεκδοτικής δραστηριότητας».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έχουν προηγηθεί άλλα τρία συμπόσια και δύο ενδιάμεσες συνεδρίες μία για την πολυπλοκότητα του καρκινοπαθούς και μία ακόμη για τον παιδικό καρκίνο. Φέτος υπήρξε και σημαντικός αριθμός ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού 45 άτομα. Παράλληλα αποδείχθηκε ότι έγινε πλέον θεσμός το forum των συλλόγων καρκινοπαθών στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι μεταξύ άλλων από την Χίο, τα Γιαννιτσά, την Πτολεμαΐδα, την Έδεσα, την Βέροια κλπ

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» στην διάρκεια του συνεδρίου έγινε επισήμανση πολλών παραγόντων που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ξεκινώντας από το κάπνισμα το οποίο ευθύνεται και για την διεύρυνση του ποσοστού του καρκίνου στο γυναικείο φύλο. Το κάπνισμα ως αιτία δημιουργίας καρκίνου στις γυναίκες έχει ξεπεράσει πλέον ακόμη και τον καρκίνο του μαστού. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» θα πρέπει να ξεκινήσει μία μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία και από την άλλη θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι που αφορούν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους…»σε όποιο εστιατόριο και καφετερία πας όλοι είναι με ένα τσιγάρο στο χέρι. Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο…»

Σε ότι αφορά την Δράμα, από την καταγραφή των νεοπλασιών που υπήρξε φαίνεται ότι το 60% των περιπτώσεων καρκίνου δεν σχετίζεται ούτε με την ηλικία ούτε με την οικονομική ή μορφωτική κατάσταση των ασθενών. Από την ίδια μελέτη που αφορά την Δράμα φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος πληθυσμός των καρκινοπαθών που καταγράφηκαν είναι οικονομικά ανενεργός.

Eδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της αυξημένης εμφάνισης καρκίνων στον νομό Δράμας εμφανίζεται από στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που έγινε πριν από δυο δεκαετίες. Από αυτά τα στοιχεία όπως αναφέρει ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, φαίνεται ότι η Δράμα κατέχει την τέταρτη θέση στους νομούς με την μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνο.

Απο τις έρευνες πάντως που έχουν γίνει δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο που να συμβάλλει στην αυξημένη εμφάνιση καρκίνου στον Νομό. Για το ίδιο θέμα, δηλαδή για τα αίτια των αυξημένων ποσοστών, έχουν εκφραστεί μόνο απόψεις που όμως δεν έχουν αποδειχθεί με στοιχεία.

Στους παράγοντες που πιθανολογείται ότι μπορεί να επηρεάζουν την συχνότερη εμφάνιση του καρκίνου έχουν συμπεριληφθεί και  τα ποσοστά Ραδονίου στην περιοχή, ακούστηκε μάλιστα ότι αυτά είναι αυξημένα σε περιοχές όπως αυτή μεταξύ Δοξάτου – Ανδριανής. Στις μετρήσεις όμως που έγιναν πριν από 4 χρόνια από συνεργεία του Δημόκριτου δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχουν περιοχές με υψηλότερη συγκέντρωση Ραδονίου. Επιδημιολογικά δεδομένα για τα ποσοστά του καρκίνου στην περιοχή δεν υπάρχουν.

Ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή, Θράκης κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ επισημαίνει ότι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στη Δράμα παραμένουν σταθερά υψηλά και απαιτούνται επιδημιολογικές μελέτες για να διερευνηθούν τα αίτια. Τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι μόνο πληθυσμιακής βάσης που αφορούν τη θνησιμότητα.

Σε ότι αφορά την περιβαλλοντική ρύπανση της περιοχής από φυτοφάρμακα, όπως αναφέρει ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, αυτά  έχουν μερίδιο ευθύνης αλλά όχι μόνο στην Δράμα. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν καταναλώνουν προϊόντα μόνο από τη Δράμα αλλά και από άλλες περιοχές.

Μετρήσεις που να αποδεικνύουν ευθύνες στα ποσοστά καρκινογεννέσεων απο τη   έκκληση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και ειδικότερα από την διαρροή στο Κοζλοντούι επίσης δεν υπάρχουν. Μάλιστα όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρει ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ακούγονται ως υποψίες και μπορεί να γίνονται πιστευτά αλλά δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά με επιδημιολογικές μελέτες.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)