Διάφορα

Στο επίκεντρο τα πνευστά του Πόντου στο 1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού της Προσοτσάνης

O Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος»και ο Δήμος Προσοτσάνης διοργανώνουν το 1ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού» με θέμα: «Tα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου – Η πολιτιστική κληρονομιά της Νικόπολης». Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Προσοτσάνης στις 21 και 22 Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης «Ο Πόντος» κ. Παντελής Παπαδόπουλος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, επισημαίνει ότι το σκεπτικό της διοργάνωσης του συνεδρίου βασίζεται στην επιθυμία των ανθρώπων του Συλλόγου «Ο Πόντος» να φέρουν σε επαφή τους κατοίκους της περιοχής, με τα πνευστά μουσικά όργανα της Νικόπολης και ευρύτερα του Πόντου κυρίως  τον Ζουρνά και το Αγγείο ή φλογέρα. Σημειώνεται ότι στις κοινωνικές εκδηλώσεις που γινόταν σε ανοιχτούς χώρους στον Πόντο, κυρίαρχο ρόλο έπαιζε ο ζουρνάς με τη συνοδεία νταουλιού, και κατά δεύτερο το αγγείον (τουλούμ’). Λόγω της μεγάλης ηχητικής έντασης ακουγόταν σε μεγάλη απόσταση και έδινε τη δυνατότητα να χορεύουν πάρα πολλά άτομα ακούγοντάς το, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί με τον κεμεντζέ.

Το Χειλιαύρι  (χιλίαυλος) Γαβάλ ή γαβαλόπον (φλογέρα) ήταν κατεξοχήν ποιμενικό όργανο που το κατασκεύαζαν οι βοσκοί στα βουνά του Πόντου και παίζοντάς το περνούσαν ευχάριστα τις ατέλειωτες ημέρες της μοναξιάς τους. Στην περιοχή της Ματσούκας αυτό το όργανο απέδιδε περίφημα τον ανεπανάληπτο βουκολικό σκοπό «μακρύν καϊτέν» ή «ορμανί καϊτέν» ή «ομάλια» (μακρόσυρτος σκοπός ή σκοπός του δάσους).

Όπως αναφέρει ο κ. Π. Παπαδόπουλος σήμερα στην περιοχή της Προσοτσάνης διαμένουν περίπου 200 οικογένειες Ποντίων εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Νικόπολη του Πόντου. Ο Ποντιακός Σύλλογος «Ο Πόντος» που ιδρύθηκε στην δεκαετία του 80 και συγκεκριμένα το 1986,  έχει σειρά δραστηριοτήτων στο ενεργητικό του, ανάμεσα στις οποίες η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νεολαίας, η συμμετοχή στην Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της Παμποντιακής κ.α. Στόχος των ανθρώπων της διοίκησης του  συλλόγου είναι να αφυπνίσουν το Ποντιακό στοιχείο της περιοχής προκειμένου να μην χαθεί η παράδοση, η γλώσσα και η μουσική του Πόντου στο πέρασμα του χρόνου.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου Ποντιακού Πολιτισμού της Προσοτσάνης (21 Απριλίου) περιλαμβάνει την έναρξη των εργασιών στις 17.00 το απόγευμα με αντικείμενο «Τα πνευστά μουσικά όργανα του Πόντου» οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώνονται στις  21.00 το βράδυ. Στο τέλος της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει δεξίωση.  Την δεύτερη ημέρα, 22 Απριλίου οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και εστιάζονται κυρίως στην ιστορία της Νικοπόλεως του Πόντου, απο την σκοπιά της πολιτιστικής, αλλά και ευρύτερα  της κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή.  Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 5 περίπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)