Διάφορα

Ζωή Τσόκανου: «Διαχρονική η γλώσσα της συμφωνικής μουσικής»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μιλάει στα «Χ» για την αυριανή συναυλία στην Δράμα και την ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα επισκεφτεί την Δράμα για μία συναυλία αύριο Σάββατο 14 Απριλίου 2018 στις 20:30 στο Μουσικό Σχολείο Δράμας στο πλαίσιο εξορμήσεών της σε πόλεις όλης της Β. Ελλάδας που σκοπό έχουν να φέρουν τη συμφωνική μουσική παντού. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα «ΧΡΟΝΙΚΑ».

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει :Antonio Vivaldi: Κοντσέρτο για πίκολο φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων, Χρήστος Σαμαράς: Μακεδονική Ραψωδία, Antonio Vivaldi: Καλοκαίρι από τις ‘4 εποχές’, Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα (‘Ηρωική’). Στην διεύθυνση της ορχήστρας ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, στο φλάουτο η Ματούλα Χατζή και στο βιολί η Γκρέτα Παπά.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου μιλάει στα «Χ» για την συναυλία , την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την  παγκόσμια και διαχρονική γλώσσα της συμφωνικής μουσικής.

Η ελληνίδα αρχιμουσικός με σπουδές στην γενέτειρά της Θεσσαλονίκη και στη Ζυρίχη της Ελβετίας έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2017 είναι η Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Κ. Τσόκανου πως προέκυψε η συναυλία στην Δράμα και τι θα παρακολουθήσει το μουσικόφιλο κοινό σε αυτήν;

Η συναυλία προέκυψε μέσα από ένα πλάνο σχεδιαζόμενων εξορμήσεων της Κ.Ο.Θ. σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα και στην περιφέρεια να απολαύσει συναυλίες συμφωνικής μουσικής, που δυστυχώς δεν έχει συχνά την ευκαιρία. Έτσι επισκεπτόμαστε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο την Βέροια, την Κέρκυρα, την Κομοτηνή και την Δράμα.

Στη συγκεκριμένη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα δύο εκ των κορυφαίων συνθετών όλων των εποχών, του Βιβάλντι και του Μπετόβεν, μέσα από πολύ γνωστά κι αγαπημένα έργα τους, όπως το ‘Καλοκαίρι’ από τις ‘Τέσσερις Εποχές’ και το ‘Κοντσέρτο για πίκολο’ του πρώτου και την Ηρωική Συμφωνία του δεύτερου. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να χαρεί και τη ‘Μακεδονική Ραψωδία’ του σπουδαίου Δραμινού συνθέτη και καθηγητή Χρήστου Σαμαρά.

Θα διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, ενώ σολίστ θα είναι δύο ιδιαιτέρως ταλαντούχες γυναίκες από το δυναμικό της Κ.Ο.Θ., η Ματούλα Χατζή στο φλάουτο πίκολο και η Γκρέτα Παπά στο βιολί.

Περίπου 60 χρόνια λειτουργίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Με δεδομένη την περίοδο κρίσης και τις οικονομικές δυσκολίες που διανύουμε πιστεύετε ότι είναι αισιόδοξο το μέλλον της όπως και των άλλων οργανισμών που προσφέρουν στον χώρο του πολιτισμού;

Η κρίση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Και στην Ευρώπη της κρίσης υπάρχουν δυσκολίες στους πολιτιστικούς φορείς και είναι κάτι που το έχω ξαναδεί και το βιώνω πολύ συχνά στο επάγγελμά μου. Θεωρώ λοιπόν ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να κοιτάξουμε αισιόδοξα το μέλλον προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες. Έτσι απαιτείται αφενός μία οικονομία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, αλλά παράλληλα αυτή να συνδυάζεται με συνεχή αναζήτηση δημιουργικών λύσεων. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανθρώπινη ανάγκη, που γίνεται εντονότερη στις δύσκολες περιόδους.

Πόση αποδοχή έχει στις ημέρες μας η κλασική μουσική και με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να αποκτήσει περισσότερους φίλους;

Στην εποχή μας έχουν ευτυχώς ξεπεραστεί, σε μεγάλο βαθμό, τα στερεότυπα του παρελθόντος σχετικά με την κλασική μουσική και το ποιους αυτή αφορά. Έχουμε κάνει κι εμείς ως Κ.Ο.Θ. μία τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε με σειρά δράσεων το έλλειμμα εκπαίδευσης που δημιουργούσε και συντηρούσε όλα αυτά τα στερεότυπα και έχουμε καταφέρει πολλά.

Η συμφωνική μουσική είναι και μία μουσική που άντεξε στους αιώνες, αλλά και μία μουσική που συνεχίζει να γράφεται και σήμερα. Είναι μία παγκόσμια και διαχρονική γλώσσα που ενώνει όλους τους ανθρώπους κάθε εποχής.

Εμείς επιδιώκουμε με συντονισμένες δράσεις να προσεγγίζουμε τους πάντες και να ανανεώνουμε συνεχώς το κοινό μας. Αυτό γίνεται και με ειδικά διαμορφωμένες εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και με μία σειρά εναλλακτικών δράσεων, όπως συναυλίες στο αεροδρόμιο, σε ιδρύματα, σε νοσοκομεία, σε πλατείες, σε εργοτάξια, σε σχολεία, σε κέντρα απεξάρτησης κτλ. Παράλληλα εκτείνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας με άλλους φορείς, ώστε μέσα από συνέργειες να καταφέρουμε να ανοίγουμε νέους δρόμους επαφής με το κοινό.

H ΚΟΘ συμπεριλαμβάνει στο νέο της πρόγραμμα, σειρά μουσικοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων (μουσικά παραμύθια και…συμφωνικές κωμωδίες. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει πλέον και στο κοινό νεαρότερης ηλικίας;

Όπως σας ανέφερα η προσπάθεια προσέγγισης των νέων είναι μία συνεχής και χρόνια προσπάθεια, που σιγά σιγά αλλά σταθερά αποδίδει καρπούς. Έχουμε επισκεφτεί δεκάδες σχολείων, έχουμε παίξει σε δημοτικά γυμναστήρια με περισσότερα από 2.000 παιδιά μέσα, έχουμε υποδεχτεί χιλιάδες μαθητών σε γενικές μας δοκιμές και τα τελευταία χρόνια και σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αυτό που έχει αλλάξει φέτος είναι ότι πλέον γίνεται μία πολύ πιο εξειδικευμένη προσπάθεια στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και δημιουργούμε διαφορετικές προτάσεις για κάθε ηλικία, ‘μιλώντας στη γλώσσα του κάθε παιδιού’ μέσα από τη μουσική μας. Κάναμε την ‘Παιδική Γωνιά’ για παιδιά 4-9 ετών που συνδύαζε μουσική, με εικόνες και παραμύθι και έχουμε τώρα το ‘Πάμε ΟΡΧΗΣΤΡΑ!’ που είναι ουσιαστικά μία συμφωνική κωμωδία για παιδιά και νέους 9-15 ετών, σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο τις σχετικές μας δράσεις και στοχεύοντας σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και τις προσχολικές.

Τι θα είχατε να πείτε στους φίλους της συμφωνικής μουσικής στην Δράμα λίγο πριν την προγραμματισμένη συναυλία;

Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που θα επισκεφτούμε την όμορφη πόλη σας για να μας γνωρίσετε από κοντά. Η Κ.Ο.Θ. έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε όλο τον ελλαδικό χώρο, αλλά έχει εκπροσωπήσει επάξια τον ελληνικό πολιτισμό και στο εξωτερικό. Για εμάς κάθε επίσκεψη σε άλλη πόλη είναι μία ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερους φίλους που θα αγαπήσουν τη μουσική, μέσα από τις συναυλίες μας.

Για μένα είναι διπλή η χαρά, αφού κατάγομαι από την περιοχή και τρέφω μία ιδιαίτερη αγάπη για τη Δράμα.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)