Διάφορα

«Ο μεγαλύτερος «φονιάς» είναι ο καρκίνος του πνεύμονος…»

Ο Χαράλαμπος Ανδρεάδης Ογκολόγος μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ

Στις 13-15 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη πόλη της Δράμας και στο ξενοδοχείο «Κούρος» το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα τη Πρόληψη του Καρκίνου.

Το Σεμινάριο οργανώνεται από την Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», μια Επιστημονική Εταιρεία που δημιουργήθηκε από δραμινούς ιατρούς και άλλους Επιστήμονες που ασχολούνται με τον καρκίνο και ζουν και σταδιοδρομούν εκτός Δράμας. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του Σεμιναρίου η Κινητή Μονάδα πρόληψης του καρκίνου από το Θεαγένειο ΑΝΘ και γιατροί από την Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούν προληπτικές μαστογραφίες, κλινική εξέταση μαστών και έλεγχο δερματικών βλαβών στα πλαίσια της πρόληψης καρκίνου μαστού και μελανωμάτων. Ο έλεγχος θα γίνεται στο κτίριο της Νομαρχίας.

Ο Δρ Χαράλαμπος Ανδρεάδης συνπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου είναι Παθολόγος Ογκολόγος και στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλά στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το Συμπόσιο την αξία της πρόληψης αλλά μεταξύ άλλων και για την προσπάθεια ογκολογικής κλινικής στη Δράμας .  Ο κ. Χ. Ανδρεάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη της Δράμας, όπου τελείωσε τη Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε την Υπηρεσία Υπαίθρου στο Σιδηρόνερο Δράμας. Άρχισε ειδικότητα στο Νοσοκομείο Δράμας και τελείωσε στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης. Από το 1990 μέχρι σήμερα υπηρετεί στο Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Έλαβε την ειδικότητα του Παθολόγου Ογκολόγου το 1996 και τη Διδακτορική του Διατριβή το 2004. Από το 2011 διευθύνει το 3ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Από το 2008 μέχρι σήμερα μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Ερεύνης του Καρκίνου»…

K. Ανδρεάδη το μήνυμα του φετινού Συνεδρίου είναι ότι καλύτερη η πρόληψη από την θεραπεία αν κρίνουμε από τον τίτλο. Σε τι συνίσταται η πρόληψη και πόσο μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από τον καρκίνο;

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη πρόσκληση και με την ευκαιρία που μου δίνετε να ευχαριστήσω τον Επιστημονικό κόσμο της Δράμας για τη φιλοξενία και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τον Σύλλογό μας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» και την κοινωνία της Δράμας γιατί αγκαλιάζει όλες τις εκδηλώσεις της Εταιρείας μας.

Πράγματι, όπως είπατε και σεις, το φετινό μας Συνέδριο αναφέρεται στην αξία της πρόληψης του καρκίνου. Και αποφασίστηκε αυτή η θεματολογία μετά από συζητήσεις και αιτήματα του απλού κόσμου της Δράμας, ο οποίος ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου στην περιοχή μας.

Η πρόληψη έγκειται στην υιοθέτηση πολύ απλών τρόπων και αποφάσεων, έτσι, ώστε αλλάζοντας κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από πολλές μορφές καρκίνου. Υπάρχει η πρωτογενής και η δευτερογενής πρόληψη. Με τη πρωτογενή αποτρέπουμε εντελώς την ανάπτυξη καρκίνου, διότι δεν επιτρέπουμε τις αιτίες του καρκίνου να επηρεάσουν τον οργανισμό μας και με την δευτερογενή προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, οπότε και τον θεραπεύσουμε πιο εύκολα και πιο ανώδυνα. Έτσι, επί παραδείγματι, με τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV αποτρέπουμε –σε πολύ μεγάλο βαθμό-  την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας, με τον εμβολιασμό κατά του ιού της ηπατίτιδας Β μειώνουμε τη πιθανότητα να εμφανιστεί ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Ακόμα, η αποφυγή καπνίσματος, η αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, ο υγιεινός τρόπος δίαιτας, η άσκηση, η γυμναστική, η μείωση του σωματικού βάρους, η μείωση της έκθεσης στον ήλιο, κλπ, αποτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους την εμφάνιση πολλών κακοηθειών. Όσον αφορά τη δευτερογενή πρόληψη είναι χιλιοειπωμένο ότι ετήσιοι έλεγχοι με μαστογραφίες, γυναικολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, κατά καιρούς εξετάσεις κολονοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων, ακτινογραφιών θώρακος σε καπνιστές ή ειδικές επαγγελματικές ομάδες κλπ, βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση πολλών καρκίνων. Όλα αυτά που σας ανέφερα έχουν διαπιστωθεί με εκατοντάδες μελέτες. Εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι με την εφαρμογή αυτών των απλών τρόπων στη καθημερινότητά μας μειώνεται η επίπτωση του καρκίνου μέχρι 40%, ποσοστό πολύ σημαντικό. Αυτό είναι γεγονός και δεν διαψεύδεται, αλλά δυστυχώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά ακόμα και επίσημοι κρατικοί φορείς δεν έχουν πειστεί για το τεράστιο όφελος της πρόληψης. Ο μεγαλύτερος «φονιάς» είναι ο καρκίνος του πνεύμονος. Για τον καρκίνο αυτόν αιτιοπαθολογικός παράγων στο 70% των περιπτώσεων είναι το κάπνισμα. Και όμως, βλέπετε, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, δεν πείθεται, μεγάλο ποσοστό της νεολαίας καπνίζει, και το σπουδαιότερο δεν πείθονται Κυβερνήσεις, Κοινοβούλια και Υπουργεία. Ο νοών νοείτω…!

Για όλα αυτά, αλλά και για τις εξελίξεις στην πρόληψη, όχι μόνο σε επιδημιολογικό και κλινικό, αλλά ακόμα και σε μοριακό επίπεδο θα μιλήσουμε στο Συνέδριό μας.

Η Ανοσοθεραπεία είναι ένας νέος μεγάλος θεραπευτικός ορίζοντας;

Η Ανοσοθεραπεία έχει μπει στη θεραπευτική του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Εδώ και δεκαετίες το μεγάλο επιστημονικό ερώτημα ήταν γιατί ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα σαν ξένα κύτταρα και δεν τα καταπολεμά, αλλά αντίθετα τα «φιλοξενεί», τα τρέφει και τα βοηθά να επεκτείνονται και να μεθίστανται. Με τις προόδους της βιολογίας έγινε αντιληπτή οι βιολογικοί μηχανισμοί που ερμηνεύουν γιατί ο καρκίνος «κρύβεται» και έχουν αναπτυχθεί φάρμακα ανοσοθεραπευτικά που «ξυπνάει» το ανοσολογικό σύστημα του καρκινοπαθούς και το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα καταπολεμάει τα καρκινικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε δει θεαματικά αποτελέσματα σε πολλά είδη καρκίνου. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι καταιγιστική και περιμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

Πόσο εφικτή είναι η λειτουργία  ογκολογικής κλινικής στη Δράμα. Γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;

Η λειτουργία μιας Ογκολογικής Κλινικής σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο δεν είναι απλό θέμα. Η άσκηση της σύγχρονης Ογκολογίας είναι πολύ σύνθετη. Απαιτεί εξειδίκευση σε πολλές ειδικότητες (Ογκολογική Χειρουργική, Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, Πυρηνική Ιατρική, εξειδικευμένος Τεχνολογικός εξοπλισμός, ιδιαίτερες εγκαταστάσεις διάλυσης αντινεοπλασματικών φαρμάκων, εξειδικευμένο Νοσηλευτικό προσωπικό, εξειδίκευση Φαρμακοποιών, κλπ). Επομένως, εκτιμώ ότι λειτουργία αυτόνομης Ογκολογικής Κλινικής σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο σαν της Δράμας είναι ανέφικτη με τα σημερινά δεδομένα. Όμως, είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην παρουσία 1-2 Παθολόγων Ογκολόγων, ενταγμένων σε Παθολογική Κλινική, οι οποίοι σε συνεργασία με Ογκολογικά Νοσοκομεία και Ογκολογικές μονάδες του κέντρου θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν σε πολλά επίπεδα θεραπευτικές και νοσηλευτικές ανάγκες των πολιτών μιας επαρχίας και να μειώσουν αφ’ ενός μεν τη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών εξ αιτίας των συχνών μεταβάσεων τους στο κέντρο και αφ’ ετέρου με την αποσυμφόρηση των υπερπληρωμένων κεντρικών Ογκολογικών μονάδων και Νοσοκομείων.

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την συχνότητα  εμφάνισης του Καρκίνου; Αν ναι ποιές περιοχές και ποιοί άνθρωποι και πόσο συχνά  εμφανίζουν περισσότερο ασθένειες αυτού του τύπου;

Ο καρκίνος διεθνώς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Όσο άλλα νοσήματα γίνονται αντιμετωπίσιμα και ιάσιμα, όσο ο πληθυσμός θα ζει περισσότερο, όσο οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον θα επιτρέπονται και όσο ανθυγιεινοί τρόποι ζωής θα υφίστανται, τόσο ο καρκίνος θα αυξάνει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο καρκίνος ανέβηκε πλέον στην 1η θέση νοσηρότητας και θνητότητας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Το ευχάριστο βέβαια είναι ότι όσο αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης, άλλο τόσο μειώνεται η θνησιμότητα από καρκίνο, λόγω των τεραστίων εξελίξεων στη πρώιμη διάγνωση και στη θεραπεία του. Όσον αφορά το ερώτημα ποιοί άνθρωποι εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο ξεκάθαρες απαντήσεις υπάρχουν κατ’ εξοχήν για τους καπνιστές, τους καταχραστές αλκοόλ, τους παχύσαρκους, στους ανθρώπους που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, στους φορείς του ιού ηπατίτιδας και HPV, τους υπερβολικά εκτεθειμένους στην ηλιακή ακτινοβολία, σε πληθυσμούς που δεν έχουν την Μεσογειακή δίαιτα σαν πρότυπο διατροφής και σε ανθρώπους με ιδιαίτερα κληρονομικά νοσήματα και φορείς προκαρκινικών βλαβών και φυσικά σε όλους τους ηλικιωμένους, αφού ο καρκίνος είναι κυρίως νόσημα των μεγάλων ηλικιών, αλλά όχι μόνον.

Αντιμετωπίζονται  όλα τα περιστατικά καρκίνου στην Ελλάδα  σε επίπεδο εξετάσεων και θεραπείας;

Η Ογκολογία στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Όλες οι θεραπευτικές μέθοδοι και όλα τα Ογκολογικής φύσεως φάρμακα και παρεμβάσεις διατίθενται για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων ασθενών και μάλιστα –τα περισσότερα εξ αυτών- δωρεάν. Οι Έλληνες επιστήμονες απολαμβάνουν υψηλής εκτιμήσεως από συναδέλφους τους στην Ευρώπη, ενώ δεκάδες Έλληνες ερευνητές και κλινικοί ιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο στελεχώνουν σημαντικές θέσεις σε Νοσοκομεία και Ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Κάνει η πολιτεία όσα  θα έπρεπε για να στηρίξει την περίθαλψη και την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών;

Η Ελληνική Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των Ογκολογικών ασθενών. Υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμα πολλά προβλήματα οργάνωσης των Ογκολογικών μονάδων, στελέχωσής τους από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δικτύωσης των Δημοσίων Ογκολογικών υπηρεσιών (μεγάλες περιοχές της Ελλάδος στερούνται Ογκολογικών υπηρεσιών και μεγάλο ποσοστό πολιτών αναγκάζεται να μετακινείται). Τέλος σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσκολία προσέγγισης των Ογκολογικών ασθενών σε δημόσια Ογκολογικά κέντρα, κυρίως λόγω υπερπλήρωσης των κρατικών Ογκολογικών Νοσοκομείων. Τέλος, πολύ ακανθώδες πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η νοσηλεία των ασθενών τελικού σταδίου. Δεν υπάρχει καμιά διάθεση οργάνωσης και επίλυσης αυτού του θέματος που αφορά πολλές οικογένειες και είναι μεγάλο κοινωνικό και ηθικό ζήτημα.

Πόσο επηρεάζεται ο οικογενειακός περίγυρος ενός καρκινοπαθή όταν διαπιστωθεί τέτοιο πρόβλημα υγείας και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσει;

Όταν ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με καρκίνο, αλλάζει όλη η ζωή του. Μοιραίως, αλλάζει και η ζωή των οικείων του, της οικογενείας του, του περιβάλλοντός του. Ανατρέπονται σχέδια, αναδιαμορφώνονται προτεραιότητες, αλλάζουν προγράμματα. Οι καρκινοπαθείς συνήθως γίνονται πολύ εύθραυστοι και η ανάγκη στήριξής τους είναι συνεχής. Ευτυχώς, στη χώρα μας, η δυναμική της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος είναι ακόμη ισχυρά κι αυτό βοηθάει τόσο τον καρκινοπαθή, όσο και την οικογένειά του. Βέβαια, πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια του ασθενούς και του οικογενειακού περίγυρου έχει ο θεράπων ιατρός, με τον τρόπο που προσεγγίζει τον καρκινοπαθή, με τον τρόπο που κάνει τη πρώτη ανακοίνωση της διάγνωσης, με τα λόγια που χρησιμοποιεί για τις θεραπείες και το μέλλον του ασθενούς. Έχει μεγάλη σημασία η προσωπικότητα του θεράποντος ιατρού, η εμπειρία του, αλλά και το ύφος του κέντρου όπου γίνεται η νοσηλεία και οι θεραπείες. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις η αρωγή ψυχιάτρου, ψυχολόγου ή άλλων ανθρώπων με εμπειρία σε διαχείριση τέτοιων καταστάσεων είναι πολύτιμη. Πάντως, σε όλη τη πορεία της διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης –κατά την προσωπική μου γνώμη- η λυδία λίθος είναι η αλήθεια και η ανάπτυξη ειλικρινούς σχέσης ιατρού-ασθενούς-οικογένειας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Με τον τρόπο αυτό λύνονται αυτόματα πολλά προβλήματα.

Θεωρείτε ότι κάποια στιγμή θα πάψει ο καρκίνος να είναι τόσο σημαντική απειλή για την ανθρωπότητα και  πόσο μακριά απέχουμε από αυτό;

Ο καρκίνος δεν θα πάψει να υπάρχει σαν νόσημα. Δεδομένου ότι η βασική γενεσιουργός αιτία είναι η πάσης φύσεως βλάβη του DNA του ανθρώπου, είτε εξ αιτίας γήρανσης και κληρονομικότητας, είτε λόγω επίδρασης βλαβερών παραγόντων του περιβάλλοντος, καρκίνος πάντα θα υπάρχει. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε την καθημερινότητά μας ώστε να μειώνουμε συνεχώς την επίπτωσή του, να βρίσκουμε τρόπους έγκαιρης διάγνωσης και να βρίσκουμε κατάλληλες θεραπείες, ώστε ο καρκίνος να καταστεί εν τέλει μια χρόνια νόσος, όπως άλλες χρόνιες νόσοι (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, κλπ). Ήδη αυτό έχει αρχίσει να πραγματώνεται αν σκεφτούμε πόσοι ασθενείς, ακόμη και με μεταστατικό καρκίνο ζουν πλέον για πολλά χρόνια.

Tι περιμένετε από το Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνεται για 4η φορά στην Δράμα;

Είμαστε πολλοί χαρούμενοι για τα Συνέδρια που κάνουμε στη Δράμα. Το Επιστημονικό πρόγραμμα το διαμορφώνουμε έτσι ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν ειδικοί Επιστήμονες, ο ιατρικός κόσμος της Δράμας και των όμορων Νομών, αλλά και οι απλοί πολίτες της Δράμας. Για αυτό και το αγκαλιάζουν πολλοί άνθρωποι και πάντα έχει επιτυχία. Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν με ομιλίες και παρεμβάσεις δεκάδες επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Παθολόγοι Ογκολόγοι, Χειρουργοί, Χειρουργοί Μαστού, Ακτινοθεραπευτές, Γυναικολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, ΩΡΛ, Ουρολόγοι, Δερματολόγοι, Βιολόγοι, Ψυχίατροι, Ακτινοδιαγνωστές, Εντατικολόγοι, και άλλοι, οι οποίοι είτε είναι Δραμηνοί Επιστήμονες, είτε έχουν έλθει από διάφορα Ογκολογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, της Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακοί, ιατροί του ΕΣΥ, ιδιώτες, ερευνητές, κλπ.

Τι περιμένουμε; Ευελπιστούμε πρώτα να μεταφέρουμε τις ευχάριστες ειδήσεις της προόδου στις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, να ανακοινώσουμε τις ευοίωνες εξελίξεις των νέων αντικαρκινικών θεραπειών και δεύτερον και κυριότερο να ξανατονίσουμε την αξία της πάσης φύσεως πρόληψης, ώστε ακόμη μια φορά να γίνει κατανοητό ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο, φτηνότερο και απλούστερο φάρμακο κατά του καρκίνου.

Η Εταιρεία σας θα έχει άλλου είδους εκδηλώσεις πλην του Συνεδρίου που προαναφέρθηκε;

Η Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» ήλθε σε επικοινωνία με το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και με το Νοσοκομείο Δερματικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και θα έχουμε τη χαρά να προσφέρουμε υπηρεσίες πρόληψης καρκίνου μαστού και μελανώματος σε όποιον Δραμηνό πολίτη επιθυμεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Έτσι, έχει κινητοποιηθεί και θα έλθει στη Δράμα η Κινητή Μονάδα προληπτικού ελέγχου του Θεαγενείου στελεχωμένη με 3 ιατρούς, δύο νοσηλεύτριες και δύο τεχνολόγους που θα κάνουν επί τόπου προληπτικές μαστογραφίες και κλινική εξέταση μαστών και δύο γιατροί από τη Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Α.Π.Θ. που θα υποβάλλουν όποιον πολίτη επιθυμεί σε δερματολογική εξέταση για σπίλους, δερματικές αλλοιώσεις ή κάθε άλλη ύποπτη δερματολογική βλάβη στα πλαίσια πρόληψης μελανωμάτων. Όσοι από τους αναγνώστες σας θέλουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας για να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού.

Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να εκδηλώσω τις πολλές και θερμές ευχαριστίες της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» και των συντελεστών του Συνεδρίου για την αμέριστη συμπαράσταση και τη βοήθεια που είχαμε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας και ιδίως από την Πρόεδρό του κ. Ευγενία Σαραφίδου, από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, από το Νοσοκομείο Δράμας και από άλλους φορείς δημοσίους και ιδιωτικούς της Δράμας που έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους σε τέτοιου είδους επιστημονικές εκδηλώσεις.

Συνέντευξη: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)