Διάφορα

Εκτενής ενημέρωση στο Δημ. Συμβούλιο

Ορατή η συγχώνευση των τμημάτων της Δράμας  με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη των συγχωνεύσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για το μέλλον των τριών τμημάτων ΤΕΙ που λειτουργούν στην Δράμα.

Παρόντες στην συνεδρίαση του οργάνου πέραν των στελεχών του Δήμου Δράμας ήταν μεταξύ  άλλων οι τρείς Βουλευτές του Νομού Δράμας κ.κ. Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ), και Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκταρική Συμπαράταξη). Απο την πλευρά της Ακαδημαικής Κοινότητας συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτριος Εμμανουλούδης, η Κοσμήτορας
ΣΤΕΓ & ΤΤ&Δ Θεοδώρα Μέρου ενώ παρενέβη μέσω skype και ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κ.   Γεώργιος Στάμου. Δεν παρέστησαν παρότι προσκλήθηκαν στην συνεδρίαση, εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος. Στην συνεδρίαση παρέστησαν πέραν των εκπροσώπων τοπικών φορέων και οι Δήμαρχοι των υπολοίπων Δήμων του Νομού Δράμας πλην του κ. Άγγελου Λύσσελη.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση γίνεται για να διερευνηθεί το μέλλον των τμημάτων ΤΕΙ της Δράμας στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και να ενημερωθούν πολίτες και φορείς για το ίδιο θέμα από τους εκπροσώπους της Ακαδημαικής Κοινότητας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις και τετελεσμένα για το ίδιο θέμα μέχρι στιγμής.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας, στο οποίο ανήκουν τα τμήματα ΤΕΙ της Δράμας ενημέρωσε για την σύγκληση της επιτροπής που συστάθηκε κατόπιν προτροπής του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για να εξετάσει εάν μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπαντέκας είπε ότι πριν απο περίπου ένα χρόνο υπήρξαν συζητήσεις και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο επί πρυτανείας του κ. Καραμπίνη με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας σχολών του Δημοκριτείου σε Δράμα και Καβάλα. Στην συνέχεια, όπως είπε υπήρξε αλλαγή στην διοίκηση του Δημοκρίτειου το οποίο σήμερα διαφαίνεται ότι είναι σε αναμονή  προκειμένου να διαπιστώσει καταρχάς πόσο εφικτό είναι να γίνει συγχώνευση του ΤΕΙ -ΑΜΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και εφόσον αυτή η προοπτική δεν καρποφορήσει τότε να εξετάσει τις προοπτικές  συνεργασίας με το ΤΕΙ – ΑΜΘ σε επιτροπή που αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Μέτιο. Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ Μπαντέκας «Συνεδριάσαμε μία φορά σε επιτροπή με το ΤΕΙ Σερρών για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Δεν διαπιστώσαμε πρόθεση να κλείσει κανένα τμήμα στην Δράμα ή την Καβάλα. Αυτό που θα καταργηθεί σε μία τέτοια διαδικασία είναι ο όρος «ΤΕΙ» αφού οι σχολές θα λειτουργούν σε επίπεδο Πανεπιστημίου…Είναι ευκαιρία για την Δράμα και την Καβάλα μέσα απο συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο να αποκτήσουν νέες σχολές. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί να δημιουργήσει αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα που σήμερα δεν έχει, με δίδακτρα και εισαγωγή εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων. Είναι λοιπόν μία ευκαιρία να δούμε την δημιουργία τμημάτων που θα προσελκύσουν φοιτητές από τα βαλκάνια και το εξωτερικό.Να δημιουργήσουμε τμήματα που θα ανεβάζουν το πρεστίζ της πόλης. Επίσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχει και η προοπτική δημιουργίας ερευνητικών προγραμμάτων. Τελικά το Υπουργείο θα ακούσει τι θα πούμε εμείς. Είμαστε σε συνομιλία μέσω της επιτροπής που διερευνά το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Δεν αποφασίστηκε ακόμη τίποτε. Διαπιστώνουμε ότι η συνεργασία με το Διεθνές πανεπιστήμιο μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για την Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες…».

Ο κ. Δημ. Εμμανουλούδης Αντιπρύτανης του ΤΕΙ – ΑΜΘ στην συνεδρίαση του Δημοτικου Συμβουλίου Δράμας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι εάν τα υπάρχοντα τμήματα της Δράμας ενσωματωθούν σε μία σχολή και προστεθούν και άλλα αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη. Τόνισε επίσης ότι τα προπτυχιακά τμήματα στην Αγγλική γλώσσα δίνουν επιπλέον τεράστιες δυνατότητες. Μιλώντας για το όνομα της νέας σχολής που μπορεί να δημιουργηθεί από τα τρία υπάρχοντα τμήματα είπε ότι τέθηκε και το όνομα (Σχολή Γεωπονίας και Φυσικών πόρων).

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και η Κοσμήτωρας του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στην Δράμα κ. Θ. Μέρου εκφράζοντας την αισιοδοξία της για το εγχείρημα της νέας συνεργασίας και λέγοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι να εξελιχθεί αρνητικά μια επωφελής για όλους (όπως φαίνεται) συμφωνία. Η ίδια είπε πάντως ότιεάν έπρεπε να δημιουργηθεί μία σχολή Δασολογίας στην Ελλάδα αυτή θα έπρεπε να ήταν στην Δράμα. Τόνισε ότι τα τμήματα  Δασοπονίας,  Οινολογίας αλλά και η Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι συνδεδεμένα με τους φυσικούς πόρους της περιοχής ενώ το τμήμα Δασοπονίας θα πρέπει να εξελιχθεί σε σχολή Δασολογίας. Εξάλλου κατέθεσε την άποψη ότι τα τρία τμήματα πρέπει να παραμείνουν στη Δράμα, να αυξηθούν οι θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού και να συνδεθούν περισσότερο τα τμήματα με την πρωτογενή παραγωγή. Πρόσθεσε δε ότι καλό είναι να δημιουργηθούν και άλλα ομοειδή τμήματα, για να καταλήξει, μπορούν να γίνουν πολλά αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και στήριξη από την τοπική κοινωνία.

Ο Κ. Γιώργος Στάμου πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος παρενέβη απευθείας μέσω skype  στην συνεδρίαση και εξήγησε ανάμεσα σε άλλα ότι η όλη συζήτηση μέσω της επιτροπής για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν έχει εξαναγκαστικό χαρακτήρα ούτε και υπάρχουν προδιαγεγραμμένες αποφάσεις. Πρότεινε την δημιουργία σχολής Βιοτεχνολογίας στη Δράμα χωρίς να διευκρινίσει πάντως εάν εννοεί μία νέα επιπλέον σχολή στην πόλη. Σημείωσε ότι το αντικείμενο του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου δεν ταιριάζει με τα άλλα δυο τμήματα της Δράμας. Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε μετά από συγχώνευση να συνεχίσει να λειτουργεί στην Δράμα αλλά να συνδεθεί με ομοειδή τμήματα των Σερρών…

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Δ. Κυριαζίδης ζήτησε από τον συνάδελφό του κ. Χρ. Καραγιαννίδη να αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία επιτροπής που θα θέσει τις βάσεις του σχεδιασμού που πρέπει να υπάρξει. Υποστήριξε επίσης το Διεθνές Πανεπιστήμιο αυτή την στιγμή βαίνει προς κλείσιμο άρα οι νέες συνεργασίες όπως και η προσθήκη νέων σχολών είναι κάτι που προφανώς θα το ενδιαφέρει…

Η Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Χαρά Κεφαλίδου χαρακτήρισε την συνλαντηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θετική πααρτηρώντας όμως ότι το όργανο δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν υπάρχουν οι απαιτούμενοι προυπολογισμοί για τις προτάσεις που ακούστηκαν και διερωτήθηκε για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το όλο εγχείρημα για να σημειώσει «Δίνουμε το φιλί της ζωής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το δικό μας κίνητρο ποιό είναι;»

O Bουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Καραγιαννίδης είπε ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν πάει για κλείσιμο. Ζήτησε να μπούν στην άκρη οι πολιτικές διαφορές. Εξήγησε το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων το οποίο εκτίμησε ότι θα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης ενδεχομένως  το Φθινόπωρο και προσέθεσε η Δράμα έχει μία ευκαιρία μπροστά της ας μην την βουλιάξουμε.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πόλη+Ζωή» Μιχ. Μλεκάνης Διερωτήθηκε γιατί στην επιτροπή που διερευνάται η συγχώνευση, δεν συμμετέχει κανείς απο την Δράμα και υπογράμμισε ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον το νέο χωροταξικό καθώς και το ποιές σχολές θα δημιουργηθούν.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλ. Τσιαμπούσης της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020, είπε ότι η συνάντηση είχε θετικό χαρακτήρα παρότι η ενημέρωση είναι μονόπλευρη από την στιγμή που το Δημοκρίτειο δεν παρουσιάστηκε μέσω εκπροσώπου του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπε ότι πρέπει να γίνει άμεσα συνάντηση και με το Δημοκρίτειο για να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές των εξελίξεων στο θέμα των συγχωνεύσεων. Τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση για το πως θέλουν να συγχωνεύσουν τα τμήματα. Εξήγησε ότι οι φορείς και ο Δήμος να μην εφησυχάζουν ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των τριών τμημάτων στη Δράμα. Ειδικά για το τμήμα Αρχιτεκτονικής,  διερωτήθηκε πώς θα είναι δυνατή η δημιουργία σχολής με τα τρία τμήματα της Δράμας, στην περίπτωση που  τελικά το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου υπαχθεί στο ΤΕΙ Σερρών, ανεξάρτητα εάν  αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί στην Δράμα.

Μεταξύ άλλων ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Ενώνουμε την Δράμα» κ. Αν. Τερζής είπε ότι η απουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Μέτιου ήταν μία απουσία με νόημα την οποία χρεώνεται ο ίδιος. Είπε ότι μέχρι και την Πέμπτη (σήμερα) θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το Δημοκρίτειο. Εξήγησε ότι είναι παράδοξο αυτή η συζήτηση να γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας και ότι θα έπρεπε να ληφθεί πρωτοβουλία από πλευράς Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τους τρείς Βουλευτές του Νομού που σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα θα καθορίσουν το  διεκδικητικό πλαίσιο της Δράμας. Στην συνέχεια θα έπρεπε οι Δήμοι και οι Φορείς της Δράμας να λειτουργήσουν ενισχυτικά στο αίτημα που θα διαμορφωνόταν μέσα από αυτές τις διαδικασίες…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)