Διάφορα

Ενημερωτική εκδήλωση στην ΠΕ Δράμας με θέμα τις εξαρτήσεις

Στις 17 Απριλίου 2018 και ώρα 18:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου (Πρώην Νομαρχία) διοργανώνεται ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Εξαρτήσεις»

Στην Εσπερίδα θα συμμετάσχουν οι φορείς:

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ»

Τμήμα Τροχαίας Δράμας

ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ – Θεραπευτικό Πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων.

Το πλήρες πρόγραμμα της Εσπερίδας είναι:

18:00   Χαιρετισμοί

18: 30  Ορφανίδου Χαρίκλεια, Νοσηλεύτρια εκπαιδευτικός, του κλάδου Τ.Ε. Νοσηλευτικής Δ.Ι.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Θέμα:  «Κάπνισμα»

19:00   Αλέξανδρος Ακούτας, Υπαστυνόμος Α΄ του Τμήματος τροχαίας Δράμας. Θέμα: «Οδήγηση και αλκοολισμός»

19:30   Κώστας Βλάχος, Ψυχολόγος-στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης  Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ».  Θέμα: «Πρόληψη των εξαρτήσεων»

20:00  Τζιογκίδου Ντέλια, Υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ-Θεραπευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Θεραπείας εξαρτημένων Ατόμων Θέμα «Απεξάρτηση από παράνομες και νόμιμες ουσίες στο ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ»

Η εσπερίδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και για τους γονείς καθώς δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα των εξαρτήσεων που δεν περιλαμβάνει μόνο τις ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ ο όρος «ναρκωτικά» δεν περιλαμβάνει μόνο τις παράνομες ουσίες, όπως το χασίς, την ηρωίνη, την κοκαΐνη, το χάπι «έκσταση». Περιλαμβάνει και ουσίες που η χρήση τους είναι νόμιμη. Η χρήση του αλκοόλ και του καπνού είναι απολύτως νόμιμη (για τους ενήλικες) και ενταγμένη στην κοινωνική ζωή, η κατάχρησή τους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξάρτηση και προβλήματα υγείας.
Η κατάχρηση ηρεμιστικών και αγχολυτικών χαπιών μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε εξάρτηση. Ουσίες εισπνεόμενες, όπως σπρέι, κόλλες, βενζίνη, αέριο από γκαζάκια βουτανίου, φαίνεται να μη συνδέονται με αυτό που λέμε «ναρκωτικό», κατατάσσονται, όμως, στις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η πρόληψη περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια για μείωση ή καθυστέρηση της ζήτησης χρήσης ουσιών. Είναι σημαντικό να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και να ξεκινά από μικρές ηλικίες. Μέθοδοι, όπως η απλή ενημέρωση για τις συνέπειες της χρήσης των ουσιών, ο εκφοβισμός και η παρουσίαση της χρήσης με τα μελανότερα χρώματα ή η ρητή απαγόρευση, δεν έφεραν σημαντικά αποτελέσματα.
Η πρόληψη έχει να κάνει με έναν καθημερινό τρόπο ζωής. Ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης, στόχο έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις η οποία σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Όπως επίσης επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του.

Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου, κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο).

Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή την ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δυο μορφές εξάρτησης.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)