Διάφορα

Η Έδρα UNESCO Con-E-Ect και ο Δήμος Παρανεστίου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ημέρα της Γης

Η Έδρα UNESCO Con-E-Ect συνενώνει τις δυνάμεις της με τον Δήμο Παρανεστίου και σε συνεργασία με το ΤΕΙ ΑΜΘ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, προχωρά στην διοργάνωση  σειράς δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα που απευθύνονται τόσο στο γενικό κοινό όσο και στις σχολικές μονάδες της περιοχής. την Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, στον Δήμο Παρανεστίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Δήμου Παρανεστίου το οποίο αναπτύχθηκε στην διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου για την διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων «Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές. Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Ημέρα της Γης έχει οριστεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου. Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα τότε και για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Σε ανάμνηση εκείνης της πρώτης ουσιαστικά κινητοποίησης, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης» .

Το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη. Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου από την υπεραλίευσης και την μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιείας.

Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Οι δράσεις που προγραμματίστηκαν στον Δήμο Παρανεστίου

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 22 Απριλίου για γενικό κοινό: • Ημερίδα με θέμα «Γη και Κλιματική Αλλαγή», με προσκεκλημένο ομιλητή τον Καθ. Μ. Σκούλλο, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ, Διευθυντή της Έδρας UNESCO & Δικςύου «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείριση και Εκπαίδευση στην Μεσόγειο» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. (ώρες 10:00 -12:00 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Κ.Θόλου). Κυριακή 22 Απριλίου για το Δημοτικό Σχολείου του Παρανεστίου: • Βιωματικό παιχνίδι με τη ΓΗ: Περιβαλλοντική εκδρομή για το Δημοτικό Σχολείου του Παρανεστίου με παιχνίδια παρατήρησης της φύσης και εξοικείωση με τη Γη(ώρες 12:00 -14:00).

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)