Διάφορα

Ενδεχόμενο κοπής 32 πλατάνων στην Π. Διονυσίου

Αντιδράσεις από την Οικολογική Κίνηση Δράμας

Σε μία συνεχή προσπάθεια να πείσει τον Δήμο Δράμας και τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα 32 Πλατάνια γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατριάρχου Διονυσίου δεν πρέπει να κοπούν είναι από τα τέλη Μαρτίου η Οικολογική Κίνηση της Δράμας όπως αναφέρει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Ανδρέας Μπακιρτζής. 

Πρόκειται για απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και έθεσε σε συναγερμό την Οικολογική Κίνηση Δράμας. Το ενδεχόμενο κοπής 32 πλατάνων στην Πατριάρχου Διονυσίου εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ανάπλαση της περιοχής και εξετάζεται βάση σχετικής απόφασης που λήφθηκε από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου της Δράμας το 2016. Εάν τελικά προχωρήσει, όπως έγινε γνωστό από τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Παπαδόπουλο τα πλατάνια θα αντικατασταθούν από άλλα δέντρα στην περιοχή. Ωστόσο, για την ώρα η εν λόγω απόφαση δεν υλοποιείται μιας και βάση της νομοθεσίας που υπάρχει το θέμα θα πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας που θα κληθεί να αποφασίσει.

«Τα πλατάνια δεν δημιουργούν πρόβλημα με την κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια της πατριάρχου Διονυσίου. Πρόβλημα δημιουργείται από τα κολωνάκια που καταλαμβάνουν μέρος του πεζοδρομίου εξηγεί ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας στα ΧΡΟΝΙΚΑ. Παράλληλα σημειώνει ότι τα δέντρα δεν είναι άρρωστα για να κοπούν και ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν κόβονται δέντρα αλλά αντίθετα οι κατά τόπους αρχές προσπαθούν να προστατέψουν τα υπάρχοντα με κάθε τρόπο. Εξηγεί επίσης ότι ακόμη και σε περίπτωση αντικατάστασης τα νέα δέντρα που θα τοποθετηθούν θέλουν τουλάχιστον μία δεκαετία για να μεγαλώσουν.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας επισημαίνει για το ίδιο θέμα:

«Πληροφορηθήκαμε με λύπη, αλλά χωρίς καμιά έκπληξη, ότι ο Δήμος Δράμας αποφάσισε την κοπή τριάντα δύο (32) πλατάνων στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου (περιοχή Αρχαιολογικού μουσείου και δημοτικού πάρκινγκ, δίπλα στον Δημοτικό κήπο).
Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι, στη Δράμα, όπου υπάρχουν χιλιόμετρα «προβληματικών» πεζοδρομίων και πεζοδρόμων (με ανισοσταθμίες, διαφορετικές επιστρώσεις, άτακτη σήμανση, με τραπεζοκαθίσματα και με άλλα εμπόδια) τα οποία μπορεί και πρέπει ο Δήμος να διευθετήσει, αυτός αποφάσισε να «νοικοκυρέψει» το συγκεκριμένο σημείο.
Ερευνώντας την υπόθεση, μάθαμε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση (2/2016) της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας, στην οποία το θέμα της κοπής των δέντρων θεωρήθηκε «κατεπείγον». Μάθαμε επίσης ότι ζητήθηκε σχετική άδεια από την Πολεοδομία, η οποία όμως δόθηκε χωρίς η υπηρεσία να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος˙ απλώς επειδή υπήρξε αίτημα.
Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα δέντρα κάποιους ενοχλούν. Και επιλέχτηκε η συνήθης εύκολη λύση. Εμείς το λέμε άλλη μια φορά, μήπως και γίνει κατανοητό: «Στον πολιτισμένο κόσμο, δεν κόβονται δέντρα, εκτός αν είναι άρρωστα ή/και επικίνδυνα και δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτά».
Στην πόλη μας, αντί να φυτεύουμε δέντρα, να αυξάνουμε το πράσινο, να αλλάζουμε προς το θετικό τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, να έχουμε δεντροφυτεμένους δρόμους, εμείς καταστρέφουμε. Πώς θα χαρακτηριστούμε;
Καλούμε, λοιπόν, τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, ΤΕΙ Δασοπονίας) να γνωματεύσουν αν υφίσταται σοβαρός λόγος να κοπούν τα πλατάνια και, εφ’ όσον ισχύει κάτι τέτοιο, να προτείνουν είδη και τρόπο άμεσης αντικατάστασής τους.
Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλει ο Δήμος να αναζητήσει τρόπους ώστε και να διατηρηθούν τα πλατάνια και να βελτιωθεί τεχνικά το πεζοδρόμιο, όσο καλύτερα γίνεται. Με την ενέργειά του αυτή, θα δώσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και πολιτισμού».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)