Διάφορα

Ανησυχία για τα ΤΕΙ της Δράμας

Έκτακτο διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη. Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Ανησυχητικές θεωρούν ότι είναι οι εξελίξεις από την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στον Δήμο της Δράμας καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους είναι πιθανό πλέον το ενδεχόμενο να χαθεί από την Δράμα η σχολή Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε ως ενδεχόμενο από την προχθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο γραφείο του Πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ Δημήτρη Μπαντέκα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, το ΤΕΙ ΑΜ-Θ  είχε ήδη αρχίσει συναντήσεις με το Δημοκρίτειο σε σχέση με τις συγχωνεύσεις και μάλιστα από τις συναντήσεις αυτές είχαν καταλήξει και στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι διαδικασίες στην περίπτωση συνένωσης με το Δημοκρίτειο. Ωστόσο ακολούθησε η επίσκεψη στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ο οποίος ενημέρωσε το ΤΕΙ ΑΜ-Θ ότι δεν είναι δυνατή η συγκρότηση επιτροπής για την συγχώνευση με το Δημοκρίτειο επειδή ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου ο κ. Αθαν. Καραμπίνης είναι σε αργία και υπάρχει μόνο ο Πρυτανεύων ο Στ. Τουλουπίδης. Για τον παραπάνω λόγο, ο Υπουργός Παιδείας  έδωσε κατεύθυνση να προχωρήσει η συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή του ΤΕΙ ΑΜ-Θ προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα συγχώνευσης με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή αυτή μάλιστα έχει ήδη συνεδριάσει μία φορά. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ,  το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα προπτυχιακό τμήμα, μόνο αγγλόφωνα μεταπτυχιακά τμήματα αν και εκ του νόμου έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει και προπτυχιακά αγγλόφωνα τμήματα. Στην ίδια συνάντηση στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ ειπώθηκε ότι στις συζητήσεις που γίνονται, υπάρχει σκέψη να λειτουργήσει στην Καβάλα μια Φυσικομαθηματική Σχολή με τρία τμήματα και μία Σχολή Οικονομικών (Λογιστικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων). Σε ότι αφορά την Δράμα από την πλευρά του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στην ίδια συζήτηση ειπώθηκε ότι δεν έχουν γίνει προτάσεις από το παράρτημα ΤΕΙ της Δράμας κάτι που προφορικά το παράρτημα της Δράμας δεν δέχεται ως αληθές αφού όπως ανέφερε η Κοσμήτορας του σε ιδιωτική συζήτηση, προτάσεις έχουν γίνει και εστάλησαν προς το ΤΕΙ – ΑΜΘ πρακτικά. Από τα όσα αναφέρθηκαν στην ίδια συνάντηση προκύπτει ανησυχία για την μεταφορά του τμήματος ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου πιθανόν στις ΣΕΡΡΕΣ καθώς εκεί υπάρχει βούληση να μεταφερθούν όλα τα τμήματα που σχετίζονται με τους μηχανικούς.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι την Μ. Τρίτη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει καμία σχολή από την Δράμα αναπτύσσοντας και την σχετική επιχειρηματολογία …

Η ενημερωτική συνάντηση πάντως που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ  το μεσημέρι της Μ. Τρίτης έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας και με την συμμετοχή του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου, την συμμετοχή των επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας (πλην του κ. Γιάννη Στεφανίδη) και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργ. Πατακάκη. Μετά την εν λόγω ενημέρωση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 10 Απριλίου στην Δράμα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της πόλης, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ  και την συμμετοχή εκπροσώπων του Δημοκρίτειου και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι και μέσα από το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μία ευκαιρία να αποφασίσουμε από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας…»Στην συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΙ – ΑΜΘ ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης του ΤΕΙ και τις προθέσεις του Ιδρύματος. Την επόμενη Πέμπτη θα γίνει μία συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας και όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ μέχρι τις τελικές αποφάσεις θα υπάρξουν άλλες 4-5 συναντήσεις. Είμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων γι’ αυτό καλείται και το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας προκειμένου να ενημερωθούμε εκτενώς και στη συνέχεια όλοι οι φορείς να διεκδικήσουμε ενωμένοι αυτό που μας αναλογεί».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μ. Μλεκάνης επεσήμανε σχετικά με το ίδιο θέμα «Η καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής να ασχοληθεί με το θέμα παρά το ότι το ζητούσαμε επί ένα χρόνο φαίνεται ότι πληρώνεται. Το κόστος και οι συνέπειες είναι μεγάλες. Οι συζητήσεις με το Δημοκρίτειο στην ουσία έχουν σταματήσει. Κατευθυνόμαστε σε συγχώνευση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν μόνο δυο τμήματα ΤΕΙ στην Δράμα. Επίσης όλη αυτή η εξέλιξη οδηγεί τους εμπλεκόμενους να χρεώνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ χρεώνει ευθύνες στο Δημοκρίτειο και το παράρτημα του ΤΕΙ. Στην Δράμα όπως και στους διάφορους κατά τόπους άρχοντες. Έπρεπε να υπάρξει ανταπόκριση από την Δημοτική Αρχή και όχι εφησυχασμός και να ασχοληθούμε νωρίτερα. Την τελευταία στιγμή αποφασίσαμε να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη μετά το ΠΑΣΧΑ στο οποίο καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς όπως και οι πρυτάνεις του Δημοκρίτειου,  του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και η Κοσμήτορας του τοπικού παραρτήματος των τμημάτων ΤΕΙ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Υπάρχουν ευθύνες σε όλους τους τοπικούς φορείς οι οποίοι δεν ενεργοποιήθηκαν για να είναι παρόντες στις διαδικασίες που εξελίχθηκαν εν αγνοία μας. Κάποιοι αποφάσιζαν για εμάς χωρίς εμάς».

Σχετικά με τις εξελίξεις ο κ. Αλ. Τσιαμπούσης  εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης  Project Δράμα 2020, είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ …»Παρότι δεν έχουμε αρμοδιότητα σαν Δήμος προφανώς και μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις όπως και το να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Η συνάντηση με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του ΑΜ-Θ ήταν πολύ χρήσιμη διότι βγήκαν συμπεράσματα για την πορεία της συγχώνευσης του ΤΕΙ και τις προθέσεις που διαφαίνονται. Θεωρούμε ότι η ίδια συνάντηση θα έπρεπε να γίνει και με το Δημοκρίτειο και να έχουμε επίσημα καταγεγραμμένες τις θέσεις τόσο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ όσο και του Δημοκρίτειου. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να γίνει μετά από αυτά, ώστε και να ενημερωθούν οι πολίτες και παράλληλα να εξετασθούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο Δράμας».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)