Διάφορα

Με καταγωγή από την περιοχή μας ο νέος 39χρονος Μητροπολίτης του Σικάγο

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε ομόφωνα Μητροπολίτη του Σικάγου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναθαναήλ (Συμεωνίδη), που διαδέχθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιάκωβο.

Ο νέος Μητροπολίτης του Σικάγο κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από τον Δήμο Παγγαίου. Οι γονείς του  με ποντιακές και μικρασιατικές καταβολές είναι από την Ελευθερούπολη. Ο ίδιος χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 17 Μαρτίου στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης και εντάχθηκε στις 24 Μαρτίου στο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού του Σικάγου

Ποιός είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναθαναήλ (Συμεωνίδης) του Σικάγο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναθαναήλ (Συμεωνίδης) του Σικάγο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1978). Είναι το τρίτο παιδί της Ειρήνης και του Βασιλείου Συμεωνίδη. Έλαβε την πρώιμη εκπαίδευσή του από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ενορίας Peodo Zoodochos του Bronx, Νέα Υόρκη. Αργότερα αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολλέγιο (BA, 2000) και από την Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή (MDiv, 2003). Έλαβε STM (2003) στη Χριστιανική Ηθική και μια ThD (2007) στη Βιοηθική από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Fr. Ο Nathanael έχει επίσης μελετήσει την Ιστορία και τη Δεοντολογία της Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Columbian University Mailman.

Έχει διατελέσει καθηγητής ορθόδοξης Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Fordham, στην Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σταυρού και στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαντιμίρ. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα στη θεολογία και στη βιοηθική. Έχει παρουσιάσει μια σειρά παρουσιάσεων σε κληρικούς της Αρχιεπισκοπής και σε περιφερειακές παντορθόδοξες ενώσεις κληρικών.

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ είναι αδελφός του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Επανοφών στην Κρήτη. Χειροτονήθηκε ένας διάκονος (2003) και ένας πρεσβύτερος (2010) από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο Αμερικής. Πριν από τη χειροτονία του στην επισκοπή, ο Σεβασμιότατος υπηρέτησε ως διάκονος στον Μητροπολίτη Μεθοδίου (2003-2006). Διάκονος στον Αρχιεπίσκοπο (2006-2010). προεδρεύοντας ιερέα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού, NYC (2010-2013), και ενδιάμεσος πάστορας της Εκκλησίας της Αγίας Ανάστασης Brookville, Νέα Υόρκη και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη. Ως μητροπολίτης του Μανχάταν, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ανέπτυξε ένα μοναδικό αστικό υπουργείο, Ορθόδοξους Επαγγελματίες εν Δράσει (OPA), το οποίο προσέφερε σε περισσότερους από 400 νέους επαγγελματίες την ευκαιρία να εξυπηρετήσουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία.

Από το Σεπτέμβριο του 2013 έως το Μάρτιο του 2018, ο Σεβασμιότατος υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Διακριτικών, Οικουμενικών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπό την ιδιότητα αυτή, κατόρθωσε και καλλιέργησε σχέσεις μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και πολυάριθμων θρησκευτικών οργανώσεων, think tank, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μόνιμων αποστολών στα Ηνωμένα Έθνη. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής της Αρχιεπισκοπικής Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AACST).

Ο Σεβασμιώτατος Συντονιστής συνέταξε τον εορτασμό της 50ής επετείου του Μαρτίου στο Σέλμα (2015) και εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή στην Ειδική Ομάδα Εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών (NCC) για να τερματίσει τον ρατσισμό στην Αμερική. Εργάζεται ως μέλος μιας ειδικής μη παρατασιακής και διεπιστημονικής ομάδας εργασίας στην Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να προωθήσει τη θρησκευτική ελευθερία και τον πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής επικοινωνιών της Tanenbaum. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ υπηρετούσε επίσης ως εκτελεστικός βοηθός του Προέδρου της Συνέλευσης των Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ και στη Γραμματεία της Συνέλευσης. Ο Σεβασμιότατος επίσης καθιέρωσε ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Υποτροφιών που παρέσχε στους μεταπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές την ευκαιρία να υπηρετήσουν την Εκκλησία στα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2016, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ συμμετείχε στο ιερό και μεγάλο Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βοήθησε το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)