Διάφορα

Κατάθεση στεφάνων στομνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών των 12 Αποστόλων

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων έγινε  στο μοναδικό μνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών στην Ελλάδα, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, το οποίο ανεγέρθηκε το έτος 2012 με πρωτοβουλία και της Θρακικής Εστίας Δράμας και με την πολύτιμη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και του ιδρύματος Χ.Κ.Κεραμέως. Την επιμνημόσυνη δέηση και την τελετή κατάθεσης στεφάνων τίμησαν με την παρουσία εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης μας, ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αναργ. Πατακάκης και πολλοί συμπολίτες μας.

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη όσων Θρακιωτών χάθηκαν κατά τις αλλεπάλληλες γενοκτονίες που υπέστησαν από Βουλγάρους και Τούρκους, σε μια προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ελληνικού στοιχείου από την ευρύτερη Θράκη. Στα τελευταία δε 130 περίπου χρόνια, η γενοκτονία σημειώνεται αρχικά το 1885 από τους Βουλγάρους, συνεχίστηκε με τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, τον A΄ και β΄ Παγκόσμιους πολέμους μέχρι τον αφανισμό του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

Όλες αυτές οι ανατριχιαστικές εξοντώσεις του ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να καταγραφούν σε μαύρη βίβλο από τα θρακικά σωματεία. Ακόμη και αυτές της βουλγαρικής κατοχής της Θράκης του 1941. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές έγιναν αλλαγές ονοματεπωνύμων των κατοίκων, τοπωνυμιών, διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία, τέλεση των ιερών ακολουθιών στην βουλγαρική γλώσσα, αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής με μεταφορά βουλγαρικού πληθυσμού από τη Βουλγαρία στην ελεύθερη Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, ήταν μερικά από τα γεγονότα εκείνης της εποχής που μέσω του μνημείου αξίζει να θυμόμαστε για να μην επαναληφθούν.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)