Διάφορα

«Έκλεισε» τα 70 της η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας

Σε πανηγυρικό κλίμα η εκδήλωση

Η προγραμματισμένη εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων λειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου της Δράμας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής  11-3 στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας Επρόκειτο για επετειακή συναυλία την οποία  τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος πολιτών.

«Κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις επεσήμανε μιλώντας στα Χρονικά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας Ανέστης Τερζής, για να εξηγήσει, η εκδήλωση αφορούσε την επιβράβευση όλων αυτών των ανθρώπων που τόσα χρόνια αγωνίστηκαν και κόπιασαν ώστε η Φιλαρμονική να κλείσει 70 χρόνια λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό βραβεύσαμε όλους τους ανθρώπους που θεωρήθηκαν στελέχη της Φιλαρμονικής. Όπως και  τον εν ζωή αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Δημήτρη Νεστορίδη. Βραβεύσαμε επίσης 21 παλιούς μουσικούς που στήριξαν την Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας.  Παράλληλα στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού πρέπει να πούμε ότι κατοχυρώσαμε ιστορικά στοιχεία για την Φιλαρμονική που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τους μελετητές και τις επόμενες γενιές συνδημοτών μας. Καταγράψαμε όλη την ιστορία της Φιλαρμονικής από της αρχές του αιώνα. Αυτά έχουν περιληφθεί και μέσα σε ένα λεύκωμα που δημιουργήθηκε και περιλαμβάνει σπάνιο και παλιό φωτογραφικό υλικό».

Οι στολές της Φιλαρμονικής στο πέρασμα του χρόνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας έχουν συγκεντρωθεί επίσης και όλες οι στολές της φιλαρμονικής στο διάστημα των 70 χρόνων που πέρασαν. Τρείς από αυτές τις στολές εκτέθηκαν στον προθάλαμο του Δημοτικού Ωδείου και οι δυο στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου κατά την διάρκεια της επετειακής συναυλίας. Στην διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε  μάλιστα και ένα βίντεο με αρχειακό υλικό για την Φιλαρμονική. Παράλληλα κόπηκε συμβολικά και η τούρτα γενεθλίων των 70 χρόνων της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας που μοιράστηκε στο κοινό και τα μέλη της Φιλαρμονικής.

Η Δήλωση του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήλωσε: «70 χρόνια μετά την ίδρυση της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας με βεβαιότητα, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό τολμούμε να αναφερθούμε στη λαμπρή πορεία της. Η μόνιμη συμμετοχή της σε εθνικές και θρησκευτικές επετείους, η παρουσία της σε πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ, η συμβολή της στα μουσικά δρώμενα της Δράμας, το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, το πλούσιο ρεπερτόριο, το αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, επιβεβαιώνει το κύρος της. Είναι γεγονός ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας, γιατί ήταν και είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πρωτεργάτες και όλους όσοι συνέδραμαν στη μοναδική εξέλιξη της, στους Αρχιμουσικούς, τους μουσικούς, τα μέλη της Διοίκησης και τους συμπαραστάτες της. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όμως και τον σημερινό Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής, τον αξιόλογο κ. Παντελή Κανδυλανάπτη, που μάχεται καθημερινά για να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο, και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού ΦΤΜΜ, κ. Ανέστη Τερζή, ο οποίος είναι ουσιαστικός συμπαραστάτης της Φιλαρμονικής. Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα μέλη της φιλαρμονικής που αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές των προκατόχων. Εύχομαι η φιλαρμονική μας να γιορτάσει πολλές ακόμη δεκαετίες και να συνεχίσει να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές με τις μελωδίες της».

Το πρόβλημα του χώρου όπου γίνονται πρόβες

Επισημαίνεται  ακόμη,  ότι παρά τις δεκαετίες που βαραίνουν την ιστορία της η Φιλαρμονική του Δήμου της Δράμας αντιμετωπίζει προβλήματα που απο την πλευρά του Δήμου Δράμας γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν. Ένα απο αυτά είναι ο χώρος της πρόβας των μουσικών της που σήμερα γίνεται στο υπόγειο του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας. Αν και έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις ώστε ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί τις ανάγκες της Φιλαρμονικής είναι γενικώς παραδεκτό ότι δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για τις πρόβες των πνευστών. Πάντως όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Α. Τερζής, η διοίκηση του οργανισμού προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με μελέτη εγκατάστασης που θα ανανεώνει τον αέρα στον συγκεκριμένο χώρο και παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε υπάρξει μόνιμος εξαερισμός. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία προθηκών  όπου θα εκτίθενται οι στολές της Φιλαρμονικής εντός του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)