Διάφορα

Υποδοχή τμήματος του Τιμίου Ξύλου στην Μητρόπολη Δράμας

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος  γιορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα υπό την παρουσία τμήματος του Τιμίου Ξύλου που αποτελεί δωρεά της αείμνηστης γερόντισσας Χριστίνας  του Παρανεστίου.

Το Σάββατο 10 Μαρτίου, παραμονή της γιορτής στις 6 τό ἀπόγευμα πραγματοποιήθηκε ἡ υποδοχή του Τιμίου  Ξύλου που μεταφέρθηκε  στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου από τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο.

Η τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως»

Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Ποια ήταν η γερόντισσα Χριστίνα  του Παρανεστίου

Η γερόντισσα γεννήθηκε το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς και ασκήτευε έγκλειστη για πολλά χρόνια στο ερημητήριο που η ίδια είχε ανεγείρει στην Πρασινάδα Παρανεστίου.
Έγινε μοναχή στον Γολγοθά (στα Ιεροσόλυμα) από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, και στη συνέχεια μεγαλόσχημη μοναχή από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου (Σινά) κ. Δαμιανό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η γερόντισα Χριστίνα έζησε ερημητικό βίο στο Σινά.
Επίσης υπήρξε Κτήτορας της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιοτίσης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.
Από εκεί με την ευλογία του πνευματικού της, αειμνήστου γέροντα Ευσεβίου Βίτη, ανεχώρησε στο Παρανέστι για να ζήσει ερημητικό βίο.

Να σημειωθεί ότι ήταν ίσως η μοναδική στην Ελλάδα ερημίτης – έγκλειστη μοναχή, η οποία βοήθησε πάρα πολύ κόσμο με την προσευχή της και τις πνευματικές νουθεσίες.

Το ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε ευγενικά στα «Χρονικά» από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας. Περισσότερο υλικό μπορούν να βρουν οι αναγνώστες στον ιστόποπο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας στην τοποθεσία  www.imdramas.gr

Επιμέλεια: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)