OIKONOMIA

Πυρετός στη Δράμα για το «Εξοικονομώ»

 Έντονη κινητικότητα στα γραφεία των μηχανικών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ». Πολλά και τα διαφαινόμενα προβλήματα του προγράμματος

Σημαντικά προβλήματα με τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» επισημαίνει μιλώντας στα «Χρονικα» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας από τη Δράμα, υπογραμμίζει ότι καταρχάς το πρόγραμμα έχει μικρό προϋπολογισμό. Μόλις 300 εκ ευρώ συνολικά από τα οποία 17 εκ. ευρώ για την Περιφέρειά μας. Κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ μικρό αριθμό τελικών εντάξεων. Ο ίδιος εξηγεί ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Δράμα για τον πρόγραμμα είναι ήδη πολύ μεγάλο, κάτι που φαίνεται και από την πολύ έντονη κινητικότητα των μηχανικών αυτή την περίοδο καθώς αυτοί είναι που θα διαχειριστούν τα αιτήματα και θα υλοποιήσουν τις διαδικασίες για τις εντάξεις.

Το σύστημα «Όποιος προλάβει πρώτος» δεν είναι το πλέον ενδεδειγμένο

Όπως διευκρινίζει ο κ. Δ. Κυριαζίδης «Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με σειρά προτεραιότητας χωρίς να λαμβάνονται υπ όψη επιστημονικά κριτήρια αλλά και κριτήρια όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα εξοικονόμησης συνολικά. Όποιος προλάβει να κάνει την αίτησή του πρώτος θα έχει πλεονέκτημα στην εξέταση. Έτσι προκαλείται ένα αλυσιδωτό πρόβλημα διότι όλοι οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες που προετοιμάζονται για να υποβάλλουν αιτήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία κατάσταση πανικού προκειμένου να προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις στο σύστημα. Το σύστημα θεωρούμε ότι μπορεί να έχει πρόβλημα. Ήδη γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις και το σύστημα πέφτει διότι δεν αντέχει τον μεγάλο φόρτο αιτήσεων. Επειδή υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περίπου 20.000. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταθέσουν αιτήσεις και 50000 άτομα…»

Οι Μηχανικοί του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, προτείνουν να υπάρξει μία δοκιμαστική περίοδος  κατά την διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθεί η  αντοχή του σε τόσο μεγάλο αριθμό ταυτόχρονων αιτημάτων.

Μετακινήθηκε δυο φορές η ημερομηνία έναρξης

Πάντως η πιθανότητα των προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν έγινε αντιληπτή και απο την πολιτεία με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά δυο φορές και η έναρξη του προγράμματος.

Αλλά τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος δεν σταματούν εδώ. Από ότι φαίνεται θα υπάρξει πρόβλημα με την παρακολούθησή του. Οι έλεγχοι θα γίνουν στο τέλος και έτσι εάν κάποια δικαιολογητικά έχουν πρόβλημα από την αρχή ή δηλωθούν λανθασμένα στοιχεία θα υπάρξουν απεντάξεις.

H επιστολή του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας στον Σταθάκη

Το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας απέστειλε ήδη  την επιστολή προς τον υπουργό περιβάλλοντος κι ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για τα προβλήματα αυτά επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«…Παρά το μικρό συνολικά προϋπολογισμό, την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης και την εξ’ αυτής ενδεχόμενη απώλεια πόρων, αφενός η φιλοσοφία, η διαχείριση και οι απαιτήσεις του προγράμματος και αφετέρου η προετοιμασία και η ενημέρωση των συντελεστών υλοποίησης του προγράμματος, χαρακτηρίζονται προβληματικές. Αναφέρουμε ως προβληματικά τα ακόλουθα σημεία:

-Ότι σημαντικότερο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής, γεγονός που απέχει σημαντικά από κάθε επιστημονική ή ενεργειακή τεκμηρίωση.

-Την πολυπλοκότητα των απαιτούμενων ενεργειών για τη έγκυρη και έγκαιρη προετοιμασία υποβολής της αίτησης και σε περίπτωση έγκρισης της παρακολούθησης εκτέλεσης των παρεμβάσεων για κάθε ωφελούμενο.

-Την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των μηχανικών ως βασικών συντελεστών υλοποίησης του προγράμματος σε κύρια αλλά και απλούστερα ζητήματα, που δε διευκρινίζονται στα κείμενα του οδηγού και των παραρτημάτων.

-Την έλλειψη πληροφόρησης κι ενημέρωσης για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης των αιτήσεων και τη μη πρόβλεψη εύλογου χρονικού διαστήματος δοκιμαστικής λειτουργίας, για αποφυγή των αναμενόμενων δυσλειτουργιών της πλατφόρμας, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων.

Θεωρούμε ότι γίνεται κατανοητό ότι οι μεγάλες ανάγκες του ιδιαίτερα σύνθετου προγράμματος απαιτούν έγκυρη, έγκαιρη, εμπεριστατωμένη επίσημη ενημέρωση και επαρκή χρόνο για την κατανόηση της διαδικασίας επεξεργασίας των δεδομένων για την αξιοπιστία υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων, που υπό τις παρούσες συνθήκες και προθεσμίες δεν διατίθενται».

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)