Διάφορα

Παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

Έγινε την Κυριακή στο Δημαρχείο Δράμας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης  Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος»

Εκδήλωση στην οποία έγινε η παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, μέλη και φίλοι της Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», καθώς και πολλοί δραμινοί πολίτες.

Μήνυμα-χαιρετισμός της Βουλευτή Δράμας κας Χαράς Κεφαλίδου

Με γραπτό μήνυμά της, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου, καθώς απουσίαζε από τη Δράμα λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών της, ενώ παραβρέθηκε εκπρόσωπός της.

Το χαιρετισμό της κας Κεφαλίδου ανέγνωσε ο Πρόεδρος Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ. Δημήτρης Τσακαλίδης. Σε αυτόν, η κα Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Δυστυχώς λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να είμαι σήμερα μαζί σας, παρόλο που θα το ήθελα πάρα πολύ. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η ποντιακή μουσική, τα ποντιακά τραγούδια, οι ποντιακοί χοροί αποτελούν και για μένα πολύτιμα βιώματα ζωής. Με πηγαίνουν χρόνια πίσω, ξυπνώντας παιδικές αναμνήσεις με τραγούδια και αφηγήσεις της οικογένειάς μου. Ο Πόντος αποτελούσε προπύργιο του Ελληνισμού, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ανέπτυξε ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση, η οποία διατηρείται ακμαία μέχρι σήμερα. Οι μύθοι, η ζωή, ο έρωτας και ο θρίαμβος της φυλής, οι συμφορές και το ξερίζωμα από την πατρίδα «ζωντανεύουν» μέσα από τα ποντιακά τραγούδια. Χρέος όλων μας να διατηρήσουμε ακμαία την ποντιακή μουσική, την παράδοση, τη γλώσσα μας, να διαφυλάξουμε ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Να το μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας. Η Ρωμανία επάρθεν. Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ. Δημήτρη Τσακαλίδη

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Ένωσης Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος», κ.  Δημήτρης Τσακαλίδης, τόνισε ότι ο σύλλογος συνεχίζει δυναμικά να αναδεικνύει τον ποντιακό ελληνισμό διοργανώνοντας εκδηλώσεις ενώ πρόσθεσε: «Ο Σύλλογός μας εδώ και 2 χρόνια έχει κάνει μια προσπάθεια να αλλάξει, διοργανώνοντας ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες δράσεις, θέλοντας να ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Ο σύλλογός μας επιδιώκει να ερευνήσει, σε συνεργασία με ειδικούς, σε βάθος τον Ποντιακό Ελληνισμό και να αναδείξει αυτόν τον μεγάλο πολιτιστικό και όχι μόνο πλούτο».

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Τσακαλίδης ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, κ.κ. Χατζηκυριακίδη και Μιχαηλίδη, αλλά και το δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση (καθώς ήταν προγραμματισμένο να την παρουσιάσει). Επίσης, ευχαρίστησε για την όλη συνεργασία και το συντονισμό της εκδήλωσης, το Δήμο Δράμας, το Δήμαρχο Δράμας κ Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ κ Γιώργο Ψαρρά και το Δ.Σ. για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Επίσης, ευχαρίστησε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη» για τη στήριξη στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Χαιρετισμός Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, πόντιος και ο ίδιος στην καταγωγή, με συγκίνηση ανέφερε τα εξής: «Αφού συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ενώσεων Ποντίων Χορευτών «Ο Πυρρίχιος» και για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είναι καινοτόμα, θα λέγαμε, στα ποντιακά πράγματα του τόπου μας, θα ήθελα να καλωσορίσω στην πόλη μας και τον κ. Χατζηκυριακίδη και τον κ. Μιχαηλίδη, νέοι, φερέλπιδες, επιστήμονες, οι οποίοι σαγηνεύτηκαν από την ποντιακή μας κληρονομιά και έχουν ως κύρια ασχολία την επιστημονική θεώρηση αυτής της κληρονομίας και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο γίγνεσθαι της πατρίδος μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, γιατί μια τέτοια κληρονομιά αφορά όλο τον κόσμο, είναι παγκόσμια. Καθετί στον τόπο μας που έχει σχέση με την παιδεία ξεκινά από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τόσα χρόνια δεν υπήρχε έδρα Ποντιακών Σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Έπρεπε να έρθει ένας ευπατρίδης, ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος σήκωσε το βάρος της σύστασης αυτής της έδρας στο Α.Π.Θ. και ήδη η έδρα αυτή ξεκίνησε να λειτουργεί με πολλούς ευοίωνους καρπούς και προοπτικές. Χαίρομαι που θα μας την παρουσιάσουν στην πόλη μας. Και θα κατανοήσουμε τη σημασία και το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος, το οποίο οφείλουμε άπαντες, αν μη τι άλλω, ηθικά τουλάχιστον να το στηρίξουμε. Εύχομαι και άλλες τέτοιες παρουσιάσεις και προσπάθειες να συνεχίσει ο Σύλλογός σας, η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας να πραγματοποιεί, ώστε η ποντιακή μας παράδοση και κληρονομιά του πολιτισμού -και είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, ένα πέλαγος- να μην καταναλώνεται μόνο σε κάποιες επιφανειακές και κενές εκδηλώσεις. Γιατί έτσι θα μείνουμε απολιθώματα ιστορικά, χωρίς καμία, μα καμία ,συμμετοχή στο γίγνεσθαι το σύγχρονο και το αυριανό της Ελλάδος, της Ευρώπης και του κόσμου».

Χαιρετισμός Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως τόνισε, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Μπαϊρακτάρης έκανε λόγο για μια πολύ  σημαντική εκδήλωση, που έχει να κάνει με τον Ποντιακό Ελληνισμό. «Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» Δράμας και αξίζουν συγχαρητήρια τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη που στελεχώνουν και απαρτίζουν την Ένωση, διότι χάρη σε αυτούς και με εκδηλώσεις τέτοιου είδους, αλλά και με λοιπές εκδηλώσεις, αναδεικνύουν και διαδίδουν τον Ποντιακό Ελληνισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμος Δράμας, μέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ, θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής, αρωγός και συμπαραστάτης τέτοιων πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ανάλυση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους σας, καλή χρονιά, εύχομαι το έτος 2018 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, ευημερία και προκοπή για την Ελλάδα».

Παρουσίαση έδρας Ποντιακών Σπουδών, ομιλία για την μουσική κληρονομιά και ποντιακή μουσική

Η παρουσίαση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών έγινε από τον Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη. Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Η ελληνική μουσική κληρονομιά της Τραπεζούντας στη σημερινή Τουρκία», από το Διδάκτορα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Πρίνστον (ΗΠΑ) και επιστημονικό συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Νίκο  Μιχαηλίδη ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ζωντανή σύνδεση, μέσω skype, με Τραπεζούντα και Κωνσταντινούπολη από όπου ακούστηκε ποντιακή μουσική. Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσική του πόντου από τους καλλιτέχνες Αντώνη Νικηφορίδη, Γιώργο Ορφανίδη και Onur Snetrouk.

Λίγα λόγια την Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017, μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη (Μάιος 2016).

Επιστημονικό αντικείμενο της Έδρας είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένης στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους Νεότερους Χρόνους.

Προπτυχιακά μαθήματα συμβάλλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και «ωρίμανση» των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς κ.λπ. που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής, καθώς και της Παρευξείνιας Ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαθήματα Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής (ΙΕΑ) προσφέρθηκαν και στο παρελθόν (δεκαετίες 1990 και 2000) στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, με διδάσκοντες τότε, τους ομότιμους σήμερα, καθηγητές Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού και Κ. Φωτιάδη.

Επιπλέον, η Έδρα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε στο εαρινό εξάμηνο 2016-2017 από την ομότιμη καθηγήτρια Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού -πανεπιστημιακή δασκάλα πολλών εκ των νεότερων καθηγητών του Τμήματος- και από τον αναπληρωτή καθηγητή Ιάκ. Μιχαηλίδη. Σκοπός αυτών των μαθημάτων δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων ιστορικών που θα ασχοληθούν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές τους με ανερεύνητες πτυχές της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο (εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων) της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Η επιστημονική ομάδα εργασίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτικό και ερευνητικό έργο της. Ψηλά στις προτεραιότητές της είναι η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και Αρχεία της Ελλάδας. Κυρίως όμως αυτό που προέχει είναι οι συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιστορικούς και άλλους επιστήμονες του εξωτερικού γενικότερα, που ασχολούνται με συναφή επιστημονικά ζητήματα (διεπιστημονική προσέγγιση). Προβλέπονται επίσης η διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η πρόσκληση Ελλήνων και ξένων ερευνητών για διαλέξεις, εκδηλώσεις και μαθήματα, η διοργάνωση θερινών σχολείων και η ανταλλαγή φοιτητών, η συνεργασία με την αρμενική και την εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας και φυσικά η επικοινωνία με την ελληνική Διασπορά.

Στους στόχους της Έδρας είναι ασφαλώς τόσο η μελέτη και η επιστημονική προσέγγιση όσο και η ανάδειξη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Αναμφισβήτητα, σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει στην έρευνα και την τεκμηρίωση αυτού του σημαντικού θέματος, όμως πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, όπως λ.χ. να συμπεριληφθεί το ζήτημα σε ξενόγλωσσες εκδόσεις (βιβλία και περιοδικά), καθώς και να αυξηθούν οι περιορισμένες σχετικές αναφορές στην ξένη βιβλιογραφία.

Να σημειωθεί ότι η έδρα Ποντιακών Σπουδών στεγάζεται στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Ρεπορτάζ: Ρία Κυριακίδου

 

 

 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Ζητειται διανομεας

Απο εκδοτική εταιρία ζητείται άτομο για διανομή εντύπων. Εργασία συνεχής με ασφάλιση. Απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης μηχανής. Αποστολή βιογραφικών στο xenia.arg@gmail.com
ΣΗΠΕ (Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων)